Na slnku sa neodporúča byť celý deň, ľudia z krajín, kde majú popoludní siestu, vedia, že po trinástej sa treba aspoň na dve až tri hodiny utiahnuť niekam do tieňa.Pixabay
StoryEditor

Opaľovací krém funguje až po polhodine, upozorňuje dermatologička

29.06.2019, 00:01
Autor:
jupjup
Chráňte sa pred nadbytočným UV žiarením, kožu hydratujte krémami, len pitný režim nestačí. Užite si dovolenku a na jeseň si preventívne nechajte kožu lekárom skontrolovať, odporúča dermatologička Jana Hercogová.

Vhodná doba, kedy si po lete nechať kožu preventívne skontrolovať, je v októbri a v novembri, kedy už kože po opálenie vybledne, uviedla pre reláciu Rozstriel servera iDNES.cz profesorka MUDr. Jana Hercogová, CSc., MHA, zakladateľka a prednostka Dermatológia prof. Hercogovej - Kliniky preventívnej dermatológie.

"Pitný režim sám koži vodu nedodá, je treba ju hydratovať zvonku," upozornila a dodala, že okrem natierania, máme aj inú možnosť ochrany pred slnečným UV žiarením: obliecť sa. 

"Pri výbere opaľovacieho krému by sme sa mali riadiť výškou SPF, ktorý nás chráni pred UVB žiarením, ale rovnako tak musí byť na kréme uvedená ochrana proti UVA žiareniu, ktorá sa neuvádza v číslach, ale len slovne," upozornila lekárka a dodala, že krému trvá pol hodiny, než začne fungovať, takže by sme sa nemali natieraťť až na pláži, ale pred odchodom k vode. Zároveň uviedla, že jedno natretie za deň nestačí, treba sa chrániť opakovane.

S deťmi do dvoch rokov by lekárka k moru radšej nešla. "Z mora si dieťa aj tak nič nepamätá," myslí si a dodáva, že malé dieťa nestačí pred UV žiarením len natierať krémom s ochranným faktorom 50. "Okrem toho, že by nemalo byť cez deň na slnku, malo by mať aj v ostatné obdobia na radšej na sebe ochranný odev," povedala.

Lekárka: Prielomom je biologická liečba
Prvá časť Rozstrelu bola venovaná chorobe zvanej vitiligo, ktorá sa prejavuje bielymi škvrnami na koži, v ktorých chýba pigment. Najčastejšie sa vyskytujú na tvári, okolo očí a úst. Ochorenie nie je vrodené, ale získané, jeho príčina nie je známa. "Vychádza z genetických dispozícií, ale spúšťačom môže byť všeličo, aj veľká fyzická či psychická záťaž."

Vitiligo je autoimunitné ochorenie, ktoré signalizuje imunitnú nerovnováhu v tele, často sprevádza ďalšie kožné príznaky, napríklad ekzémy (u detí), alebo strata vlasov (alopécia). Pri liečbe sa používa fototerapia, pri ktorej sa špecifickým spôsobom ožarujú len biele plochy, isté nádeje poskytuje tiež biologická liečba, ktorá je v dermatológii prelomová.

"Pacienti, ktorí majú postihnutú veľkú plochu na tele sa ma pýtajú, či by išlo zdravú kožu vybieliť, ako to podstúpil svojho času spevák Michael Jackson, ktorý chorobou trpel," uviedla Jana Hercogová. "Nič také dnes však možné nie je, pretože preparát, ktorý sa používal, je dnes na celom svete zakázaný."

Povedomie o chorobe šíria niekoľko svetových modeliek, ktoré prekonali ostych a fotia sa aj s bielymi škvrnami. Sú to napríklad Francesca Contiová, Winnie Harlowová, Breanne Riceová či Cat Speddingová.

01 - Modified: 2023-09-04 11:04:44 - Feat.: - Title: Zabiť vás môže aj malé znamienko, hovorí dermatológ. Na čo rozhodne dávať pozor? 02 - Modified: 2023-08-31 10:06:22 - Feat.: - Title: Čas na kontrolu znamienok. Ako spoznáte vznikajúci problém? 03 - Modified: 2023-08-18 07:07:01 - Feat.: - Title: Štyri z piatich melanómov kože sú spôsobené slnečným žiarením. Čo treba kontrolovať pri opaľovacích krémoch 04 - Modified: 2023-07-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Takto si udržíte opálenú pokožku aj niekoľko týždňov po návrate z dovolenky 05 - Modified: 2023-06-08 17:00:00 - Feat.: - Title: Dbajte o bezpečné opálenie: Všetko, čo by ste o ňom mali vedieť o opaľovacích krémoch
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 22:59