Noah CarlSupport Noah Carl
StoryEditor

Gény ovplyvňujú IQ, napísal mladý vedec. Z prestížnej univerzity v Cambridge ho vyhodili ako rasistu

07.07.2019, 18:20
Autor:
kankan
Od vlaňajšieho novembra vyšetrovala prestížna univerzita mladého britského vedca, pretože sa stal terčom kritiky študentov a otvoreného listu stoviek akademikov z celého sveta.

Mladého britského výskumníka Noaha Carla prepustili z univerzity v Cambridge po tom, čo ho stovky akademikov obvinili zo šírenia rasistickej pseudovedy.

Carl písal aj o vzťahu génov a inteligencie a o kriminalite migrantov. Na jeho obranu vznikla iná petícia a Carl sa chce súdiť.

Po vyhratom konkurze nastúpil Carl minulý rok v lete na miesto začínajúceho bádateľa na St. Edmund 's College v Cambridge. Tento rok na prelome apríla a mája s ním však jedna z najprestížnejších svetových univerzít ukončila spoluprácu.

Rasistická pseudoveda

Od vlaňajšieho novembra ho vyšetrovala, pretože sa stal terčom kritiky študentov a otvoreného listu stoviek akademikov z celého sveta. Tí bez jediného dôkazu napísali, že Carlove diela sú "eticky podozrive" a "metodologicky pochybné". Obsahujú vraj "zásadné chyby v analýze a interpretácii dát".

Petícia označila (niektoré) Carlove články za "rasistickú pseudovedu". Dodala, že jeho texty už využívajú krajne pravicové médiá v snahe priživiť sa na xenofóbnej a protimigrantskej rétorike. Kritici vyzvali univerzitu v Cambridge, aby sa od podobného výskumu dištancovala a preskúmala proces jeho vymenovania.

Medzi signatármi je napríklad ľavicový antropológ David Graeber, ktorý sa hlási k anarchizmu. List podpísal takisto napríklad Filip Vostal z Akadémie vied ČR.

Carlovi zástancovia poukazujú, že väčšina kritikov nie sú odborníci na výskum inteligencie či súvisiace témy. Zdôrazňujú tiež, že Carl publikoval aj v renomovaných odborných časopisoch a na tejto platforme sa s ním má prípadne polemizovať.

Carl okrem iného analyzoval vzťah inteligencie a politických postojov, napríklad rozdiely vo verbálnej inteligencii priaznivcov americkej Republikánskej a Demokratickej strany. Mapoval aj vývoj IQ v rôznych regiónoch Británie.

Považuje za nesporné, že gény ovplyvňujú inteligenciu jednotlivcov. O prípadnom vplyve génov na preukázané skupinové (rasové) rozdiely v IQ neurobil žiadny záver, tento názor však označil za racionálnu hypotézu, ktorú možno legitímne skúmať.

Varuje, že potláčať diskusiu o rase, génoch a IQ môže napáchať viac škody ako úžitku. Carl tiež argumentoval, že rôzne národnostné skupiny migrantov majú odlišné sklony ku kriminalite.

Odpor Britov k migrantom podľa neho stúpa s mierou (násilnej) zločinnosti tých ktorých skupín.

Cambridge ako hlásna trúba rasistov?

St. Edmund 's College v prehlásení tvrdí, že škola podporuje aj výskum, ktorý môže byť kontroverzný či citlivý. Musí však spĺňať "uznávané štandardy etiky a integrity výskumu" a byť vykonávaný s "patrične prísnou metodikou".

Niektoré z Carlových prác vraj týmto kritériám nevyhovujú. Univerzite takisto vadí, že Carl spolupracoval "s množstvom jednotlivcov, o ktorých bolo známe, že zastávajú extrémistické názory".

"Existovalo vážne riziko, že vymenovanie Dr. Carla by mohlo priamo alebo nepriamo viesť k tomu, že škola bude využívaná ako platforma pre presadzovanie názorov, ktoré by mohli podnecovať rasovú alebo náboženskú nenávisť," vysvetľuje univerzita vo vyhlásení.

Dodáva, že kvôli Carlovi sa zhoršila atmosféra na škole, kde sa mnohí cítili zradení, lebo nemohli uveriť, že sa Cambridge spája s takýmito názormi. Škola zdôrazňuje, že Carl dostal šancu sa pred vyšetrovacou komisiou brániť písomne, ale aj osobne.

Debata o rasách ako ideozločin?

Čoskoro vznikla aj petícia na Carlovu podporu, ktorú tiež podpísali stovky akademikov z celého sveta. Je medzi nimi napríklad americký psychológ Jonathan Haidt.

Signatárom je aj filozof Vlastimil Vohánka z Palackého univerzity v Olomouci a český matematik Petr Zizler, ktorý pôsobí na univerzite v kanadskom Calgary. Na strane Carla stojí jednoznačne aktivistický portál Quillette, ktorý v narážke na Orwella napísal, že vedca vyhodili za spáchanie "ideozločinu".

"Vláda davu drví slobodu prejavu na akademickej pôde," znie titulok článku v denníku The Times od profesora politológie Matthewa Goodwina.

Podľa neho útok na Carla sprevádzali aj protesty študentov a nespresnený vandalizmus. Goodwin mieni, že aktivisti zničili vedcovi kariéru.

Ten začal na internete úspešne vyberať peniaze, aby sa mohol voči univerzite právne brániť. Dvadsaťdeväťročný absolvent sociológie na prestížnom Oxforde Carl sa označuje za umierneného konzervatívca, ktorý podporuje prísnejšie pravidlá pre migráciu a odchod Británie z Európskej únie.

01 - Modified: 2024-04-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedec, ktorý bol vo väzení za genetické pokusy na deťoch, je späť. Svoje činy neľutuje a otvára tri nové laboratóriá 02 - Modified: 2024-01-29 14:40:36 - Feat.: - Title: Už nemôžem ďalej. Ruský vedec si vzal život po tom, čo mu „jeho“ raketa zabila starú mamu 03 - Modified: 2023-11-30 07:00:00 - Feat.: - Title: Geniálne batoľa vytvorilo svetový rekord. Stalo sa najmladšou členkou Mensy 04 - Modified: 2024-04-13 08:30:00 - Feat.: - Title: Spravte si IQ test, ktorý odhalí, či ste skutočne inteligentní. Tento kvíz zvládnu len veľmi múdri ľudia 05 - Modified: 2023-09-22 12:51:49 - Feat.: - Title: Ako ste na tom s jazykovou inteligenciou? Otestujte sa v kvíze
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
21. apríl 2024 14:04