StoryEditor

Chladné a zamračené počasie zvyšuje riziko infarktu

05.11.2018, 23:01
Autor:
sansan
Najväčšia štúdia svojho druhu zistila, že výskyt infarktu je vyšší v dňoch s teplotami vzduchu pod bodom mrazu.

Studené a zamračené počasie môže podľa novej štúdie zvýšiť riziko srdcového infarktu, uvádza The Guardian.

V najväčšej štúdii svojho druhu vedci preskúmali údaje od viac ako 274-tisíc pacientov vo Švédsku, ktorí mali infarkt v rokoch 1998 až 2013, za ktoré boli k dispozícii aktuálne údaje o počasí.

Štúdia zistila, že výskyt infarktu sa zvyšoval s nižšou teplotou vzduchu, nižším tlakom atmosférického vzduchu, vyššou rýchlosťou vetra a kratším trvaním slnečného žiarenia. Najvýraznejšia asociácia bola pozorovaná pri teplote vzduchu.

"Toto je zďaleka najväčšia štúdia o počasí a infarktoch. Veľmi nás zaujímajú spúšťače infarktu, pretože ak poznáte spúšťače, môžete sa chrániť," povedal David Erlinge, profesor kardiológie na Lundskej univerzite vo Švédsku a vedúci štúdie.

Incidencia srdcových záchvatov bola vyššia v dňoch s teplotami vzduchu pod bodom mrazu, pričom miery sa výrazne znižovali, keď teploty vzrástli na viac ako 3 - 4 ° C. Súvislosť s teplotou vzduchu platí aj pre rôzne typy infarktu, vrátane najbežnejšieho typu, ktorý je spôsobený zablokovaním hlavnej koronárnej artérie, dôležitej krvnej cievy podporujúcej srdce.

Vedci sa domnievajú, že chladné počasie môže spôsobiť zúženie tepien, čo spôsobí zvýšený tlak na srdce. "Studené a veterné počasie vedie ku kontrakcii krvných ciev v koži, aby sa ušetrila energia a teplota," povedal Erlinge. "To zvyšuje záťaž srdca a zvyšuje riziko srdcového infarktu."

Ďalšími možnými vysvetleniami sú zmeny v správaní počas chladnejšieho počasia - napríklad zmeny stravovacích návykov alebo zvykov pri cvičení - alebo zvýšenie respiračných infekcií, ako je chrípka v zime, ktoré sú spojené so zvýšeným rizikom srdcového infarktu.

"Studené, veterné počasie tiež zvyšuje emocionálny stres, ktorý je takisto spojený s výskytom srdcového infarktu," dodal Erlinge.

Pri skúmaní asociácie rôznych parametrov počasia s rizikom srdcového infarktu Erlinge a jeho tím tiež zohľadnili národné údaje o znečistení ovzdušia, ktoré boli nedávno spojené so zmenami v štruktúre srdca. "Počas šestnástich rokov sme skúmali údaje o znečistení ovzdušia v troch veľkých švédskych mestách. Znečistenie ovzdušia nezmenilo výsledky uvedené v našej štúdii," uzavrel.

01 - Modified: 2024-04-22 09:43:11 - Feat.: - Title: Minulý víkend v plavkách, tento snežilo. Apríl sa naozaj zbláznil, aké nás čaká počasie ďalšie dni? 02 - Modified: 2024-04-21 16:50:17 - Feat.: - Title: Na väčšine Slovenska sa môže v noci tvoriť prízemný mráz 03 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 04 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro 05 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 10:42