Tamara Strijacková Neufeldová a Gordon Neufeld FOTO: Petr Žemla
StoryEditor

Naša spoločnosť sa rozpadá, svoje deti strácame, upozorňujú v rozhovore psychológovia

25.10.2023, 00:00
  • Deti sa správajú čoraz horšie a my nevieme, čo s nimi – je v poslednej dobe počuť od učiteľov naprieč stupňom vzdelávania, štátmi i kontinentmi.
  • Podľa kanadských psychológov Tamary Strijackovej Neufeldovej a jej otca Gordona Neufelda však nie je chyba v deťoch, ale v systéme, ktorý nepodporuje silné a bezpečné väzby na dospelých.
  • „Vidíme, ako sa zhoršujú školské výsledky detí, ale riešime to úplne zle,“ hovorí pre Lidovky.cz Gordon Neufeld.

Tamara, vy ste nedávno vydali knihu s názvom Získavame späť svojich žiakov. Čo vás k tomu viedlo? Máte pocit, že učitelia svojich žiakov stratili?

Tamara: Knihu som napísala so spoluautorkou a svojou kamarátkou Hannah Beachovou, ktorá nejaký čas viedla kurzy pre učiteľov. Zdieľali s ňou výzvy a problémy, ktoré v triedach riešia, a hľadali u nej pomoc a podporu.

Na otázku, či učitelia stratili svojich žiakov, musím v podstate povedať, že áno. Nie je to však ich chyba. Ide o to, že naša spoločnosť sa rozpadá. Deti sa už od raných rokov obracajú na podporu a útechu k svojim rovesníkom, ako to písal môj otec vo svojej knihe Držte si svoje deti.

Oni totiž potrebujú vzťahy s dospelými, ktorí ich vedú a pomáhajú im nachádzať odpovede na ich otázky. Namiesto týchto vzťahov je však v ich životoch veľké prázdno, ktoré rovesníci nedokážu zaplniť.

Gordon: Ja vám odpoviem asi jednoduchšie a priamejšie. Áno, myslím si, že sme naše deti stratili a potrebujeme ich získať späť. Životy detí by sa mali odvíjať okolo dospelých, ktorí sa o nich starajú. Lenže zhruba v posledných šesťdesiatich rokoch sme prepadli presvedčeniu, že pre nich je prospešnejšie, aby sa ich životy točili okolo rovesníkov.

image

Psychologička Jiřina Prekopová: Zo žien sú chlapi, otcom chýba autorita, z deti sú chudáci (archívny rozhovor)

Ja som však mala pocit, že najmä pre dospievajúcich je ich hlavnou vývojovou úlohou, aby sa od rodičov oddelili a vytvorili si pevné väzby k rovesníkom.

Gordon: Áno, to je dominantný naratív, ale podľa mňa je veľmi škodlivý. Podľa mňa platí, že pokiaľ nie sú deti úplne samostatné, mali by sa spoliehať na dospelých, ktorí za ne majú zodpovednosť.

Predtým bola adolescencia veľmi krátka, zhruba medzi 13 a 15 rokmi veku. Dnes je ale dospievanie obdobia, ktoré zaberá pokojne desať rokov. A úlohou tých desiatich rokov života nie je zapadnúť medzi ostatných, ale stať sa nezávislou osobnosťou so svojimi hodnotami, ideami, postojmi.

Tamara: A k tomu je potrebné, aby sme ich príliš skoro nevystavili tlaku rovesníkov, ktorým sa potrebujú vyrovnať, pretože potom hrozí, že v tom procese stratia sami seba. Skvelý...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-09-29 14:22:34 - Feat.: 1 - Title: Nevyhovuje im školský systém, tak svoje deti učia doma. Odborníčka: toto by sa malo robiť len výnimočne 02 - Modified: 2023-10-22 09:55:27 - Feat.: 0 - Title: Psychologička Jiřina Prekopová: Zo žien sú chlapi, otcom chýba autorita, z deti sú chudáci (archívny rozhovor)
01 - Modified: 2024-04-22 18:38:36 - Feat.: - Title: Nová správa otvorene hovorí o mučení. Komisár zistil závažné pochybenia nielen v reedukačných centrách 02 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 04 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 05 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 20:51