StoryEditor

Pôdny ekológ: Niektoré huby môžu kvôli zmene klímy zmiznúť, nebezpečnejšie je však niečo iné

11.10.2020, 00:00
Nie je huba ako huba. Hubári v skutočnosti zbierajú len to, čo z húb vykukuje nad zem – plodnice. Deväťdesiat percent rastlín neprijíma živiny koreňmi, ale prostredníctvom húb, ktoré na nich žijú. Jeden bez druhého sa zaobídu len ťažko, žijú vo vzťahu, ktorému sa hovorí mykorhízna symbióza.

Petr Kohout skúma, ako sa pomer medzi „dobrými“ a „zlými“ hubami odráža na stave lesov, polí a celkovej podobe krajiny.

Ako to vyzerá, keď ide na huby mykológ? My chodíme s košíkom, s čím chodíte vy?

My vlastne v teréne huby nepozorujeme. Nám ide o to, zistiť všetky druhy, ktoré sa v tú chvíľu na danom mieste vyskytujú. A väčšina húb plodnice – to, čo bežne označujeme za huby – netvorí, a sú teda voľným okom nepozorovateľné. Takže my sa pozeráme pod zem.

Podľa mycélia však jednotlivé huby nespoznáte, takže ich rozoznávame podľa DNA. Ideme do lesa, nazbierame si pôdu – v jednom grame môžu byť aj stovky druhov húb – a v laboratóriu izolujeme DNA. A veľmi podobnými metódami ako v kriminalistike zisťujú totožnosť osôb, zistíme genetický kód a podľa neho druh huby.

Aha, takže žiadny atlas húb, ale rovno DNA analýza. A do lesa teda chodíte so skúmavkami, do ktorých naberiete pár lyžičiek pôdy?

Tej si z lesa odnesieme celkom dosť, okolo jedného kilogramu, a to z niekoľkých rôznych miest na rozlohe zhruba šesť krát šesť metrov, aby sme zachytili čo najväčšiu diverzitu. Vzorky odoberáme pomocou sondy, približne do hĺbky desať centimetrov. A z toho si potom skladáme predstavu toho, ktoré druhy sa v danom lese vyskytujú.

Takže si z lesa neodnášate plné košíky húb, ale batohy hliny. A chodíte do lesa už len na hlinu alebo aj na huby?

Ako dieťa som na huby chodil veľmi rád, ale odkedy sa tým zaoberám profesijne, už to pre mňa nie je také zaujímavé. Pod zemou je to oveľa zaujímavejšie! A tiež rozmanitejšie.

Ako sme hovorili, väčšina – 95 percent druhov húb plodnice netvorí, prípadne tvoria také, že by bežnému hubárovi ani nenapadlo, že aj to je huba. Sú to napríklad biele povlaky na mŕtvom dreve. Plodnice, ktoré poznáme, nie sú ani tou pomyselnou špičkou ľadovca, skôr len vločkou na špičke ľadovca.

Húb vo vedeckom zmysle je neuveriteľné množstvo. Odhaduje sa milión až dva a pol milióna druhov. Nie je to trochu široké rozpätie?

Chystáme publikáciu, v ktorej budeme doterajšie odhady revidovať. V súčasnosti je ten najkonzervatívnejší 2,2 až 3,8 milióna druhov. Popísaných ich je len 100- až 150-tisíc, väčšina druhov je neznáma.

A to z toho dôvodu, že zostáva...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-10-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Mykológ o hubách: Najviac sa teraz darí hodvábnici veľkej, už bola zaznamenaná aj otrava 02 - Modified: 2024-10-05 06:00:00 - Feat.: - Title: Mykológ: Prečo nemožno hubu označiť za liek, ktorá je afrodiziakom a ktoré majú najviac liečivých látok? 03 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Radšej prázdny košík ako plný kufor. Ako spoznať jedovatý šampiňón? 04 - Modified: 2024-06-13 12:57:46 - Feat.: - Title: Austrálčanov desí podivná zapáchajúca huba. Vyzerá ako niečo so sveta Upside Down zo Stranger Things 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
13. október 2024 02:33