Ilustračná fotografia. FOTO: Marcelo Cidrak
StoryEditor

Môže farba plaviek priťahovať žraloky? Pestrofarebné kúsky by mali dovolenkári odložiť

05.08.2023, 09:48
Autor:
ČTKČTK

Potápači a plavci môžu pravdepodobne znížiť pravdepodobnosť interakcie so žralokom tým, že sa vyhnú svetlým a veľmi kontrastným plavkám alebo potápačskej výstroji.

Záchranné vybavenie má výrazné farby z veľmi dobrého dôvodu. Oranžová alebo žltá vynikne v čiernomodrom oceáne. Tento farebný záblesk môže byť jedinou šancou, ako si plávajúceho námorníka alebo stroskotanca, ktorý prežil leteckú nehodu, všimne prechádzajúca loď alebo lietadlo.

Ale čo ďalšie môžu tieto jasné farby na vodnej hladine priťahovať? Dlho sa malo za to, že žraloky majú zlý zrak, no nedávny výskum odhalil nové skutočnosti o ich schopnosti vidieť farby a o tom, či dokážu rozoznať korisť od ľudí, napísala BBC.

Americké námorníctvo skončilo druhú svetovú vojnu s veľkým množstvom očitých svedectiev o útokoch žralokov na námorníkov a letcov, ktorí sa ocitli v oceáne. Patrí k nim aj potopenie krížnika USS Indianapolis ku koncu vojny, pri ktorom títo predátori pravdepodobne zabili stovky preživších.

Farebné terče

Vedci vedia, že žraloky priťahuje šplhanie preživších a krv zranených alebo mŕtvych námorníkov. Ale čo ak v tom hrala úlohu aj farba ich záchranných viest?

Jedným z vedcov, ktorí žraločí zrak preskúmali pod mikroskopom, bol Sam Gruber. Jeho štúdie ukázali, že tieto paryby rovnako ako ľudia dokážu rozoznať svetlo od tmy a majú vynikajúcu ostrosť zraku. Ukázalo sa, že niektoré žraločie oči obsahujú ako tyčinky, tak aj čípky: tyčinky sú užitočné pre detekciu pohybu a rozoznávanie kontrastu, zatiaľ čo čipky sú schopné vykresliť farby aj jemné detaily.

image

Žralok v egyptskej Hurgade zabil ruského občana, časť pobrežia uzavreli

Predchádzajúca literatúra o týchto predátoroch naznačovala, že väčšina žraločích rohoviek obsahuje iba tyčinky a že môžu vidieť iba zle osvetlený, monochromatický obraz sveta. Ukázalo sa, že to platí pre žralokov, ktorí žijú v hlbších vodách, kde sú farba a jemné detaily menej dôležité ako vnímanie pohybu.

Gruber však zistil, že iné druhy - napríklad veľký biely žralok - majú vyššiu koncentráciu čípkov, čo znamená, že vidia väčšie detaily a lepšie rozoznávajú farby.

Pelagické druhy, ktorým sa pripisuje väčšina útokov po potopení lodí a haváriách lietadiel, ako je žralok dlhoplutvý​, však majú čípkov relatívne málo, hovorí Gavin Naylor, riaditeľ Floridského programu výskumu žralokov v Gainesville na Floride.

Nielen usporiadanie čípkov a tyčiniek v žraločích očiach, ale tiež prítomnosť bielkovín citlivých na svetlo, známych ako opsiny, ktoré zvieratám umožňujú rozlišovať farby, skúmal biológ Nathan Hart z Macquarie University v Novom Južnom Walese v Austrálii.

Citlivosť na kontrast

Dospel k záveru, že mnoho, ak nie všetky doteraz skúmané druhy žralokov majú monochromatické videnie, a zdá sa, že schopnosť farebného videnia stratili v niekoľkých okamihoch svoje evolučné dejiny.

To však neznamená, že majú "zlý" zrak. Niektoré druhy žralokov žijúce pri dne majú v porovnaní s inými stavovcami zvýšenú citlivosť na kontrast.

