pľúca, telo, pľúcna fibróza,pixabay.com
StoryEditor

Mikroplasty preniknú hlboko do pľúc žijúcich pacientov, objav vedcov prekvapil

11.04.2022, 10:55
Vedci prvýkrát objavili mikroplasty v pľúcach žijúcich pacientov, predtým ich potvrdili iba pri pitve. Medzi plasty, ktoré sa vyskytovali v ľudskom tkanive najčastejšie, boli polyetyléntereftalát známy pod skratkou PET, z ktorého sa vyrábajú jednorazové fľaše na nápoje, fólie a textilné vlákna alebo polypropylén. Už na konci marca uviedli, že prvýkrát odhalili mikroplasty v ľudskej krvi.

O mikroplastoch v pľúcach žijúcich ľudí píše štúdia, o ktorej informoval denník The Guardian. Vedci tvrdia, že znečistenie mikroplastmi je v súčasnosti všadeprítomné, takže sa mu ľudia nemôžu vyhnúť.

Neočakávali, že tam nájdu častice takých rozmerov

Vzrastajú preto obavy o pôsobení týchto drobných plastových častíc na zdravie. V laboratóriu sa potvrdilo, že môžu poškodzovať ľudské bunky. Vedci už tiež preukázali, že polietavý prach a ďalšie jemné častice vedú v súvislosti so znečisteným ovzduším k miliónom predčasných úmrtí ročne.

Autori štúdie, ktorú publikoval odborný časopis Science of the Total Environment, odobrali vzorky pľúcneho tkaniva 13 ľudí, ktorí podstúpili operáciu a u 11 z nich objavili mikroplasty. Vedci analyzovali častice s veľkosťou až 0,003 milimetra.

Našli 39 druhov mikroplastov, z ktorých v 12 prípadoch išlo o bežné typy, ktoré obsahujú obaly, fľaše či oblečenie. Viac drobných plastových častíc identifikovali u mužov.

Autori štúdie objavili najviac mikroplastov hlboko v ľudských pľúcach. Predtým si pritom mysleli, že sa tam nemôžu dostať kvôli tomu, aké sú tu dýchacie cesty úzke.

„Neočakávali sme, že v dolných častiach pľúc nájdeme najvyšší počet častíc alebo častice takých rozmerov, aké sme objavili,“ uviedla hlavná autorka štúdie Laura Sadofská z lekárskej univerzity v anglickom Yorku. „Očakávali by sme, že častice týchto veľkostí budú odfiltrované alebo zachytené skôr, než sa dostanú tak hlboko,“ dodala vedkyňa.

Mikroplasty objavili aj na Mount Evereste

Podľa Sadofskej by výskum mohol pomôcť k vytvoreniu experimentov, ktoré by stanovili dopady mikroplastov na ľudské zdravie. Dve predchádzajúce štúdie preukázali prítomnosť mikroplastov v ľudských pľúcach. Ich autori však tkanivo získali až pri pitve po úmrtí pacientov.

Výskum brazílskych vedcov z roku 2021 našiel drobné plastové častice v 13 z 20 vzoriek. Priemerný vek skúmaných osôb bol výrazne vyšší ako v štúdii Sadofskej. Medzi najčastejšie objavenými mikroplastmi bol polyetylén, z ktorého sa vyrábajú igelitové tašky.

Americkí vedci, ktorí v roku 1998 skúmali tkanivá pacientov, ktorí prekonali rakovinu pľúc, našli plastové a rastlinné vlákna v 99 zo 114 vzoriek. V rakovinovom tkanive obsahovalo vlákna 97 percent vzoriek a v nenádorových vzorkách išlo o 83 percent.

Mikroplasty, ktoré pochádzajú z vlákien oblečenia, pneumatík, kozmetiky a mnohých ďalších zdrojov, boli nájdené po celej planéte, od vrcholu Mount Everestu až po najhlbšie oceány.

Podľa mnohých štúdií ich ľudia konzumujú v potravinách aj vo vode a tiež ich vdychujú. Vedci ich nedávno prvýkrát objavili aj v ľudskej krvi. Z výskumu vyplynulo, že tieto drobné plastové častice môžu cestovať po tele a usadzovať sa v orgánoch.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 03 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 05 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 14:47