Pixabay
StoryEditor

Krevety v britských riekach majú jednu vec spoločnú. Kokaín

28.05.2019, 13:05
Autor:
ČTKČTK
Prekvapenia sa dočkali vedci, ktorí v piatich anglických riekach hľadali dôkazy chemického znečistenia. Za týmto účelom testovali sladkovodné krevety, ktoré v nich žijú. V mnohých z nich objavili pesticídy...a vo všetkých kokaín, napísal spravodajský server The New York Times.

Prítomnosť tejto nelegálnej drogy bola nečakaná, pretože miesta, kde vedci na východnom vidieckom pobreží Suffolku zbierali svoje vzorky, bola na míle vzdialená od ktoréhokoľvek veľkého mesta, uviedol hlavný autor štúdie vychádzajúcej z príslušného výskumu Thomas Miller z londýnskej vysokej školy King 'College.

"Aj keď vieme, že sú v našich riekach farmaká, pesticídy a ďalšie chemické látky, väčšina štúdií na svete sa nezameriava na to, čo je v telách voľne žijúcich živočíchov," uviedol Miller.

Lieky, drogy a ďalšie chemikálie, ktoré končia v odpadovom systéme, robia už dlhé roky ťažkú ​​hlavu vládnym regulačným orgánom aj vedcom. Pri nízkych koncentráciách, v ktorých sa bežne do vodných tokov dostávajú, nie je pravdepodobné, že by tieto látky akokoľvek ovplyvňovali ľudské zdravie. Ale ich prítomnosť sa dá len ťažko ignorovať.

Nedávne obavy týkajúce sa plastových odpadov v riekach a oceánoch pomohli sústrediť pozornosť na živočíšne druhy, ktoré v týchto vodách žijú - a stávajú sa obeťou ich znečisťovania.

Minulý mesiac vedci pracujúci na inom projekte našli malý potok v Belgicku, ktorý je tak vysoko znečistený, že by jeho voda najskôr mohla fungovať ako pesticíd. A v roku 2016 odborníci našli doslova koktail liekov, vrátane antidepresíva Prozac, v tele lososov v Pugetovom zálive pri pobreží Seattlu.

Tím pracujúci na výskume riečnych kreviet uviedol, že zdroj drogy sa mu nepodarilo zistiť a že nízka koncentrácia kokaínu má len malý potenciál spôsobiť nejaké následky. Ale iné látky, ktoré v telách kreviet našli - vrátane v Európe už zakázaného pesticídu fenuron - by mohli predstavovať ekologické riziko alebo možné ohrozenie pre voľne žijúce zvieratá, uviedol Miller.

Vedci vykonajú ďalšie výskumy s cieľom zistiť účinkami chemikálií, aby bolo možné lepšie pochopiť ich riziká, dodal Miller s tým, že by sa podobné bádania malo robiť oveľa častejšie, aby sme získali lepší prehľad o následkoch znečistenia pre prírodu.

Vďaka predchádzajúcemu skúmaniu už vedci zistili, že niektoré druhy farmakologického znečistenia ovplyvňujú správanie lososov a kreviet.

"Musíme sa viac sústrediť na následky 'neviditeľného' chemického znečistenia - napríklad v podobe liekov či drog - pre zdravie voľne žijúcich zvierat. Zistené údaje potom môžu poslúžiť ako podklady pre úrady a politikov," uviedol vo vyhlásení spoluautor Millerovej štúdie Nic Bury zo Suffolkskej univerzity .

Než začnú konať regulačné orgány, môže sa verejnosť snažiť sama zmierniť prítomnosť liekov vo vodných tokoch - trebárs vracaním nespotrebovaných či prejdených liečiv do lekární.

01 - Modified: 2024-04-23 19:41:38 - Feat.: - Title: Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom, viditeľnosť je obmedzená 02 - Modified: 2023-09-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Špinavé tajomstvo Tesly. Supernabíjačky napĺňajú baterky z dieselového agregátu​ 03 - Modified: 2023-08-03 11:00:00 - Feat.: - Title: Už nikdy nedávaj plastové nádoby do mikrovlnnej rúry. Nová štúdia odhalila, že si takto do tela púšťaš toxické látky 04 - Modified: 2023-07-26 12:56:09 - Feat.: - Title: Ochranári upozorňujú na znečistenie mora pri holandskom pobreží po požiari nákladnej lode 05 - Modified: 2023-06-30 14:17:24 - Feat.: - Title: Čína berie zo Slnka viac energie ako zvyšok sveta, vo veľkom stavia aj veterné elekrárne
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 18:53