marihuanaReuters
StoryEditor

Časté užívanie marihuany spôsobuje záhadný syndróm. Môže byť aj smrteľný

17.04.2019, 00:01
Autor:
sansan
Zdá sa, že časté užívanie marihuany spôsobuje tajomný syndróm charakterizovaný ťažkou nevoľnosťou a opakovaným zvracaním. Málo sa vie o chorobe, ktorá sa nazýva kanabinoidný hyperemetický syndróm alebo CHS.

O syndróme CHS sa vie veľmi málo. Prvýkrát bol identifikovaný na začiatku 21. storočia. Spôsobovať ho má časté užívanie marihuany, príznaky sú silné zvracanie a nevoľnosť. Pacienti trpiaci CHS si zvyknú dávať extrémne horúce kúpele alebo sprchu na dočasné zmiernenie príznakov, píše Business Insider.

Aj keď sa spočiatku verilo, že je veľmi zriedkavý, CHS sa čoraz viac objavuje v lekárskych časopisoch a pohotovostných oddeleniach po celom svete. Nie je známy žiadny liek, jedinou dlhodobou liečbou je úplné ukončenie užívania marihuany.

Ochoreniu sa však dá predísť, čo je jeden z dôvodov, prečo lekári a výskumníci chcú, aby o ňom vedelo viac ľudí. Výskumy naznačujú, že v posledných rokoch viac dospelých užíva viac marihuany, ale či to má čo do činenia s rastúcou legalizáciou marihuany vo viacerých štátoch, zostáva nejasné.

"Marihuana nie je len jedna droga. Je to rastlina so stovkami zlúčenín. Každá z nich by mohla mať jedinečný vplyv na naše zdravie. Prínosy marihuany by mohli zahŕňať úľavu od symptómov spojených so závažnými zdravotnými stavmi, od bolesti a nevoľnosti až po problémy s trávením a záchvatmi. Jej riziká môžu zároveň zahŕňať závislosť, znížený kognitívny výkon a CHS," uvádzajú odborníci.

Zdá sa, že tento syndróm postihuje ľudí, ktorí konzumujú veľmi veľa marihuany naprieč všetkými prostrediami, pohlaviami a vekom. Väčšina tvrdí, že konzumovali marihuanu niekoľkokrát denne počas dvoch rokov až do niekoľkých desaťročí. Ochorenie sa podľa nich objavuje náhle a bez varovania, niekedy aj po konzumácii marihuany.

V niektorých prípadoch sa zdá, že CHS spôsobuje stavy, ktoré je ťažké predvídať. Pacienti môžu niekedy mať celé týždne bez príznakov a potom náhle trpia obzvlášť intenzívnym záchvatom.

Mnohí ľudia s týmto ochorením skončia na pohotovosti alebo v centrách urgentnej starostlivosti a niektorí sú prijatí do nemocnice. Komplikácie sa môžu pohybovať od miernych až po ťažké a zahŕňajú problémy, ako sú infekcie, zlyhanie obličiek a veľký úbytok hmotnosti. Ak sa CHS nelieči, môže byť smrteľná.

01 - Modified: 2024-04-02 07:21:17 - Feat.: - Title: Nemecko je deviatou krajinou sveta, kde je rekreačné užívanie marihuany legálne. Na Slovensku o tom politici nechcú ani počuť 02 - Modified: 2024-04-01 10:52:00 - Feat.: - Title: V Nemecku vstúpila do platnosti čiastočná legalizácia marihuany 03 - Modified: 2024-03-27 14:09:19 - Feat.: - Title: Prezidentka udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi. Pôvodne ho odsúdili na 10 rokov za marihuanu na vlastnú spotrebu 04 - Modified: 2024-03-27 13:49:01 - Feat.: - Title: Čaputová udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi. Odpykal si vyše polovicu trestu za marihuanu 05 - Modified: 2024-03-22 12:08:30 - Feat.: - Title: Nemecko od apríla čiastočne legalizuje rekreačné užívanie konope. Rastliny môžu pestovať aj doma
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 16:30