BeforeAndAfterTV/Youtube
StoryEditor

Botox je najsmrteľnejší toxín na svete. Ľudia si ho aj tak vpichujú do tváre

11.12.2018, 23:01
Autor:
sansan
Botoxu, farmaceutickému lieku, ktorý je najviac známy pre vyhladzovanie vrások, trvalo viac ako desať rokov na dosiahnutie jeho potenciálu.

Mitchell Brin od roku 1984 skúmal botox a v súčasnosti je hlavným vedeckým pracovníkom spoločnosti Botox v spoločnosti Allergan. "Botox je veľkou súčasťou môjho života," povedal Brin serveru Business Insider.

Brin je jedným z vedcov, ktorí videli už od začiatku botox ako potenciálnu liečbu svalových ťažkostí, až po to čím je dnes - farmaceutický liek, ktorý je známy pre kozmetické účely, ako vyhladenie vrások na tvárach pacientov.

Tu je príbeh o tom, ako jedovatý toxín sa stal liekom na všetko od vrások až po migrény.

Vedci skúmali, či botulotoxín, neurotoxín, ktorý funguje paralyzujúcimi časťami tela, by sa mohol použiť ako liečba stavov súvisiacich so svalmi od 70. rokov. Áno, je to toxín. Dokonca najsmrteľnejší na Zemi. Botulínový toxín je vedľajším produktom baktérií clostridium botulinum.

V 80. rokoch minulého storočia očná lekárka Jean Carruthersová vo Vancouri liečila ľudí s ťažkým stavom očných viečok botoxovými injekciami, keď sa jedna z nich na ňu rozhnevala.

Chcela vedieť, prečo jej Carruthersová nevpichla injekciu blízko jej vnútorného obočia. Carruthersová vysvetlila, že to bolo preto, lebo tam problém nemá, ale pacientka naliehala. "Zakaždým, keď mi tam dáte injekciu, dostanem tento krásny, bezstarostný výraz," povedala Carruthersovej.

Carruthersová o tom doma povedala svojmu manželovi Alistairovi, ktorý pracoval v dermatológii. Povedala mu, že by mohla mať riešenie pre jeho pacientov, ktorí bojovali s vráskami na čele z mračenia. Bol skeptický, ale zároveň zvedavý. Nasledujúci deň to vyskúšal na jeho recepčnej. Jean to skúsila ako druhá. Výsledok? "Jean sa od roku 1987 nemračila," povedal Alistair. 

V ďalšom desaťročí Carruthers pokračoval vo výskume a publikovaní o kozmetickom používaní botoxu. Botox bol taký populárny, že v priebehu roku 1997 sa v USA dokonca vyčerpali jeho zásoby a nastala panika medzi tými, ktorí používali liečbu každý mesiac na redukciu vrások.

Na druhej strane Severnej Ameriky zistil Brin rovnaké výsledky u pacientov, ktorým liečil stav nedobrovoľnej kontrakcie svalov. 

Botox sa okamžite nedostal do spoločnosti Allergan, spoločnosti, ktorá liek vlastní. To sa začalo meniť, keď sa v roku 1998 David Pyott stal generálnym riaditeľom. Trvalo to až do roku 2002, keď bol kozmetický botox oficiálne schválený FDA. Odvtedy sa stal pre Allergan prevratným liekom. Iba v roku 2017  dosiahol príjmy vo výške 2,2 miliardy dolárov ako na kozmetické, tak aj na lekárske účely.

Dnes sa používa na liečbu všetkého od vejárov vrások okolo očí po migrény až po hyperaktívny močový mechúr. V súčasnosti sa skúma v liečbe depresie.

01 - Modified: 2024-04-08 08:36:58 - Feat.: - Title: Herečka si nechala upraviť tvár. Výplne sú fuč a takto vyzerá prirodzená bez príkras! 02 - Modified: 2024-03-27 13:00:00 - Feat.: - Title: Botulotoxín, alebo kyselina hyalurónová. Čo potrebujete na vyriešenie vášho problému? 03 - Modified: 2023-04-28 08:01:56 - Feat.: - Title: Dominika Mirgová sa dala opäť skrášliť. Siahla po novej, trendy metóde 04 - Modified: 2023-02-21 08:31:18 - Feat.: - Title: Vieme aký estetický zákrok je pre vás najvhodnejší podľa znamania zverokruhu 05 - Modified: 2022-12-05 12:33:16 - Feat.: - Title: Česká herečka Alice Bendová tesne pred svadbou. Chudnúť do šiat nejde, dá si len odstrániť vrásky
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
10. apríl 2024 06:41