StoryEditor

Zomrel svetoznámy fyzik. Stephen Hawking mal 76 rokov

14.03.2018, 05:57
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Úmrtie potvrdila rodina.

Popredný britský teoretický fyzik Stephen Hawking, jeden z najuznávanejších svetových vedcov, zomrel vo veku 76 rokov. Úmrtie potvrdil hovorca rodiny.

Aj keď jeho telo paralyzovala choroba, jeho geniálna myseľ slobodne prekračovala čas a priestor.

"Bol to veľký vedec a výnimočný muž, ktorého práca a posolstvo budú žiť mnoho rokov," uviedli vo vyhlásení jeho deti Lucy, Robert a Tim. Ďalej poznamenali, že otcova odvaha a húževnatosť, ktoré išli ruka v ruke s genialitou a humorom, boli inšpiráciou pre ľudí na celom svete.

​Hawking bol dvakrát ženatý. S prvou ženou Jane Wildeovou mal tri deti, bol tiež trojnásobným dedom.

Najznámejší teoretický fyzik svojich čias Hawking písal o záhadách vesmíru, času a čiernych dierach tak zrozumiteľne, že jeho kniha "Krátke dejiny času" sa stala svetovým bestsellerom. Vďaka tomu sa on sám stal jednou z najväčších vedeckých celebrít od čias Alberta Einsteina.

Smrti sa nebál

Hoci na Hawkingovo telo zaútočila amyotrofická laterálna skleróza (ALS), keď mal 21 rokov, ohromoval lekárov, keďže napriek tejto zvyčajne smrteľnej chorobe žil vyše 50 rokov. Bol však paralyzovaný a kvôli tracheotómii prišiel o hlas, hovoriť potom mohol len vďaka počítaču.

O svojom zdravotnom stave hovoril s nadhľadom, keď vyhlasoval, že s vyhliadkou na skorú smrť žil päť desaťročí. "Smrti sa nebojím, umrieť sa ale neponáhľam. Mám toho ešte toľko, čo chcem najskôr urobiť," povedal.

Hawking, označovaný za najvýraznejšieho teoretického fyzika súčasnosti, sa venoval aj kontroverzným témam. Okrem iného vyhlásil, že ľudstvo by malo v najbližších sto až dvesto rokoch kolonizovať vesmír, ak chce prežiť. Za hrozbu ľudskej budúcnosti označil genetické inžinierstvo či umelú inteligenciu, ale aj vyspelú mimozemskú rasu, ktorá by nás mohla považovať za nižšiu formu života.

Informáciu priniesli tlačové agentúry AP a DPA a britské médiá.

Podľa Mayovej bol výnimočným mozgom

Politici, vedci aj umelci vyjadrujú smútok nad úmrtím slávneho fyzika. Britská premiérka Theresa Mayová ho naTwitteri označila za brilantný a výnimočný mozog a jedného z najväčších vedcov svojej generácie. Podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) bol "veľvyslancom vedy". 

"Profesor Stephen Hawking bol brilantným a výnimočným mozgom - jedným z najväčších vedcov svojej generácie. Jeho odvaha, humor a odhodlanie dostať od života čo najviac boli inšpiráciou. Jeho odkaz nebude zabudnutý," napísala Mayová na twitteri.

O Hawkingovom zmysle pre humor sa Mayová mala možnosť sama presvedčiť napríklad v roku 2016, keď mu na slávnostnej ceremónii odovzdávala cenu za celoživotné dielo. "Každý deň sa zaoberám zložitými matematickými otázkami, nežiadajte ma ale prosím, aby som vám pomáhal s brexitom," povedal vtedy vedec predsedníčke britskej vlády.

NASA na svojom Twitteri Hawkinga označila za "veľvyslanca vedy". "Jeho teória odomkla vesmír možností, ktorý my a svet objavujeme. Kiež by si ďalej lietal ako superman v stave beztiaže, ako si povedal astronautom na vesmírnej stanici v roku 2014," napísal americký úrad.

"Inšpiroval generácie, aby sa pozerali za hranicu našej vlastnej modrej planéty a rozširovali pochopenie vesmíru," napísal na Twitteri britský astronaut Timothy Peake.

"Prišli sme o kolosálnu myseľ a skvelého ducha," reagoval na Hawkingovu smrť tvorca World Wide Web (www) Tim Berners-Lee.

"Profesor Hawking bol ojedinelou osobnosťou, na ktorú sa bude s vrelosťou a láskou spomínať nielen v Cambridge, ale po celom svete," napísal profesor Stephen Toope, vicekancelár univerzity v Cambridge, na ktorej Hawking pôsobil.

Na Hawkingovu smrť reagoval tiež rad osobností zo sveta populárnej kultúry. "V mojom srdci je veľká čierna diera," napísala napríklad speváčka Katy Perry. Jeden z producentov amerického seriálu Simpsonovci Matt Selman označil Hawkinga za "najinteligentnejšieho hosťa z radov celebrít v krátkej histórii Simpsonovcov". Svoj príspevok Selman odprevadil obrázkom zo seriálu, na ktorom Hawking ako typická žltá postavička popíja pivo s Homerom Simpsonom.

01 - Modified: 2018-03-05 12:18:02 - Feat.: 0 - Title: Čo bolo pred Veľkým treskom? Stephen Hawking má odpoveď 02 - Modified: 2017-11-03 10:17:13 - Feat.: 0 - Title: Hawking varuje pred umelou inteligenciou: Ľudí môže úplne nahradiť 03 - Modified: 2017-11-09 14:20:44 - Feat.: 0 - Title: Hawking predpovedal, koľko času ľudstvu zostáva 04 - Modified: 2017-10-25 08:59:44 - Feat.: 0 - Title: Hawking zverejnil dizertačnú prácu z roku 1966. Servery enormný záujem nevydržali 05 - Modified: 2017-09-05 20:36:01 - Feat.: 0 - Title: Hawking sa pustil do premiérky Mayovej: Doviedla do krízy základný kameň britskej spoločnosti 06 - Modified: 2017-09-05 21:16:23 - Feat.: 0 - Title: Stephen Hawking volá po svetovej vláde. Chce tak odvrátiť zničenie ľudskej rasy
01 - Modified: 2024-04-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedec, ktorý bol vo väzení za genetické pokusy na deťoch, je späť. Svoje činy neľutuje a otvára tri nové laboratóriá 02 - Modified: 2024-01-29 14:40:36 - Feat.: - Title: Už nemôžem ďalej. Ruský vedec si vzal život po tom, čo mu „jeho“ raketa zabila starú mamu 03 - Modified: 2023-09-16 07:00:00 - Feat.: - Title: Strach nie je len v tvojej hlave. Psychiater vysvetľuje, čo všetko robia stresové situácie s tvojím telom 04 - Modified: 2023-08-27 08:00:00 - Feat.: - Title: Privoniavaš k jedlu, aby si zistil, či je ešte dobré? Pred otravou ťa nezachráni, odborník vysvetľuje prečo 05 - Modified: 2023-04-19 14:00:00 - Feat.: - Title: Riešenie na všetky problémy ľudstva? Profesor matematiky veril, že stačí vyhodiť Mesiac do vzduchu
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. apríl 2024 17:05