StoryEditor

Unikátny nález na Sibíri. Šteňa ležalo v zamrznutej pôde 18-tisíc rokov

03.12.2019, 10:55
Tím ruských „lovcov klov“ sa pred rokom vydal na Sibír, kde chcel v permafroste nájsť pozostatky mamutov z doby kamennej. Namiesto toho ale našiel mŕtve šteňa, ktoré v zmrznutej pôde ležalo približne 18-tisíc rokov.

Silné mrazy a ľad nedovolili telu šteňaťa, aby sa rozložilo. Má perfektne zachovalé zuby, srsť, ale aj riasy. Bolo asi dva mesiace staré, keď zomrelo, píšu Lidovky.cz.

Bádatelia zviera našli v lete roku 2018 v trvalo zamrznutej pôde v blízkosti rieky Indigirka, severovýchodne od Jakutska na Sibíri - mesta, ktoré je považované za najchladnejšie na svete. Telo vďaka mrazu zostalo celé a zachovali sa z neho dokonca aj chlpy, riasy, zamatový ňufák a labky.

Nálezu v oblasti, kde sa vyskytovali mamuty, vedci podľa denníka Moskovskij komsomolec sprvu neprikladali žiadny význam, domnievali sa, že išlo o psa z predminulého storočia. Až neskôr, s prispením švédskych expertov, sa podarilo zistiť, o aký unikát ide.

„Len si predstavte, že toto šteňa ležalo v zemi v rovnakej pozícii a stave po dobu 18-tisíc rokov. Bolo potrebné zaobchádzať s ním veľmi opatrne, očistiť jeho telo krok po kroku. Ukázalo sa, že taký výborný stav, v akom telo je, je extrémne raritný pre druhy z daného historického obdobia,“ komentoval svoj nález ruský vedec Sergey Fedorov.

Pracovníci, ktorí šteňa skúmajú, ho pomenovali Dogora“, čo v Jakutčine znamená „priateľ“, zároveň je možné meno chápať aj ako otázku, či ide o pozostatky psa alebo vlka (dog or - pes alebo). Rovnako dobre ako telo je zachované aj DNA. Podľa doterajších výsledkov testov Dogora vykazuje známky oboch druhov, informuje denník Washington Post.

Príčina smrti šteňaťa zatiaľ nebola zistená. Podľa jeho telesnej polohy je pravdepodobné, že pred smrťou nebolo v stave tiesne.

Vedcom, ktorí študujú pozostatky prehistorických zvierat, ruský Ďaleký východ v posledných rokoch odkryl mnohé poklady, a to aj kvôli topeniu večne zamrznutej pôdy vplyvom zmien klímy. Často tieto nálezy ako prví objavia práve lovci mamutích klov.

01 - Modified: 2024-04-17 09:30:00 - Feat.: - Title: Desivý objav, ktorý môže zabíjať. V našom tele sa nachádzajú nebezpečné upírske baktérie, ktoré priťahuje ľudská krv 02 - Modified: 2024-04-14 17:13:29 - Feat.: - Title: Záplavy v Kurganskej oblasti na západnej Sibíri ohrozujú 18-tisíc ľudí, hladina rieky stúpa 03 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie 04 - Modified: 2024-04-07 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci vytvorili neviditeľný štít, vďaka ktorému zmizneš ako Harry Potter. Budeš prekvapený, ale stojí len pár stoviek eur 05 - Modified: 2024-04-04 10:00:00 - Feat.: - Title: V čiernej diere miliardy svetelných rokov od Zeme našli vodu. Je jej toľko, ako na našej planéte vynásobené 140 biliónkrát
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 19:26