Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Hovory podľa štúdie len zriedka končia, kedy chceme

10.03.2021, 12:00
Autor:
ČTKČTK
Podľa novej štúdie každá konverzácia bez ohľadu na to, s kým hovoríme, alebo o čom hovoríme, končí len zriedka vo chvíli, kedy ju chcú ukončiť obaja účastníci.

Chcete niekomu zavolať, len aby ste mu povedali, že ho máte radi - ale ako dlho by ste mali rozhovorom stráviť?

Podľa novej štúdie každá konverzácia bez ohľadu na to, s kým hovoríme, alebo o čom hovoríme, končí len zriedka vo chvíli, kedy ju chcú ukončiť obaja účastníci, napísal spravodajský server The Guardian.

Analyzovali priateľov aj cudzích ľudí

V čase, kedy kvôli dlhému obdobiu spoločenskej izolácie upadá znepokojujúci počet ľudí do samoty, je udržiavanie vzájomných kontaktov čím ďalej tým dôležitejšie.

Vedci zo Spojených štátov analyzovali takmer tisícku rozhovorov medzi príbuznými a priateľmi, aj medzi úplne cudzími ľuďmi.

A zistili, že či už ide o krátky hovor alebo dlhú diskusiu obsahujúce prázdne táranie alebo riešiace závažné záležitosti, keď spolu dvaja ľudia hovoria, jeden prakticky vždy chce skončiť skôr ako ten druhý.

Rozhovory v podstate nikdy nekončia, keď chcú obaja jedinci, a keď sú na to pripravení. Rozdiel medzi tým, čo títo dvaja ľudia chcú, a tým, čo dostanú, zvyčajne predstavuje zhruba polovicu dĺžky konverzácie, zistili autori štúdie.

"O koľko spojení a súznení svet každý deň prichádza jednoducho preto, že stovky miliónov ľudí nepoznajú, že sa ich náprotivok chce ešte rozprávať, a preto ukončí rozhovor predčasne?

A koľko ľudí žije život v tichom zúfalstve jednoducho preto, že sa odcudzia svojím konverzačným partnerom, pretože nikdy nevedia, kedy je čas sa rozlúčiť?" napísali autori v odbornom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Neúprimnosť v komunikácii

Či už je povaha vzájomného vzťahu akákoľvek, intímna alebo nie, jednotlivci s rovnakou pravdepodobnosťou taja informáciu, kedy chcú ukončiť rozhovor, zistili vedci. Toto zistenie pripisujú láskavosti pri hovore s príbuznými a priateľmi, a zdvorilosti v prípade cudzích ľudí.

Tento výskum naznačuje, že ľudia majú tendenciu nebyť v komunikácii úprimní, povedal Paul Dolan, profesor behaviorálnych vied Londýnskej školy ekonómie a politických vied (LSE).

"Správne nakladať so svojimi očakávaniami je jednou z kľúčových zložiek šťastia. Veci sa často narušia, keď nie sme schopní niekomu správne oznámiť svoje očakávania. Zdráham sa vám povedať, že mám na rozhovor s vami len dvadsať minút, pretože nechcem byť hrubý. Ale v skutočnosti sa tým pre oboch rozhovor podstatne zlepší, pretože poznáme pravidlá," povedal Dolan.

"Myslím, že si ľudia podobnej úprimnosti cenia viac, ako si myslíme. V tejto oblasti panujú mylné predpoklady. Nemôžeme dosiahnuť rovnováhu, akú by sme chceli a mohli, pretože si želáme, aby nám ľudia podobné veci hovorili, ale sami im to povedať nechceme," dodal.

01 - Modified: 2024-04-16 11:17:30 - Feat.: - Title: Má o vás skutočný záujem alebo vás chce len do postele? Toto všetko prezradí očný kontakt 02 - Modified: 2024-04-10 07:56:10 - Feat.: - Title: Zlomené srdce nie je výmysel: Poradíme vám, ako ho vyliečiť a prekonať pocity straty 03 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Čitateľka Gréta, 33 rokov: Manžela mi napokon vybrala mama! 04 - Modified: 2024-04-07 12:00:00 - Feat.: - Title: S týmto už nič neurobíte. Signály, že na záchranu vzťahu je už neskoro 05 - Modified: 2024-04-03 15:11:51 - Feat.: - Title: Je jeden z vás vo vzťahu nespokojný? Spoznať to môžete vďaka týmto signálom
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 17:04