Pixabay
StoryEditor

Psychologička radí, na čo sa majú v období koronavírusu zamerať seniori

22.03.2020, 12:00
Autor:
jupjup
Starší ľudia sú v čase pandémie koronavírusu tou najohrozenejšou skupinou. Niektorí z nich však situáciu zľahčujú, iní netušia, čo majú robiť.

„Je dobré, aby dodržiavali režim spánku, jedla, aktivít, pohybu i sociálnych kontaktov,“ radí na serveri iDNES.cz psychologička Hana Mezerová.

Ako presvedčiť seniorov, aby radšej nechodili nakupovať?

Snažila by som sa im vysvetliť, že nejde len o ich zdravie, ale aj o ich zodpovednosť. Vysvetlila by som im, že toto opatrenie je len dočasné a že ich rodina má o nich ako o rizikovú skupinu strach, teda je ohľaduplné nechať si vypomôcť.

Čo keď odmietajú nosiť rúško?

Čo sa týka rúška, vysvetlila by som im, že rúškom nechránia len sami seba, ale predovšetkým chránia svoje okolie a všetkých ľudí, ktorých stretávajú. Že v tomto prípade ide opäť nielen o zodpovednosť za ich zdravie, ale aj o zdravie ľudí, ktorých stretnú a môžu tak pomôcť zamedziť šíreniu vírusu.

Čo poradiť, keď musia ísť neodkladne na kontrolu k lekárovi alebo pre lieky do lekárne?

Ak senior užíva lieky pravidelne, môže zavolať praktickému lekárovi a on mu pošle recept do telefónu alebo e-mailom. Potom mu môže lieky vyzdvihnúť ktokoľvek, komu recept pošle. Kým pôjde senior k lekárovi, mal by mu zavolať a dohodnúť sa na ďalšom postupe aj na tom, ako ho môže prípadne navštíviť.

Ako ho zbaviť strachu a panickej úzkosti?

Je dôležité o celej situácii hovoriť racionálne. Informácie z médií aj okolia môžu byť často emočne zafarbené. Odporúčam si so starším človekom pohovoriť o tom, čoho sa bojí - či je to nákaza samotná, alebo prípadne smrť, či niečo ďalšie. Pohovorila by som si s ním o tom, aké reálne, konkrétne opatrenia on sám môže urobiť, aby sa nenakazil, a navrhla by som mu prípadné služby, ktoré mu môžu pomôcť: donáška liekov, nákup potravín, krízová linka a ďalšie.

Mali by seniori dodržiavať nejaký režim?

Myslím si, že nielen seniori, ale každý by predovšetkým v krízovej dobe mal režim dodržiavať. V priebehu dňa by sa mali orientovať časovo podľa záchytných bodov. Pravidelnosť a režim nám dáva napríklad pocit istoty a bezpečia. Je dobré vstávať a chodiť spať približne v rovnakom čase, jesť približne v rovnakom čase a stanoviť si režim tiež pre naše pravidelné aktivity: napríklad od deviatej do jedenástej čas na manuálne aktivity, ako je maľovanie, pletenie či oprava vecí v domácnosti. 

Podstatný je tiež pohyb, odporúčam si nastaviť pravidelný čas na prechádzku, ak je to bezpečné. Ak však senior býva niekde, kde je silná koncentrácia ľudí a von chodiť nechcú alebo nemôžu, tak si do denného programu zaradiť aspoň nejakú pohybovú aktivitu, ktorú zvládnu v rámci svojich fyzických možností. Dôležitý je pravidelný sociálny kontakt. Stačí si počas dňa vyčleniť čas na to, že sa telefonicky či e-mailom ozveme niekomu z rodiny, kamarátovi a podobne.

Ako si zabezpečiť kvalitný spánok?

To možno zhrnúť do niekoľkých bodov, ktoré keď budú seniori dodržiavať, budú mať pozitívny dopad na kvalitu ich spánku:

  • Ak sa nám motajú myšlienky v hlave, je dobré ich premyslieť počas dňa, aby sme sa vyvarovali tomu, že nám nedajú spať. V najlepšom prípade si vziať napríklad ceruzku a papier a vypísať si ich.
  • Hoci je pohyb vonku obmedzený, pre spánok je dôležitý. Skúste teda krátku prechádzku mimo miesta, kde je veľká koncentrácia ľudí, a udržujte si odstup minimálne dva metre. Prípadne si zacvičte a natiahnite sa doma podľa vašich fyzických možností.
  • Snažte sa nespať počas dňa. Ak to nevydržíte, tak len krátko.
  • Vyhnite sa ťažkým jedlám pred spaním.
  • Nepite alkohol. Zdá sa, že by mohol pomôcť zaspať, ale spánok po ňom je nekvalitný.
  • Zaistite, aby bola vaša spálňa dobre vyvetraná, s teplotou ideálne 18 až20 ° C, tichá a tmavá. Dôležité tiež je, aby spálňa bola miestností, ktorá je vyhradená len pre spánok. Preto z nej odneste televíziu a všetky ďalšie rušivé predmety.
  • Dôležitý je pre nás režim dňa, obzvlášť v záťažových situáciách, a to platí aj pri spánku. Preto ak to pôjde, chodievajte spať v rovnakom čase.

