AP
StoryEditor

Hrozí ďalší výbuch v Černobyle? Opäť sa spustili jadrové reakcie, varujú experti

25.05.2021, 00:00
Autor:
sansan
Tony jadrového paliva v suteréne havarovanej elektrárne začali znova reagovať a nejavia známky zastavenia.

Jadrové reakcie podľa spravodajských správ opäť tlejú v neprístupnom suteréne zničenej černobyľskej jadrovej elektrárne na Ukrajine.

Narastajú hladiny neutrónov

Vedci monitorujúci túto elektráreň, ktorá explodovala v roku 1986, zistili stabilný nárast počtu neutrónov v podzemnej miestnosti s názvom 305/2.

Miestnosť je plná ťažkých sutín, ktorá ukrýva rádioaktívnu kašu z uránu, zirkónu, grafitu a piesku, ktorá vytekala do suterénu ako láva, a potom vytvrdla do formácií teda materiálov obsahujúcich palivo.

Rastúce hladiny neutrónov naznačujú, že tieto materiály prechádzajú novými štiepnymi reakciami, pretože neutróny narážajú a štiepia jadrá atómov uránu a vytvárajú energiu.

Tento rádioaktívny odpad nateraz tlie „ako uhlíky v grile,“ uviedol pre časopis Science Neil Hyatt, chemik jadrových materiálov na univerzite v Sheffielde. Je však možné, že tieto žeravé uhlíky by sa mohli úplne vznietiť, ak by zostali príliš dlho nerušené, čo by malo za následok ďalšiu explóziu.

Prístrešok by sa mohol rozpadnúť

"Táto potenciálna explózia nebude ani zďaleka taká zničujúca ako tá, ktorá zničila elektráreň v roku 1986, čo malo za následok tisíce obetí a chrlilo nad Európou rádioaktívny mrak," hovorí Maxim Saveliev, vedecký pracovník Inštitútu pre bezpečnostné problémy jadrovej energie v ukrajinskom Kyjeve.

Ak sa jadrový materiál znovu vznieti, výbuch bude z veľkej časti obsiahnutý v oceľovom a betónovom kryte, ktorý sa rok po nehode postavili okolo zničeného reaktora štvrtej elektrárne.

"Napriek tomu by aj obsiahnutá explózia dlhodobejšiu misiu odstraňovania týchto materiálov v elektrárni veľmi sťažila," uviedol Saveliev.

Prístrešok je starý a mohol by sa ľahko rozpadnúť v dôsledku sily výbuchu a zaplniť oblasť ťažkými úlomkami a rádioaktívnym prachom. Samotný prístrešok je vo väčšom oceľovom sarkofágu, ktorý bol dokončený v roku 2018.

Úrovne neutrónov v miestnosti 305/2 stabilne stúpali štyri roky, a mohli by pokračovať v raste ešte niekoľko rokov bez nehody. Ak bude ich hladina stále stúpať, vedci budú musieť zasiahnuť.

To sa však ľahšie povie, ako urobí. Manažéri elektrární ešte musia prísť na to, ako získať prístup k tonám rádioaktívneho materiálu zakopaným pod hrubými vrstvami betónového odpadu v miestnosti.

Úrovne radiácie sú pre ľudí príliš vysoké na to, aby to vydržali, ale roboty odolné voči nej by mohli byť schopné vŕtať cez sutiny a inštalovať do miestnosti riadiace tyče absorbujúce neutróny.

Dúfa sa, že Ukrajina do septembra predloží podrobný plán na odstránenie černobyľských stále tlejúcich materiálov.

01 - Modified: 2024-04-21 09:39:20 - Feat.: - Title: Energetická kríza priniesla horúce debaty o jadre (komentár) 02 - Modified: 2024-04-05 09:29:47 - Feat.: - Title: V strednej Európe sa rozbehli jadrové preteky. Slovensko, Poľsko aj Česko chcú nový druh reaktorov 03 - Modified: 2024-04-02 17:30:00 - Feat.: - Title: Severný sused Slovenska položil posledný diel do veľkej stredoeurópskej jadrovej skladačky (Brífing HN) 04 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Vreckové jadrové reaktory tie veľké nenahradia. Skôr uhoľné elektrárne a teplárne 05 - Modified: 2024-03-28 09:33:29 - Feat.: - Title: Poliaci zvažujú malú atómovú revolúciu. Nové reaktory majú byť 400 kilometrov od Slovenska
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 11:02