Matematik Richard KollárPeter Mayer
StoryEditor

Odborník predpovedal, ako dlho bude na Slovensku trvať najväčšia šanca, že dostanete covid

08.02.2022, 11:17
Autor:
sansan
Všetko podľa matematika Richarda Kollára nasvedčuje tomu, že v priebehu tohto, prípadne budúceho týždňa, by Slovensko mohlo zaznamenať aspoň v pozorovaných dátach vrchol prebiehajúcej vlny. Pokaziť by to mohol podvariant omikronu.

Počet nových prípadov koronavírusu na Slovensku stále stúpa, aj keď rýchlosť nárastu už výrazne spomaľuje. Uviedol to na socialnej sieti matematik Richard Kollár.

"To je však prirodzené, keďže zastavuje aj nárast počtu nových testov a narazili sme na kapacitu testovania. Inak to ani nemohlo byť. Robiť dostatočne veľa testov na otestovanie každého infikovaného je v tejto vlne už nereálne a ekonomicky neefektívne," dodal.

Rastie aj počet hospitalizácií

Čo však podľa neho vytrvalo stúpa a nie je to dobré, to je pozitivita testov. "Dnes sme sa prvýkrát dočkali viac ako 10-percentnej priemernej 7-dňovej pozitivity antigénových testov. To som si skutočne nemyslel, že túto hranicu niekedy zdoláme, pri antigénoch je to ohromujúce číslo," napísal včera.

A už tri dni je priemerná 7-dňová pozitivita PCR testov nad 50 percent. "Dnes je dokonca ten priemer 52,5 percent a som sám zvedavý, či padne aj hranica 60 percent. Na veľa miestach sa to podarilo bez problémov. V Bratislave sme na úrovni nad 40 percent a podľa toho čo vidím, extra nápor na testovacích miestach tu (zatiaľ) nie je."

Uviedol, že stále však všetko nasvedčuje tomu, že behom tohto týždňa, prípadne toho budúceho, by Slovensko mohlo zaznamenať aspoň v pozorovaných dátach vrchol prebiehajúcej vlny. Pokaziť by to mohol trochu podvariant BA.2, ale ani to by nemala byť závažnejšia prekážka, možno mierne onekorenie.

"To je dobrá perspektíva. Šanca infikovať sa bude preto v najbližších 10 dňoch na Slovensku najväčšia počas celej pandémie. A potom už bude klesať," predpokladá.

Zároveň už je aj nárast počtu hospitalizovaných. Podľa Kollára je veľká šanca, že sa už v dnes vrátime nad úroveň 2000, kde sme boli naposledy pred mesiacom. Nárast bude následne pokračovať a pri tempe rastu infekcií v najstarších vekových skupinách je pravdepodobné, že sa dostaneme znovu aj nad 3000.
"Prichádza preto moment, keď sa zídu triážne stany pred nemocnicami, aby lepšie riešili logistiku covidových pacientov. Zatiaľ je najväčší nápor u ambulantných lekárov, omikron však už príde výraznejšie aj do nemocníc."
Vážnejších prípadov zatiaľ nepribúda, klesá aj počet ventilovaných pacientov aj tých na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Tento trend sa pravdepobne v najbližších dňoch mierne zvráti, avšak v týchto štatistikách Kolár neočakáva preplnenie kapacity a prekročenie čísel z delta vlny.
"Napriek tomu majme na pamäti celosvetovú štatistiku úmrti na covid, ktorá už prekročila delta vlnu. Najvypuklejšie to pozorujú zatiaľ v USA. Tam vidno aj relatívne veľa hospitalizovaných v najmladších ročníkoch," doplnil.
Ak máte príznaky, pravdepodobne nejde o falošnú pozitivitu
Kollár sa pred pár dňami vyjadril aj domácim testom na covid. Ak má podľa neho niekto príznaky covidu, vrátane bolesti hlavy, hrdla, teploty a pod a vyjde mu v tomto čase pozitívny aj domáci antigénový test niektorej z bežne používaných značiek na Slovensku, tak má takmer naisto covid.
"Stačí aj slabučký druhý červený pásik, áno, aj úplne slabá čiarka. Nie, nie je to pravdepodobne falošná pozitivita. V čase prejavu príznakov je antigénový test dosť spoľahlivá metóda detekcie ochorenia, aj preto odborníci dlhodobo navrhovali tieto testy používať najmä u symptomatických ľudí."
Dokonca, ak podľa odborníka máte príznaky covidu a antigénový test vám vyšiel negatívne, nutne to neznamená, že ochorenie nemáte. Najmä pri zaočkovaných osobách a osobách, ktoré ochorenie prekonali v minulosti, sa frekventovane stáva, že sa symptómy vyvolané trénovanou imunitnou reakciou objavia veľmi skoro pri infikovaní, v čase, keď ešte testy nie sú dostatočne citlivé.
"V takej situácii odporúčam izolovať sa a urobiť si antigénový test po dvoch dňoch a opakovane po ďalších dvoch dňoch. Samozrejme, momentálne koluje na slovensku aj mnoho iných bežných ochorení a nie všetko čo vyzerá ako covid, ním aj je," uzavrel.

01 - Modified: 2022-02-08 18:06:44 - Feat.: 0 - Title: Ukončí pandémiu? Čo nás ešte čaká? Omikron rozdeľuje svet i odborníkov 02 - Modified: 2022-02-03 12:55:29 - Feat.: 0 - Title: Pediater Visolajský: Slovensko má slabinu, ktorá sa nám môže pri omikrone vypomstiť
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 09:35