Čo seniorom odporučiť pre udržanie dobrej fyzickej kondície?

S ohľadom na dobré fyzické zdravie je dôležité dodržiavať zásady, ktoré sú odporúčané v médiách i na internete: umývanie a dezinfekcia rúk; ak idú von, je predovšetkým kvôli ochrane ostatných nevyhnutné nosiť rúško, prípadne funkčný respirátor; udržiavať odstup od druhých. Je dôležité používať papierové vreckovky, nie látkové. Zároveň aj v čase, keď je človek doma, by bolo dobré zachovať si fyzičku tým, že budú cvičiť.

Ako zostať v dobrej psychickej pohode?

Odporúčam udržiavať kontakt s rodinou a okolím, ale najlepšie telefonicky. Minimálne raz za deň si s niekým zavolať a pobaviť sa o tom, ako sa senior cíti. Odporúčam využiť to, že majú viac času doma a trénovať pamäť. A to čítaním kníh, lúštením krížoviek alebo sa inšpirovať najrôznejšími videami na webových stránkach pre seniorov. Dôležité je dodržiavať pravidelný režim a vybudovať si svoje rituály: napríklad čítanie časopisu a čaj o piatej. Ako bolo uvedené vyššie, v neposlednom rade nesmieme zabúdať na kvalitný spánok, ktorý pomáha ako psychike, tak i stavu fyzickému.

Čomu by sa mali seniori teraz vyvarovať?

Určite priamemu kontaktu s ľuďmi, zhlukovaniu sa do väčších skupiniek a mali by obmedziť cestovanie mestskou hromadnou dopravou. Odporúča sa bezhotovostný styk, neplatiť hotovosťou, prípadne platiť v rukaviciach. Ak čítajú noviny a časopisy, môžu ďalej. Lekári potvrdzujú, že je naozaj veľmi malá pravdepodobnosť, že by sa Covid-19 prenášal na novinách.

Ako často a ako si majú umývať ruky a je potrebné napr. denne dezinfikovať záchod, prípadne ďalšie veci doma?

Ak sú sami doma, tak postačí bežná hygiena, dezinfikovať nič nemusia. Hygienu je potrebné dodržiavať, keď prídu z vonku. V tom prípade si poriadne umyť a vydezinfikovať ruky.

Môžu seniori v tejto dobe naletieť podomovom či internetovým podvodníkom, ktorí teraz treba využijú neprehľadnej situácie?

Určite si na podomových a internetových podvodníkov dajte pozor. Títo podvodníci často počítajú so strachom seniorov a práve teraz, viac než inokedy, sa ho u seniorov môžu pokúsiť využiť. Je potrebné, aby vedeli, že ak budú sa rozhodovať pre kúpu čohokoľvek, čo im bude pripadať podozrivé, alebo sa bude nákup týkať koronavírusu, mali by takýto nákup radšej konzultovať s niekým blízkym - členom rodiny, kamarátom alebo napríklad na niektoré telefónnej linke, ktorá pre seniorov slúži.

01 - Modified: 2020-03-20 09:47:44 - Feat.: 0 - Title: Pozrite si vo videonávode, ako správne nosiť rúško 02 - Modified: 2020-03-19 19:43:23 - Feat.: 0 - Title: Ste zdraví alebo ste prišli do kontaktu s infekciou? Manuál, ako sa máte správať 03 - Modified: 2021-10-12 07:33:31 - Feat.: 0 - Title: Trik proti koronavírusu, ktorý má stále zmysel. Umývajte si ruky dokonale ako profík 04 - Modified: 2020-03-23 12:32:01 - Feat.: 0 - Title: Veľký prehľad: Čo všetko vieme a nevieme o koronavíruse. Na toto doteraz prišla veda
01 - Modified: 2024-03-26 06:38:29 - Feat.: - Title: Seniori si prilepšia takmer o 150 eur. Podľa ekonóma trináste dôchodky zvýšia verejný dlh 02 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 03 - Modified: 2024-04-18 14:11:34 - Feat.: - Title: Rekondičné pobyty prinesú viaceré novinky. Aké a kto má na ne nárok? 04 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 05 - Modified: 2024-01-31 12:58:57 - Feat.: - Title: Demencia je boj s neodvrátiteľnou realitou
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 10:04