StoryEditor

Neviditeľní ničitelia zdravia. Ako nám škodí zamorené ovzdušie

16.09.2018, 00:01
Obklopuje nás vo dne aj v noci. Bez neho by sme umreli, no keď nie je v dobrej kondícii, ukrajuje nám zo života aj tak. Reč je o ovzduší, za ktoré si Európska komisia pozvala Slovensko na koberček. Aké látky v ňom ubližujú nášmu zdraviu najviac a v ktorých častiach krajiny sa im výnimočne darí?

Znečistený vzduch. Slovné spojenie, ktoré väčšina z nás prehliada ako mediálnu vatu. Alebo, paradoxné klišé, ako vzduch... Na tento typ slepoty vraj najlepšie zaberajú čísla, a tak hneď na úvod niekoľko z nich aj vyberáme.

Päťtisícšesťsto. Toľko predčasných úmrtí ročne spôsobí podľa Európskej environmentálnej agentúry znečistené ovzdušie na Slovensku. V podobe dôsledkov, ako sú kardiovaskulárne choroby, mŕtvica či pľúcne a respiračné problémy. Celá spoločnosť tak ročne stratí 63 100 rokov života, čo predstavuje náklad v objeme 1,95 miliardy eur.

Niet sa čo diviť, že naše ovzdušie znepokojuje aj Európsku komisiu. Napriek desiatkam miliónov eur dotácií z Európskej únie totiž rizikové látky naďalej veselo prekračujú normy. A to až tak, že v mnohých parametroch sa ocitáme takmer na európskom chvoste.

„Prúserom“ je najmä polietavý prach, ktorý zároveň predstavuje jedno z najväčších zdravotných rizík, ktoré v sebe znečistené ovzdušie môže skrývať.  Ako z toho von? Nuž, ťažko. Ale bude treba začať. Inak – okrem zbytočnej chorobnosti a úmrtí – sa Slovensko nevyhne ani sankciám a súdom.

Exkrajina vysokých komínov

Komplexná mapa znečistenia, ktorú ešte v roku 2016 vytvorila Svetová zdravotnícka organizácia, hovorí jasnou rečou. V rámci Európy – s výnimkou severného Talianska a Berlína – majú najviac znečistené ovzdušie práve krajiny bývalého východného bloku. Od čias socializmu došlo v tomto smere síce k výraznému pokroku, no zamoreného dedičstva sme sa stále úplne nestriasli.

„Bývalé Československo riešilo problém znečisťovania ovzdušia stavaním vysokých komínov. Tým aj získalo prezývku: krajina vysokých komínov,“ vracia sa do praveku znečisťovania ovzdušia Zuzana Kocunová, riaditeľka odboru ochrany ovzdušia z ministerstva životného prostredia. „Emisie vypustené na našom území tak prispievali k okysľovaniu dažďov až v Škandinávii. Nový prístup k obmedzovaniu znečisťovania ovzdušia prinieslo až pristúpeniu k Dohovoru o diaľkovom znečisťovaní prechádzajúcom hranicami štátov a najmä právna úprava týkajúca sa ochrany životného prostredia a ochrany ovzdušia po Nežnej revolúcii,“ vysvetľuje.

Vysoké komíny už nestaviame a priemysel – s výnimkou Baní Handlová, ktoré Daniel Lešinský, šéf Centra pre udržateľné alternatívy, nazýva ekologickým aj ekonomickým nezmyslom – už dávnejšie stratil titul hlavného vin...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-20 13:00:00 - Feat.: - Title: Len v siedmich krajinách sveta sa môžeš nadýchnuť bez obáv. Patrí medzi štátmi s čistým ovzduším aj Slovensko? 02 - Modified: 2024-02-27 16:01:21 - Feat.: - Title: Štúdia: Miera samovrážd stúpa, keď kvalita vzduchu klesá 03 - Modified: 2023-12-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Smrtiace fosílne palivá. Znečistené ovzdušie zabíja ročne milióny ľudí po celom svete 04 - Modified: 2023-11-24 18:07:53 - Feat.: - Title: Francúzsku vládu pokutovali za znečistenie ovzdušia v Paríži a Lyone 05 - Modified: 2023-11-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Ich chamtivosť nás pohlcuje. 10 percent najbohatších ľudí v Európe znečisťuje ovzdušie rovnako ako polovica najchudobnejších
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 05:31