Jana Nedělková, MAFRA
StoryEditor

Video lovca netopierov z Wu-chanu vyvolalo otázky. Sám mal strach z nákazy

07.06.2021, 11:25
Autor:
jhrjhr
Video "lovca netopierov" z wuchanského Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb z decembra minulého roka ukazuje, ako loví netopiere v jaskyniach kvôli vzorkám vírusu.

Laboratórium pritom odmieta, že by skladovalo vírusy z netopierov. Oživuje to debaty o tom, kde a ako sa v skutočnosti zrodila choroba COVID-19.

Preskúmali desiatky jaskýň

"V posledných desiatich rokoch sme navštívili každý kút provincie Chu-pej. Preskúmali sme desiatky nepreskúmaných jaskýň a študovali viac ako 300 prenášačov vírusu," hovorí v propagačnom videu zverejnenom v decembri čínskou televíziou Tchien Ťün-chua, zástupca hlavného technika odboru dezinfekcie a hubenia škodcov vo wuchanskom CDC.

Zábery ukazujú, ako v temnej jaskyni odoberá vzorky od netopierov. "Ak máme holú kožu, veľmi ľahko môže prísť do kontaktu s výkalmi netopierov a kontaminovanými látkami, čo znamená, že je to celkom riskantné," hovorí.

Priznáva, že má strach z infekcie. "Pretože keď nájdete vírusy, ste im tiež najľahšie vystavení," dodáva v produkčne veľmi kvalitne urobenom videu, zatiaľ čo bez kompletného ochranného odevu holými rukami manipuluje so skúmavkami so vzorkami.

Podľa denníka The Washington Post je okolo videa veľa nejasností. Nie je jasné, kde sa expedícia odohráva, ani či tam niečo výskumníci našli.

Laboratórium CDC je bližšie k trhu so zvieratami

Wuchanské CDC podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) odmietlo, že by skladovalo či inak laboratórne manipulovalo s vírusmi z netopierov.

Denník podotýka, že to je v rozpore s tým, čo hovorí sám Tchien: "Dúfam, že tieto vzorky vírusov budú uchované len na vedecké účely."

Wuchanskému CDC je venovaná menšia pozornosť ako inému laboratóriu v meste, kde sa prvýkrát objavila nákaza koronavírusu, Wuchanskému inštitútu virológie, ktorý čelí podozreniam, že práve odtiaľ unikol koronavírus, prípadne podľa niektorých konšpiračných teórií tu dokonca vznikol.

Inštitút je pomerne blízko tržnice Chua-nan, kde sa podľa oficiálneho čínskeho výkladu prvýkrát objavila nákaza koronavírusu.

Laboratórium wuchanského CDC je však ešte bližšie, k trhu sa presunulo 2. decembra 2019. Tím Svetovej zdravotníckej organizácie vyslaný do Číny skúmať pôvod pandémie poukazuje, že "takéto pohyby môžu narušiť prevádzku akejkoľvek laboratória". Dodáva, že laboratórium žiadne mimoriadnosti nehlásilo.

Ledabolý prístup k zberu vzoriek

CDC operuje na bezpečnostnej úrovni 2, čo je o dva stupne nižšiu úroveň, než na aké funguje virologický inštitút.

Tchien sám v minulosti priznal štátnym médiám, že zabudol osobné ochranné prostriedky a bol postriekaný močom netopiera, kvôli čomu musel byť dva týždne doma v karanténe. Niekoľkokrát sa mu tiež na koži dostala netopieria krv.

Tchien a jeho tím vo februári 2020 zverejnili článok v prestížnom vedeckom časopise Nature, v ktorom na základe výskumu pacienta nakazeného koronavírusom uvádzali netopiere ako sprievodca vírusu. Od tej doby sa ale k celej situácii nevyjadroval a odmieta poskytovať rozhovory médiám.

Aj jeho známejšia kolegyňa z virologického inštitútu, virologička Š 'Čeng-li, prezývaná "netopieria žena", priznala pomerne ledabolý prístup výskumníkov k zberu vzoriek.

"Vo väčšine prípadov nosíme jednoduchšiu ochranu, a to stačí," uviedla na prednáške v roku 2018 s tým, že väčšina chorôb od netopierov nemôže infikovať ľudí priamo, iba cez sprostredkovateľa.

Inštitút je pod tlakom, aby zverejnil záznamy 

Inštitút je teraz pod veľkým tlakom, aby zverejnil záznamy o svojich troch pracovníkoch, ktorí podľa amerických tajných služieb ochoreli v novembri 2019. Inštitút k tomu vyzval aj popredný americký epidemiológ Anthony Fauci.

Ten požaduje aj informácie o zdravotnom stave šiestich baníkov, ktorí ochoreli po návšteve bane obývaného netopierami. Výskumníci z inštitútu tu boli, aby odobrali vzorky. K vyšetrovaniu pôvodu pandémie vyzvalo aj viacero vedcov.

Čína opakovane odmieta teórie o pôvode vírusu v laboratóriu. Obviňuje Spojené štáty, že sa pokúša túto verziu presadiť. Sama naznačuje, že vírus mohol vzniknúť úplne mimo Čínu.

01 - Modified: 2021-06-02 18:58:58 - Feat.: 0 - Title: Laboratórium alebo príroda? Toto sú dôkazy pre každú z teórií pôvodu koronavírusu
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 05:04