StoryEditor

Nepríjemný tinitus vo filme s Lady Gaga. Trpí ním viac ľudí, ako sa myslelo

06.11.2018, 13:58
Autor:
sansan
Tento sluchový stav je v skutočnosti oveľa bežnejší, než by si väčšina ľudí myslí.

Herec Bradley Cooper hrá vo filme "Zrodila sa hviezda" hudobníka menom Jackson Maine. Ten ako spevák a skladateľ žije a dýcha svojou hudbou, ale fanúšikovia nevidia, že bojuje, píše Today.com.

Maine trpí vážnym prípadom tinitusu, sluchového stavu, ktorý sa často spája s počutím zvonenia alebo iným zvukom, ako je bzučanie alebo ťukanie. To, ako sa jeho charakter vyrovnáva s týmto zdravotným problémom, vynáša na svetlo stav, o ktorom sa málo hovorí.

Trailer filmu Zrodila sa hviezda, v ktorom hrajú hlavnú úlohu Bradley Cooper a Lady Gaga:  

Tinitus je znak toho, že niečo nie je v poriadku vo vašom sluchovom aparáte. Ale nepredpokladajte, že váš stav bude taký zlý ako Cooperova postava. "Stav sa zvyčajne nezhoršuje a dá sa účinne zvládnuť, ak sa zhorší. Najväčší strach, ktorý ľudia majú, keď dostanú tinitus, je, že sa zhorší a zhorší. To nie je typický alebo prirodzený priebeh tinitusu. A  typickejšie je, že časom zanikne," vysvetlil výskumný audiológ LaGuinn Sherlock

Asi 25 miliónov Američanov malo v uplynulom roku podľa ministerstva zdravotníctva tinitus trvajúci najmenej päť minút Niektorí odborníci tvrdia, že počet sa bližšie až k 50 miliónom.

Čo ho spôsobuje?

Tinitus by mohol byť spôsobený alebo spojený s niečím ušnou infekciou alebo ušným mazom až po závažnejšie stavy, ako napríklad benígny nádor v strednom uchu alebo na sluchovom nerve. Najčastejším vinníkom je však strata sluchu.

"Sluchová časť nášho mozgu nazývaná sluchová kôra vždy očakáva zvukovú stimuláciu z nášho prostredia. Za normálnych okolností tieto neuróny vybuchujú iba vtedy, keď sú stimulované zvukom z okolitého prostredia, ale keď dôjde k strate sluchu, tieto neuróny prežívajú sluchovú depriváciu," povedal vedúci audiológ Troy Cascia na Kalifornskej univerzite. Táto sluchová deprivácia spôsobená stratou sluchu môže mať za následok tinitus.

"Výskum ukazuje, že stres hraje hlavnú úlohu pri tinituse. Milióny ľudí trpia tinitusom, ale asi 90 percent z nich neobťažuje a nikdy mu nevenujú pozornosť," uviedol Cascia. Tých, ktorých tinitus trápi, je to kvôli limbickému systému, alebo emocionálnemu centru mozgu. Nanešťastie, strach a stres spôsobujú, že je tinitus hlasnejší. Ale existuje pomoc.

Čo treba urobiť?

Prvým krokom je navštíviť svojho lekára, ak vás príznaky obťažujú. Zvonenie v ušiach môže byť spôsobené inými problémami.

Lekár pravdepodobne skontroluje vaše ucho a urobí štandardnú sluchovú skúšku. Môžete sa odkázať na audiológa, aby vykonal ďalšie testy a pomohol vám zvládnuť vaše príznaky. Hoci tam nie je technicky žiadna liečba, schopnosť utíšiť vašu duševnú odpoveď na tinitus výrazne zlepší kvalitu vášho života.

Rovnako dôležité, ako navštíviť lekára, je hľadať pomoc aj v oblasti duševného zdravia, ak sa cítite zahltený. "Rozvoj spoľahlivých techník redukcie stresu môže pomôcť zabrániť tomu, aby sa tinitus vymkol kontrole," povedal Cascia. Okrem toho odporúča vytvoriť prostredie bohaté na zvuky. "Keď sme v tichu, tinitus vnímame ako hlasitý."

Postupujte podľa "zvukovej terapie" alebo majte veľmi nízku úroveň zvuku v prostredí. Má to zaujímavý vedecký efekt.

"Mozog má teraz skutočný zvuk, s ktorým porovnáva tinitus a inklinuje k tomu, aby zmenil tinitus a zjednodušil jeho zvládnutie. Zámerom nie je maskovať tinitus, ale poskytnúť mozgu niečo iné, čo môže okrem tinitusu počuť." Prehrávanie nízkych zvukov, ktoré by malo byť príjemné a upokojujúce, vám môže pomôcť.

01 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 02 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film 03 - Modified: 2024-04-04 09:12:32 - Feat.: - Title: Dočkali sme sa! Maštalír a Geislerová odhaľujú triler vzťahu v mrazivej snímke Smršť. Môžeš si ju pozrieť v kinách 04 - Modified: 2024-04-01 10:30:00 - Feat.: - Title: Vyšiel nový krátky film o Spider-Manovi. Miles Morales v ňom tentokrát bojuje s vlastnou úzkosťou 05 - Modified: 2024-03-26 10:43:37 - Feat.: - Title: Beetlejuice Beetlejuice je späť. Hororový počin Tima Burtona láka hviezdami ako Winona Ryder či Jenna Ortega
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 04:08