NOAA/NASA
StoryEditor

Na Zemi sa pravidelne opakujú geologické katastrofy, tvrdí štúdia. A vie, kedy opäť prídu

29.06.2021, 00:00
Autor:
sansan
Za posledných 260 miliónov rokov dinosaury prichádzali a odchádzali, Pangea sa rozdelila na kontinenty a ostrovy, ktoré dnes vidíme, a ľudia rýchlo a nenávratne zmenili svet, v ktorom žijeme.

Nová štúdia prastarých geologických udalostí naznačuje, že naša planéta má pomalý a stabilný „srdcový rytmus“ geologickej aktivity každých zhruba 27 miliónov rokov. Uverejnil ju časopis Geoscience Frontiers.

Majú nastať až o 20 miliónov rokov

Tento cyklus katastrofických udalostí, vrátane sopečnej činnosti, masového vymierania, reorganizácie platní a stúpania hladiny morí, je neuveriteľne pomalý a odohráva sa každých 27,5 milióna rokov. Ale našťastie pre nás výskumný tím poznamenáva, že máme ďalších 20 miliónov rokov pred ďalším „pulzom“.

„Mnoho geológov sa domnieva, že geologické udalosti sú v priebehu času náhodné,“ uviedol Michael Rampino, geológ z Newyorskej univerzity a hlavný autor štúdie.

„Naša štúdia však poskytuje štatistické dôkazy o spoločnom cykle, čo naznačuje, že tieto geologické udalosti sú korelované a nie náhodné.“

Tím uskutočnil novú analýzu 89 dobre pochopených geologických udalostí z posledných 260 miliónov rokov.

Niektoré z týchto období boli ťažké, viac ako osem takýchto svetovo sa meniacich udalostí sa zoskupilo do geologicky malých časových rozpätí, ktoré vytvorili katastrofický „pulz“.

„Medzi tieto udalosti patria časy morských a mimomorských vymieraní, významné oceánsko-anoxické udalosti, kontinentálne erupcie povodňových čadičov, kolísanie hladiny morí, globálne impulzy  magmatizmu a časy zmien v miere šírenia morského dna a reorganizáciách dosiek,“ píše tím vo svojej práci.

„Naše výsledky naznačujú, že globálne geologické udalosti spolu vo všeobecnosti súvisia a zdá sa, že prichádzajú v impulzoch so základným cyklom 27,5 milióna rokov.“

Čo za to môže?

„Tento príspevok je celkom dobrý, ale myslím si, že lepším dokumentom o tomto fenoméne bol ten od Mullera a Dutkiewicza,“ uviedol pre ScienceAlert tektonický geológ Alan Collins z University of Adelaide, ktorý sa do tohto výskumu nezapojil.

Dokument z roku 2018, ktorý predložili dvaja vedci na univerzite v Sydney, sa zaoberal uhlíkovým cyklom a tektonikou platní a dospel tiež k záveru, že cyklus je dlhý približne 26 miliónov rokov.

Collins vysvetlil, že v tejto najnovšej štúdii sú mnohé udalosti, na ktoré sa tím zameral, kauzálne. To znamená, že jedna priamo spôsobuje druhú, teda niektoré z 89 udalostí, spolu súvisia, napríklad anoxické udalosti, ktoré spôsobujú vyhynutie morských druhov.

„Zdá sa, že táto 26 - 30 miliónov ročná cyklickosť je skutočná, ale tiež nie je jasné, čo je jej základnou príčinou.“

Ďalší výskum Rampina a jeho tímu naznačuje, že príčinou môžu byť dopady komét, pričom jeden vesmírny výskumník dokonca naznačuje, že za to môže planéta X.

„Tieto cyklické impulzy tektoniky a klimatickej zmeny môžu byť výsledkom geofyzikálnych procesov súvisiacich s dynamikou platňovej tektoniky a plášťov alebo môžu byť alternatívne stimulované astronomickými cyklami spojenými s pohybmi Zeme v slnečnej sústave a galaxii,“ uvádza tím píše vo svojej štúdii.

01 - Modified: 2024-04-03 11:02:20 - Feat.: - Title: Klimatická zmena spomaľuje rotáciu Zeme, ale nie dosť. Čaká sa odčítanie sekundy 02 - Modified: 2024-04-01 13:07:23 - Feat.: - Title: Rotácia Zeme sa zrýchľuje: Planéta môže prvýkrát v histórii prísť o jednu sekundu, riziká nie sú známe 03 - Modified: 2024-03-29 12:30:00 - Feat.: - Title: Topiaci sa polárny ľad spomaľuje rotáciu Zeme. Môže mať následky na samotné meranie času 04 - Modified: 2024-03-25 14:01:35 - Feat.: - Title: Mínus 75 stupňov na póloch. Na planéte Duna by podľa vedcov ľudia asi prežili, v čom sa však autor „sekol“? 05 - Modified: 2024-03-07 10:30:00 - Feat.: - Title: Zásadný rozkol medzi vedcami. Kým jedni hovoria o novej epoche našej planéty, iní hovoria, že je to nezmysel
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 15:17