StoryEditor

Opusťme letný čas, je asymetrický a neprospieva psychike, hovorí vedkyňa

Vďaka nim sa budíme v rovnakom čase a cítime, že je potrebné ísť spať. Ovplyvňujú činnosť mozgu aj hladinu krvného tlaku. Kvôli nim máme jet lag a vnímame zmenu medzi letným a zimným časom.

"Biologické hodiny možno opísať ako mechanizmus, ktorý riadi časové cykly a s nimi spojené procesy v našom tele," vysvetľuje pre iDNES.cz vedkyňa Alena Sumová z Akadémie vied ČR.

Ako fungujú biologické hodiny?

Môžu riadiť procesy, ktoré sa opakujú s pravidelnosťou jedného dňa, rovnako ako odmeriavajú čas naše náramkové hodinky, alebo s pravidelnosťou jedného roka, napríklad ako kalendár. Ide teda o cyklické meranie opakujúcich sa procesov.

V našom tele plnia biologické hodiny veľmi dôležitú úlohu. Evolučne sme si zachovali adaptačný mechanizmus, vďaka ktorému je naše telo pripravované na pravidelné a očakávateľné zmeny vo vonkajšom prostredí.

Osvedčilo sa, že je skutočne výhodné mať schopnosť tieto zmeny "predvídať" než na ne iba pasívne reagovať. Často sa tiež hovorí o ich "tikote", keď napríklad žena zatúži po dieťati. To ale nie je dané biologickými hodinami, ale biologickým vekom, ktorý odmeriava dĺžku nášho života a najvhodnejší čas pre reprodukciu.

Pre človeka sú v súčasnej dobe najdôležitejšie takzvané cirkadiánne hodiny, ktoré v našom tele odmeriavajú dennú dobu. Názov je odvodený od latinského circa diem, čo znamená približne denné, sú teda zdrojom rytmického signálu, ktorý sa opakuje s približne dennou periódou.

Dĺžka cirkadiánnych hodín...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 03 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 05 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 00:12