Výskum útokov veľkých bielych žralokov odhalil, že sa odohrávajú skôr v zakalených vodách, kde je voda oveľa menej priezračná. Podľa Naylora je pravdepodobné, že ak žraloka nevidíte, nevidí ani on vás. Niektoré vzory alebo kombinácie farieb sa však pod vodou rozoznávajú oveľa ľahšie. "Takže je to kontrast, ktorý dokážu zachytiť," povedal.

image

VIDEO: Ako svorka vodných vlkov. Drony zobrazujú žralokov ako nikdy predtým

Mali by teda ľudia, ktorí trávia čas vo vlnách, zahodiť žlté alebo iné pestrofarebné vybavenie a zaobstarať si niečo trochu matnejšie? Podľa medzinárodnej databázy International Shark Attack File "prínos zvýšenia šancí na záchranu ďaleko prevyšuje minimálne riziko prilákania žraloka".

"Prípadne môžu potápači a plavci pravdepodobne znížiť pravdepodobnosť interakcie so žralokom tým, že sa vyhnú svetlým a veľmi kontrastným plavkám alebo potápačskej výstroji. Osobne dávame pri potápaní prednosť používaniu tmavomodrých alebo čiernych plutiev, masky, nádrže a neoprénu," dodáva však organizácia.

Surferi menia farby

Niektorí známi surfári sa rozhodli upustiť od jasne sfarbených žltých dosiek v prospech čiernych a modrých, aby nepriťahovali pozornosť žralokov. Pri druhoch, ktoré útočia zospodu, ako je veľký biely žralok, silueta surfovacej dosky na hladine stále dramaticky vyniká.

Naylor hovorí, že farba plaviek tiež nemusí byť taká dôležitá ako predmety, napríklad hodinky, ktoré môžu zachytávať svetlo rovnakým spôsobom ako rybie šupiny a môžu byť faktorom pri niektorých nevyprovokovaných útokoch. International Shark Attack File radí zastrčiť hodinky pod manžetu neoprénu.

Zvedavosť žralokov voči niektorým jasným farbám a kontrastným vzorom môže byť súčasťou ich vrodeného poľovníckeho inštinktu, odovzdávaného po tisícročia, hovorí Naylor. "Musí sa vysporiadať so vzormi a reagovať na ne," dodal.

Žraloky sa tiež učia metódou pokusov a omylov, čo im prinesie ďalšiu potravu a čo nie - a tieto skúsenosti si vyžadujú čas, povedal Naylor. "Myslím, že za kúsnutie sú zodpovedné veľa mladé zvieratá, lebo nemajú toľko skúseností ako starší jedinci.

Dospelí jedinci sú náročnejší a zameriavajú sa na vhodnú korisť. Ak máte predátora, ktorý sa nedokáže vysporiadať so situáciami závislými od kontextu, zahynie. Takže je naozaj na mieste, aby hľadali, dokázali sa učiť a osvojili si stratégie, ktoré im zabezpečia potravu, "dodal.

01 - Modified: 2023-07-26 14:41:30 - Feat.: 1 - Title: VIDEO: Ako svorka vodných vlkov. Drony zobrazujú žralokov ako nikdy predtým 02 - Modified: 2023-06-09 05:39:29 - Feat.: 1 - Title: Ruský občan zomrel v egyptskom letovisku Hurgada po útoku žraloka 03 - Modified: 2023-06-08 19:25:39 - Feat.: 1 - Title: Žralok v egyptskej Hurgade zabil ruského občana, časť pobrežia uzavreli
01 - Modified: 2024-04-11 07:49:39 - Feat.: - Title: Experiment, ktorý môže zmeniť svet. Vedci úspešne vstrekli pacientovi do tela kašu, z ktorej mu narastie nová pečeň 02 - Modified: 2024-04-07 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci vytvorili neviditeľný štít, vďaka ktorému zmizneš ako Harry Potter. Budeš prekvapený, ale stojí len pár stoviek eur 03 - Modified: 2024-04-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré psy vedia pomáhať omnoho viac, ako sme si doteraz mysleli. Z ľudského dychu dokážu rozoznať aj stres 04 - Modified: 2024-04-03 06:00:00 - Feat.: - Title: Piesočný červ podobný tým z filmu Duna na Zemi skutočne existoval. Dokonca omnoho dlhšie, ako si vedci pôvodne mysleli 05 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Toto je bezkonkurenčne najdrahšia látka na našej planéte. Jediný gram sa predáva za 140 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 22:10