StoryEditor

Návod na spokojný život. Ako nestáť v ceste vlastnému šťastiu?

25.09.2021, 00:00
Písať o spokojnom živote v čase tragédií na Haiti či v Afganistane sa môže javiť ako banálne. Či dokonca cynické. Je to však len zdanie. Hoci slovo spokojnosť zaváňa selankou a pohodou, v skutočnosti má bližšie k dobrodružstvu a problémom. Pochybujete o tomto tvrdení? Tak čítajte ďalej.

Psychológovia tie vety počúvajú na dennej báze: „Mám všetko. Mal by som byť spokojný. Ale nie som.“ Vnútornú prázdnotu a absenciu zmyslu už, našťastie, väčšina spoločnosti nepovažuje za elitársku „chorobu“ rozmaznaných boháčov a nihilistických intelektuálov, ktorí nevedia, čo od dobroty.

Koniec koncov, mystici všetkých dôb sa opakovane dopracúvajú k poznaniu, že bolesť „ducha“ je v skutočnosti tým najväčším ľudským utrpením.

Kým pri hlade človek sníva o jedle, pri smäde o pití, pri chorobe o zdraví, pri samote o láske... pri absencii zmyslu života človek obvykle premýšľa o jedinom: o neživote, o nebytí – o smrti.

Nie nadstavba. Základ

Inými slovami, téma spokojnosti nie je ani trochu banálna, lebo pokiaľ sa táto kvalita z nášho života úplne vytratí, obvykle so sebou stiahne aj jeho zmysel – prípadne sa to udeje v opačnom garde – a človek sa ocitá na mimoriadne nebezpečnom poli. A navyše osamelý, lebo iba málokto mu zvyčajne dokáže vyjsť v ústrety.

Ako o tom píše aj britský filozof Simon Critchley v eseji Poznámky k samovražde, ktorá vyšla v slovenskom preklade vo vydavateľstve Absynt: „Po večeri a troche vína sa mi starý priateľ zdôveril s tým, že jeho blízky priateľ z detstva, ktorého som nepoznal, spáchal samovraždu. Sedel som a pozoroval, ako ma zoširoka oboznamuje s tým príbehom a prirovnáva ho k samovraždám iných svojich priateľov za ostatných niekoľko rokov.

So znepokojením som vnímal, ako ním čoraz silnejšie lomcujú emócie. Vedel som, že v poslednom čase trpel depresiami. Bol viditeľne rozčúlený. Nechcel som pôsobiť nezdvorilo či ľahkomyseľne a pozorne som ho počúval. Naozaj som mu chcel pomôcť, ale pristihol som sa, že mu buď kladiem hlúpe otázky, alebo meliem banality.

A ešte jeden, zdanlivo protikladný, Critchleyho postreh: „Keď poviem, že píšem úvahu o samovražde, po krátkom váhaní sa otvoria stavidlá a vyplaví sa na mňa nekonečný prúd fascinujúcich príbehov, názorov a argumentov. Z ľudí sa začnú rinúť príbehy o stratených životoch, ktoré sa dali zachrániť.“

Nuž, áno. Spokojnosť nie je životná nadstavba, ale skôr zásadná ľudská úloha a výzva. A pri jej napĺňaní sa nám stavia do cesty mimoriadne veľa prekážok.

Trauma a detstvo

Na začiatku mesiaca obletel svet dokument s názvom The Wisdom of Trauma (Múdrosť traumy), zameraný na kľúčovú životnú tému maďarsko-kanadského lekára Gabora Matého – závislosti.

Tento medzinárodne uznávaný odborník zastáva názor – podložený vlastnou praxou – že závislosti nie sú našou voľbou, ale dôsledkom traumatického detstva.

Prečo však v článku o spokojnosti po motíve samovraždy spomíname závis...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-23 09:00:00 - Feat.: - Title: Poznáme najšťastnejšiu krajinu na svete. Slovensko sa od parlamentných volieb v zozname prepadlo o 16 miest 02 - Modified: 2024-03-20 07:24:29 - Feat.: - Title: Fínsko je siedmy rok po sebe najšťastnejšou krajinou na svete, Slovensko si pohoršilo 03 - Modified: 2024-03-03 07:46:33 - Feat.: - Title: Nespokojnosť s Joeom Bidenom je na novom maxime, ukázal prieskum 04 - Modified: 2024-02-23 07:00:00 - Feat.: - Title: Spokojnosť s iPhonami klesá, ukázal prieskum. Rebríčku spokojnosti po novom vládne iná značka 05 - Modified: 2024-01-21 22:49:26 - Feat.: - Title: Spokojný národ slovenský
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 12:22