StoryEditor

Ľudia sa mýlia. Lesov na Slovensku pribúda

09.06.2019, 00:01
„Jediným kontinentom, na ktorom výmera lesov kontinuálne dlhodobo rastie, je Európa,“ hovorí Boris Greguška, predseda Byra Fóra Organizácie Spojených národov o lesoch, ktorý je zároveň historicky prvým zástupcom Slovenska na poste šéfa tejto najvyššej platformy OSN, ktorá sa venuje agende lesov.

O význame lesných ekosystémov netreba diskutovať. Lesov napriek tomu ubúda. V ktorých krajinách predstavuje odlesňovanie najzávažnejší problém?
Zastavenie úbytku výmery lesov vo svete je jednou z najväčších výziev súčasnej globálnej spoločnosti. Je však potrebné uviesť, že odlesňovanie je vážnym problémom predovšetkým v rozvojových krajinách tropického pásma. Európy vrátane Slovenska sa dlhodobo netýka. Ak berieme do úvahy časový horizont od konca druhej svetovej vojny po dnes, Európa je jediným kontinentom, na ktorom výmera lesov kontinuálne rastie.

V poslednom desaťročí je trend zvyšovania výmery lesov badateľný aj v niektorých ázijských krajinách, najmä v Číne, kde výmera lesov významne stúpa zväčša ako výsledok rozsiahlych vládnych programov zalesňovania nelesných plôch. Zvyšok sveta však ide opačným smerom. Latinská Amerika, Afrika, Malajzia, Indonézia – tam lesy stále miznú.

To s Čínou je zaujímavá informácia. Ako je známe, Čína je na tom z hľadiska znečistenia veľmi zle. Začala si vstupovať do svedomia?
V zásade áno. Za posledné desaťročie Čína investovala viac ako 100 miliárd amerických dolárov do programov zalesňovania svojho územia, čo je najvyššia čiastka spomedzi všetkých krajín na svete. Zámerom je najmä zabrániť rozširovaniu púští a celkovo zlepšiť životné prostredie v krajine vrátane veľkých miest. Pochopila, že je zbytočné stavať supermoderné veľkomestá s mrakodrapmi, keď sa v ich uliciach nedá dýchať. Ekologická hodnota niektorých takto založených lesných porastov je však pomerne nízka, preto nedokážu účinne zmierňovať negatívne javy na životnom prostredí, ktoré trápia túto krajinu. Nestačí len zvyšovať výmeru lesných porastov, treba sa zamerať aj na ich kvalitu.

Spomínali ste, že Európy vrátane Slovenska sa odlesňovanie netýka. Mnohí odborníci však úbytok lesov považujú za jeden z najväčších problémov Slovenska. Mýlia sa?
Odborné lesnícke inštitúcie sledujú a pravidelne hodnotia stav a vývoj lesov na Slovensku vrátane výmery lesných porastov. Súčasťou tejto práce je aj podávanie správ o stave našich lesov medzinárodným...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-11-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Terapia zeleňou. Prečo nás dokáže zachrániť les 02 - Modified: 2023-09-07 13:30:00 - Feat.: - Title: Máte lesný pozemok alebo lúku? Na určité časti parciel má predkupné právo štát 03 - Modified: 2023-10-02 09:00:12 - Feat.: - Title: Máte záujem získať lesný pozemok? Takýto je presný postup 04 - Modified: 2023-08-23 09:00:00 - Feat.: - Title: V Číne je starodávny les ukrytý dvesto metrov pod zemou. Môže obsahovať neznáme druhy rastlín a živočíchov 05 - Modified: 2023-08-20 14:37:38 - Feat.: - Title: Ničivý lesný požiar sa rozširuje. Na severovýchode Grécka evakuovali úrady ďalšie štyri obce
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 07:37