StoryEditor

Operácií chrbtice pribúda. Aké sú nové liečebné metódy?

Prečítajte si rozhovor so špecialistom na operácie chrbta Martinom Krbecom o nových liečebných metódach.

Vedci zistili, že bedrová chrbtica denne urobí celkom 40 000 pohybov, pri krčnej chrbtici je to dokonca 50 000 pohybov za deň. Nie sú to príliš vysoké čísla?
Nie sú až také prekvapujúce... Keď sa podrobne pozriete na anatomickú štruktúru svalov, ktoré pohybujú chrbticou, stabilizujú ju alebo vychádzajú od nej smerom ku končatinám, k hrudníku a panve, ten systém je nesmierne zložitý. Celkovo sú tam štyri vrstvy svalov, ktoré spájajú drobné výbežky a v spolupráci s brušnými svalmi udržujú chrbticu vo vratkej rovnovážnej polohe. Keď si vezmete počet drobných svalov a vynásobíte to množstvom pohybov, potom to číslo 40 000 pri bedrovej chrbtici nie je nič mimoriadne.

Celá horná polovica tela je usadená na jedinej platničke s veľkosťou mince. To je fascinujúce.
Prechod medzi chrbticou a panvou je skutočne anatomicky aj biomechanicky veľmi zaujímavá oblasť. A je pravda, že horná polovica tela je mechanicky ukotvená na jednej platničke, aj keď je to skôr veľkosť trochu väčšej mince, a vzadu na dvoch kĺboch medzi chrbticou a panvou. Tiež je tento lumbosakrálny prechod (prechod chrbtice do krížovej kosti, pozn. red.) lokalitou, ktorá najčastejšie bolí. Úlohu pri tom však môže hrať postihnutie kostných štruktúr chrbtice aj problémy s mäkkými tkanivami okolo chrbtice, medzistavcovými platničkami, väzmi a kĺbovými puzdrami. Keď lekár nenájde anatomickú, vývojovú, degeneratívnu alebo inú závažnú patológiu okolo chrbtice, tak to je potom parketa pre fyzioterapeutov, aby napríklad zistili, či nie sú uvoľnené či, naopak, kontrahované (stiahnuté, pozn. red.) určité svaly. A mali by zároveň inštruovať pacienta, aby vedel správne sedieť, ohýbať sa a zdvíhať ťažšie bremená. Naučiť ho takzvanú školu chrbta. Od chvíle, keď naši predkovia prestali chodiť po štyroch, skrátka musíme s bolesťou chrbtice počítať...

Mali by teda ľudia s bolesťou chrbta najskôr vyhľadať fyzioterapeuta?
Prvá cesta by mala viesť k praktickému lekárovi a podľa jeho rozhodnutia k ortopédovi alebo neurológovi. Tí by mali odfiltrovať ochorenia, ktorých príčinu možno liečiť v rámci týchto odborov. Varoval by som pred tým, aby chodili rovno k fyzioterapeutovi. Ten sa totiž začne sústreďovať na pohybovú stránku – treba zmobilizovať krčnú chrbticu, kde sa však môže vyskytovať tumor. Nie často, ale stáva sa to. Samozrejme, je tu ohromná skupina ľudí, ktorá nakoniec aj tak u fyzioterapeuta skončí, a ten je schopný spolupracujúcemu pacientovi pomôcť. Dôležité je, aby pacient pokračoval sám v pravidelnom cvičení a dodržiaval správny pohybový režim.

Čo však vtedy, ak lekári žiadny problém na chrbtici neodhalia a bolesť pretrváva?
Možné to je, množstvo pacientov trpí tzv. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2017-09-29 19:45:26 - Feat.: 0 - Title: Porazte bolesť chrbta: Choroby, ktoré môže signalizovať
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď vám bolesť chrbta vháňa slzy do očí. Ako riešiť zacviknuté nervy 03 - Modified: 2023-12-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako si prestať ničiť kĺby a chrbticu. Prinášame manuál na udržateľné sedenie, pohyb i liečbu 04 - Modified: 2023-10-16 10:36:29 - Feat.: - Title: Prinášame tipy a triky lekárov na to, ako prežiť v kancelárii bez bolestí chrbta, očí či zápästia 05 - Modified: 2023-08-24 09:28:52 - Feat.: - Title: Zlé sedenie či preťažovanie ničí deťom chrbát. Ako správne zvoliť aktovku, aby ste im neskrivili chrbticu
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 18:08