StoryEditor

Cigarety zhoršujú aj psychický stav. Fajčiari trpia depresiami častejšie

27.07.2017, 14:00
Počas prieskumu odborníci zistili, že prestať fajčiť má dokonca väčší efekt ako liečba antidepresívami.

Keď prestanem fajčiť, zhorší sa mi depresia. Tento škodlivý mýtus sa nedávno podarilo spoľahlivo vyvrátiť aj českým odborníkom. Medzi pacientmi trpiacimi psychickými poruchami je trikrát viac fajčiarov ako v bežnej populácii, píšu Lidovky.

"V porovnaní s ostatnými vyfajčia viac cigariet a sú výraznejšie závislí nielen na nikotíne, ale aj na ďalších drogách," uvádza predseda Psychiatrickej spoločnosti docent Martin Anders z Psychiatrickej kliniky Všeobecnej fakultnej nemocnice a 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe.

"Choroby spôsobené fajčením sú pritom najčastejšou príčinou ich úmrtia". V priemere strácajú práve títo pacienti v porovnaní s nefajčiarmi okolo dve desiatky rokov života. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa pritom stále viac ľudí lieči u psychiatra.

Tabak nie je liek

Príčin, prečo práve títo ľudia fajčia viac než bežná verejnosť, je hneď niekoľko. Zrejme to súvisí už s ich životným štýlom, pre ktorý je často charakteristická pasivita, strata vôle a nechuť meniť zavedené zvyky.

Pacienti s psychotickými poruchami tiež veľmi často uvádzali, že cigareta im pomáha prekonávať nepríjemné následky liečby. Nikotín totiž priaznivo pôsobil na niektoré centrá v mozgu, ktoré priamo ovplyvňovali mieru nežiaducich účinkov podávaných liekov.

V súčasnej dobe však väčšina pacientov v Česku užíva modernejšie preparáty, ktoré majú nežiaducich účinkov podstatne menej. A tak sa stále častejšie hovorí skôr o negatívnom pôsobení nikotínu na zdravie týchto pacientov.

Približne pred pätnástimi rokmi vedci zistili, že u ľudí s duševnými chorobami dochádza k zmenám v novotvorbe neurónov. A fajčenie má práve na tento proces veľmi negatívny vplyv.

Rovnako tak nepriaznivo ovplyvňuje aj metabolizmus liekov. "U fajčiarov musí preto vždy lekár vziať do úvahy aj medikáciu," upozorňuje docent Anders. "Ak ale človek s depresívnou poruchou prestane fajčiť, potom to má prakticky rovnaký vplyv, ako keď mu lekár podáva antidepresíva“.

A práve depresia sa v Českej republike dostala v súčasnosti na prvé miesto v rebríčku psychiatrických diagnóz. Mnohí fajčiari veria mýtu, že keď prestanú s cigaretami, upadnú do depresie.

Odborníci však nedávno spoľahlivo preukázali, že opak je pravdou. "Výskum u nás prebiehal od roku 2008 a zapojilo sa do neho 4000 pacientov-fajčiarov," hovorí Lenka Štěpánková z Centra pre závislých na tabaku Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe.

"Boli medzi nimi ľudia, ktorí zatiaľ depresívnou poruchou netrpia, ale aj tí, ktorí majú skúsenosť s miernou alebo ťažkou formou depresie".

Zlepšenie bez fajčenia

Výsledky boli nedávno publikované v odbornom časopise Annals of Behavioral Medicine. Ukázalo sa, že ľudia trpiaci ťažkými depresívnymi príznaky boli pri liečbe závislosti na tabaku o niečo menej úspešní ako ostatní.

Pacienti s miernejšou formou ochorenia sa však v úspešnosti nijako výrazne nelíšili od bežnej populácie. U všetkých, ktorým sa podarilo liečbu úspešne zvládnuť, došlo potom k zlepšeniu depresie. Bez ohľadu na to, do akej skupiny boli zaradení.

"Čím viac psychických problémov mali na začiatku, tým výraznejšie sa zlepšilo ich psychické zdravie v súvislosti s odvykaním," upozorňuje na zaujímavý poznatok doktorka Štěpánková.

Mieru depresie hodnotili pritom na začiatku aj v závere výskumu pacienti pomocou sebaposudzovacej stupnice. Počas prieskumu odborníci zistili, že prestať fajčiť má dokonca väčší efekt ako liečba antidepresívami.

Pixabay

​V našich podmienkach bola táto štúdia ojedinelá už svojím rozsahom. Zahraniční špecialisti sa však fajčeniu v súvislosti s psychickými chorobami venujú už dlhšiu dobu.

Pred tromi rokmi analyzovala britská výskumníčka Gemma Taylorová v časopise British Medical Journal závery 320 štúdií, ktoré sa touto problematikou zaoberali. Dospela k záveru, že u ľudí, ktorí prestanú fajčiť, dochádza k zníženiu úzkosti, depresie a stresu.

Naopak, zvýši sa u nich pozitívna nálada a kvalita života v porovnaní s tými, ktorí stále fajčia. Vo vyspelých krajinách, ako sú Spojené štáty, Británia, Nový Zéland alebo Austrália, už platí zákaz fajčenia v psychiatrických zariadeniach aj na oddeleniach pre liečbu závislostí.

Pacienti dostávajú zadarmo lieky, ktoré im pomáhajú prekonávať abstinenčné príznaky pri odvykaní od fajčenia. "V Českej republike sa ale na uzavretých oddeleniach psychiatrie stále fajčiť môže a za samozrejmosť to považujú dokonca aj niektorí lekári," porovnáva docent Anders.

Liečbu v špecializovaných centrách síce zdravotné poisťovne hradia, ale na lieky prispievajú len niektoré z nich. Psychiatri sa ale podľa jeho slov v poslednej dobe o fajčení svojich pacientov viac zaujímajú a častejšie im liečbu v spomínaných centrách odporúčajú.

01 - Modified: 2024-04-19 12:23:26 - Feat.: - Title: Herečka Jiřina Bohdalová sekla s celoživotným zlozvykom. Na staré kolená mení pravidlá 02 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 03 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 18:26