StoryEditor

Včely umierajú. A na vine môže byť bežný zabijak buriny

10.10.2018, 16:20
Autor:
sansan
Látka proti burine môže podľa novej štúdie ublížiť populáciám včiel medonosných na celom svete.

Glyfosát spôsobuje, že včely sú náchylnejšie na infekciu a smrť, tvrdí výskumná univerzita v Texasu v štúdii zverejnenej v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Tento herbicíd je kontroverznou prísadou populárnych prostriedkoch proti burinám, ako je Roundup.

Včely, ktoré prišli v štúdii do kontaktu s glyfosátom, mali nižšie hladiny zdravých črevných baktérií, ktoré im pomáhajú stráviť potravu a odvrátiť chorobu a mali väčšiu pravdepodobnosť úmrtia patogénmi. Asi polovica zdravých včiel prežila zavedený patogén Serratia marcescens. Len desatina včiel postihnutých glyfosátom prežila, uvádza USA Today.

"Potrebujeme lepšie pokyny na používanie glyfosátu, najmä pokiaľ ide o vystavenie včelám, pretože v súčasnosti sa v usmerneniach predpokladá, že herbicíd včelám neškodí. Naša štúdia však ukazuje, že to nie je pravda," uviedol Erick Motta, vysokoškolský študent, ktorý viedol výskum.

Motta uviedol, že postrek proti burine nie je jediným zodpovedným za klesajúcu populáciu včiel, ale prispieva k tomu, že "ľudia by sa mali obávať", hlavne preto, lebo glyfosát je veľmi používaný.

O účinkoch glyfosátu na ľudské zdravie sa podrobne diskutovalo. Svetová zdravotnícka organizácia stanovila, že glyfosát je pravdepodobne pre ľudí karcinogénny, ale spoločnosť Monsanto (ktorá stojí za Roundupom) tvrdí, že je to nepravdepodobné.

V auguste musela Monsanto zaplatiť 289 miliónov dolárov školskému záhradníkovi, ktorý mal mať po používaní Roundupu posledné štádium rakoviny. To je jeden zo stoviek súdov, ktoré tvrdia, že Roundup spôsobuje rakovinu.

01 - Modified: 2023-12-27 07:00:00 - Feat.: - Title: Včelár Tibor Vargapál: Svet finančníctva ho zrazil na kolená, včely a med ho však zachránili 02 - Modified: 2023-05-18 08:54:30 - Feat.: - Title: "Ďatelina a púpava sú pre včely niečo ako cheeseburgery". Ako vyzerá boj s úbytkom hmyzu v USA 03 - Modified: 2023-04-05 21:59:10 - Feat.: - Title: Eurokomisia privítala iniciatívu občanov o záchrane včiel. Klimatická zmena je výzvou pre poľnohospodárstvo 04 - Modified: 2022-09-04 10:00:00 - Feat.: - Title: Stále si myslíš, že sa ťa netýka? Klimatická kríza ohrozuje motýľov a včely, a tým aj tretinu našich potravín 05 - Modified: 2022-08-19 11:37:13 - Feat.: - Title: Bez Becherovky, olejov a bavlnených nohavičiek. Takto by vyzerali obchody bez včiel
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 13:53