Kofeín môže zlepšiť bdelosť a sústredenie, ale len v miernych dávkach. Nadmerné množstvo kofeínu môže zvýšiť frekvenciu srdca, krvný tlak a privodiť nervozitu. Výskumy ukázali, že príliš veľa kofeínu spôsobuje u niektorých ľudí opačný efekt, než si želajú, teda namiesto vzpruženia a energie cítia únavu. Riešenie: Postupne znížte množstvo nápojov s obsahom kofeínu ako káva, niektoré druhy čajov, čokoláda (kakaové bôby), plody guarany, colové nápoje, energetické drinky. Postupnosť je v tomto prípade dôležitá. Zastavenie prísunu kofeínu z jedného dňa na druhý totiž môže vo vašom organizme vyvolať únavu.Flickr
StoryEditor

Otázka pre vedcov: Pomáha telu pri dehydratácii alkoholom či kávou súbežné pitie vody?

22.10.2018, 00:05
Nápoje s diuretickým účinkom zbavujú ľudský organizmus vody. Stačí len zvýšiť príjem tekutín alebo je celý proces zložitejší?

Na otázku serveru Lidovky odpovedala Mgr. Zuzana Schierová z Hrdličkova múzea človeka Prírodovedeckej fakulty UK.

Ľudskými obličkami pretečie asi 1200 ml krvi za minútu, z tohto množstva približne polovica pripadá na krvnú plazmu. Z celkového množstva plazmy je 20 percent prefiltrované v Bowmanovom vačku a vzniká primárny filtrát (128 ml / min tj. 180 l / 24 hod).

Vlastný proces hospodárenae s tekutinami prebieha v ďalšom úseku nefrónu - Henleovej kľučke, kde je voda spätne vstrebávaná. Množstvo spätnej resorpcie je riadené antidiuretickým hormónom (ADH), ktorý sa tvorí v hypotalame. Kofeín a alkohol znižujú produkciu ADH a tým dochádza k obmedzeniu spätnej resorpcie vody.

Štúdie skúmajúce vplyv alkoholu na diurézu preukázali, že etanol výrazne zvyšuje diurézu 1-2 hodiny po požití. Štúdia bola vykonaná na skupine zdravých mužov, u ktorých sa pri podaní 0,85 g etanolu/kg hmotnosti zvýšila diuréza z 60 ml/ h na 373 ml/ h.

Experimenty s kofeínovým nápojmi na rozdiel od predchádzajúcich nepotvrdili, že by príjem kofeínových nápojov mal vplyv na diurézu a celkovú hydratáciu organizmu (Killer, 2014). Výsledky štúdie poukázali len na zvýšenie vylučovania sodíkových iónov (Na +) a v ostatných sledovaných faktorov (objem moču, hematologické markery i.) sa nezistili signifikantné rozdiely.

Tejto štúdie sa zúčastnili jedinci, ktorí boli pravidelnými konzumentmi kávy a pravdepodobne by sme mohli očakávať odlišné výsledky u ľudí, ktorých organizmus nie je zvyknutý na pravidelný príjem kofeínu.

Odpoveď na položenú otázku môžeme teda formulovať takto: pokiaľ požijeme diuretický nápoj (alkohol) nedôjde k zrýchleniu filtrácie krvi v obličkách, ale k zníženiu spätného vstrebávania. Tekutiny dodané do organizmu tak môžu napomôcť k jeho rehydratácii. Zvýšenie diurézy trvá 1 - 2 hodiny po požití alkoholu a aby rehydratácia bola účinná, musíme zohľadniť podiel etanolu v nápoji. Z vyššie uvedených štúdií tiež vyplýva, že rozumná konzumácia kávy nebude mať vplyv na hydratáciu organizmu.

01 - Modified: 2024-04-25 12:00:00 - Feat.: - Title: Belgičanovi súd povolil šoférovať pod vplyvom alkoholu. Jeho telo si ho totiž vyrába samo 02 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť 04 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu 05 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 02:39