Na snímke z 12. januára 1987 je zaviate auto na Zochovej ulici v Bratislave.TASR - archív (Vladimír Benko)
StoryEditor

Počasie sa mení každú minútu, klíma desiatky rokov

18.12.2017, 07:30
Rozdiel medzi podnebím a počasím. To či túto zimu nasneží alebo nie, nehrá v celkovom trende rolu.

Rozdiel medzi klímou a počasím dobre vystihuje povzdych starých rodičov: “Zimy už nie sú to, čo bývali. Za našich mladých čias padalo viac snehu, mrazy boli tuhšie.” Starí rodičia narážali na to, čo klimatológovia považujú za zmenu klímy, alebo po slovensky: zmenu podnebia. Keby starí rodičia povedali, že tohtoročné Vianoce sú extrémne chladné, prípadne: “Včera nám ale poriadne nasnežilo,” hovorili by o zmene počasia.

Rozdiel medzi klímou a počasím je totiž v časovom období. Zmena klímy sa sleduje minimálne za obdobie 30 rokov, kým počasie sa môže meniť aj z minúty na minútu, z hodiny na hodinu, zo dňa na deň.

Ako si jednoducho zapamätať rozdiel, nám radí NASA na svojej oficiálnej stránke: klíma je to, čo očakávate (napríklad horúce leto), počasie je to, čo zažívate.

Klíma je akoby spriemerovaným počasím za veľmi dlhé obdobie v určitom regióne. Vedci zaoberajúci sa výskumom podnebia berú do úvahy kvantá dát - údaje o teplote a vlhkosti vzduchu, rýchlosti vetra, výskytoch krupobití, hmiel, námraz, a mnohé ďalšie. Premenlivosť klímy je tak logicky podstatne menšia ako premenlivosť počasia.

To, či na Vianoce nasneží alebo nenasneží, či bude plus 10 stupňov alebo trebárs aj mínus 20, pritom nehrá významnú rolu v celkovom trende. A ten trend je posledné desaťročia jasný: klíma sa mení, a deje sa tak na celej planéte.

Medzi rokmi 1881 a 2009 stúpli priemerné teploty na Slovensku o 1,6 stupňa Celzia. Na celej Zemi sa pritom za rovnaké obdobie v priemere oteplilo o 0,95 stupňa Celzia. Ako sa v našich končinách prejavuje nárast teploty? Klimatické pásmo sa na Slovensku posunulo zhruba o 150 výškových metrov vyššie. Pekne to vidieť napríklad v Tatrách. Vegetácia sa posúva, niektoré druhy kvetov rastú vyššie, na miestach, kde by v minulosti zamrzli. Rovnako sa sťahujú aj zvieratá.  A lyžiari si zrejme všimli, že posledné desaťročia prestali fungovať viaceré lyžiarske strediská.

Ľudia globálne otepľovanie prehliadajú pretože zmeny sú na nich príliš pomalé a v priebehu času si na ne ľahko zvyknú. Z pohľadu planéty sú však zmeny, ktorých sme svedkami, extrémne rýchle. Keď sa v minulosti menila klíma na globálnej úrovni, trvalo to minimálne tisíce, často až milióny rokov. Masovým vypúšťaním oxidu uhličitého do ovzdušia stihlo ľudstvo zmeniť podnebie doslova za pár desiatok rokov.

Článok vznikol v spolupráci s Platformou mimovládnych rozvojových organizácií v rámci európskeho projektu Európsky rok rozvoja 2015: Médiá a rozvoj. Prezentované názory nemusia byť v súlade s názormi Európskej komisie. 
Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 12:20