Reuters
StoryEditor

Strata čuchu po covide? Vrátiť sa môže až o rok, uvádza lekárska štúdia

08.07.2021, 14:19
Autor:
sansan
Anosmia - strata čuchu - je jedným z najbežnejších vedľajších účinkov covidu, ktorý ovplyvňuje približne 60 percent postihnutých. 

Dobrá správa je, že schopnosť rozpoznávať pachy sa vracia asi u 95 percent z nich do šiestich mesiacov, uviedla pre San Francisco Cronicle Patricia Loftusová, otolaryngologička, ktorá lieči pacientov so stratou čuchu po covide.

Niektorí majú aj fantómové vône

Malá štúdia 51 preživších publikovaná v júni v lekárskom časopise JAMA zistila, že 4 percentnám jej účastníkov - dvom ľuďom - sa nevrátil čuch osem mesiacov až rok po infekcii.

Sú to ľudia s pretrvávajúcou anosmiou, ktorí stále nemôžu cítiť, či jedlo horí, alebo či je zapnutý plyn alebo či je mlieko zlé dlho po zotavení z covidu.

Pre niektorých je anosmia iba jednou z pretrvávajúcich čuchových dysfunkcií vyvolaných covidom. Existuje tiež parosmia, pri ktorej môže vôňa parfému namiesto toho zapáchať ako vnútro chovateľskej stanice.

A hyposmia, kde sú pachy vnímané iba slabo. A phantosmia, fantómové vône, ako vôňa horiaceho kuracieho mäsa, keď je to len šalát.

Najskôr sa vedci pýtali, či koronavírus infikuje nervy v čuchovom epiteli, ktorý sa nachádza vysoko v nose blízko spodnej časti mozgu, ktorá pomáha ľuďom cítiť. Ale to nie je celkom to, čo sa deje.

"Zistili sme, že účinky vírusu sa sprostredkujú skôr prostredníctvom vplyvu na podporné bunky pre nervy," uviedol Jonathan Overdevest, odborník na rinológiu na Columbia University Irving Medical Center v New Yorku.

Inými slovami, nervy vnímajúce vôňu sú ako veže mobilných telefónov s anténami, uviedol. A podporné bunky sú ako lešenie okolo veží. Zdá sa, že koronavírus narušuje lešenie a antény, nie samotné veže mobilných telefónov.

"Strata tohto lešenia môže spôsobiť, že veže budú zraniteľnejšie," uviedol Overdevest. Veže stále existujú, ale antény sa strácajú, čo znižuje schopnosť vnímať pachy. To tiež môže zmeniť to, ako veci voňajú.

Cvičenie čuchu

Stále nie je jasné, prečo sa väčšina ľudí, ktorí stratia čuch z covidu, zotavia a prečo iní nie. Stopy k záhade spočívajú na molekulárnej úrovni, mimo dosahu röntgenových lúčov a MRI.

"Čím viac vedcov dokáže pochopiť, čo sa na tejto úrovni deje, tým väčšiu šancu budú mať pri učení sa, ako to napraviť," uviedol Overdevest.

Cvičenie čuchu je zatiaľ to, ako sa ľudia s dlhodobými čuchovými problémami najčastejšie pokúšajú posilniť lešenie okolo veží nosa mobilných telefónov a možno obnoviť antény.

"Radi by sme povedali, že výcvik čuchu je fyzikálna terapia éterickými olejmi," uviedla Loftusová.

Počíta sa akákoľvek silná vôňa, od kolínskej po kuchynské korenie. Ale návod je všeobecne rovnaký: čuchajte každú po dobu 15 sekúnd, dvakrát denne. Vyvarujte sa hlbokého nadýchnutia. 

01 - Modified: 2021-04-23 13:15:30 - Feat.: 0 - Title: Zmysel, o ktorý nás covid oberá. Čuchová pamäť je ešte silnejšia a trvácnejšia než zraková 02 - Modified: 2021-03-02 17:25:41 - Feat.: 0 - Title: Strata čuchu po covide nás okráda o emócie pri sexe, tvrdí nová štúdia
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-17 15:26:54 - Feat.: - Title: Aziatom Európania veľmi páchnu, hovorí expert na čuch. Prečo sa ľudia nechajú tak ľahko „vodiť za nos“? 05 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 12:39