TASR/František Iván
StoryEditor

Príchod utečencov z Ukrajiny k nám môže priniesť niektoré choroby, ministerstvo požiadalo o lieky a vakcíny

31.03.2022, 14:25
Autor:
sansanTASRTASR
Migrácia ľudí z Ukrajiny môže v Európe prispieť k šíreniu ochorení, ktoré sa vo vojnou zasiahnutej krajine vyskytujú vo vyššej miere. Medzi ne patrí napríklad tuberkulóza.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie má Ukrajina štvrtý najvyšší počet prípadov tohto ochorenia v krajinách európskeho regiónu WHO. Podľa konzultanta Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre TBC a primára prvého oddelenia pneumoftizeológie Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie Vyšné Hágy Ivana Soloviča je preto potrebné utečencom poskytnúť diagnostiku a liečbu.

Zdravotný systém môže naraziť na limity

Upozornil, že tuberkulóza nerešpektuje hranice a tento pohyb obyvateľstva trpiaceho strašnými následkami vojny prispeje k jej šíreniu, ako aj iných chorôb v celej Európe. „Kaskáda starostlivosti o pacientov s tuberkulózou na Ukrajine bude prerušená – nové prípady nebudú diagnostikované a nebudú liečené, čím sa zvýši prenos TBC v rámci komunity,“ spresnil.

Zdravotný systém môže podľa Soloviča pre veľký nápor utečencov naraziť na svoje limity. „Za hlavné problémy, kde budeme potrebovať pomoc Európskej únie, je nedostatok personálu, liekov a zdravotníckeho materiálu. Predpokladáme, že v blízkej budúcnosti budeme musieť ukrajinských pacientov premiestniť do iných krajín,“ doplnil.

Riziko šírenia rieši aj ministerstvo zdravotníctva. „Zvyšuje sa priamoúmerne, ako sa na Slovensku zvyšuje počet ľudí s covidom, TBC alebo HIV. Podľa vedomostí a informácií o epidemiologickej situácii na Ukrajine týkajúcich sa infekčných ochorení, zaočkovanosti a prevencii si uvedomujeme, že sa incidencia jednotlivých ochorení môže zvýšiť,“ uviedol pre HN jeho komunikačný odbor.

Pomoc vo forme vakcín a liekov

Slovensko má podľa rezortu dlhoročné skúsenosti s Imunizačným programom, ktorého cieľom je znížiť až eliminovať výskyt infekčných ochorení dôsledným zabezpečovaním imunizácie najmä detskej populácie.

„Jeho realizácia zahŕňa celý rad činností, z ktorých najdôležitejšie sú očkovanie, sledovanie zaočkovanosti, hodnotenie imunitného stavu populácie, sledovanie výskytu ochorení, ktorým možno predchádzať očkovaním, a sledovanie cirkulácie pôvodcov nákazy v populácii, respektíve vo vonkajšom prostredí.“

Keďže pri občanoch Ukrajiny má ministerstvo informácie o nižšej úrovni zaočkovanosti, Slovensko požiadalo Európsku komisiu o pomoc vo forme vakcín a liekov proti ochoreniam, ako sú osýpky, čierny kašeľ, detská obrna, TBC, hepatitídy, HIV, ale aj iné. 

01 - Modified: 2024-04-24 13:33:54 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 03:12