StoryEditor

Účinnosť antibiotík rekordne slabne. Budeme opäť zomierať na bežné choroby?

15.12.2018, 23:01
Antibiotiká prestávajú byť „všeliekom“ – to vieme už dlhšie. Nedávna štúdia však ukázala, že situácia je viac než dramatická.

Baktérií, na ktoré nezaberajú žiadne antibiotiká, pribúda, čo ohrozuje celé zdravotníctvo. Vrátane pôrodov či operácií.

Rok 1945. Alexander Fleming si preberá Nobelovu cenu za objav penicilínu a vo svojom prejave prednesie nečakané slová. Vraj tento revolučný liek budeme užívať neopatrne a jeho schopnosť zabíjať baktérie zoslabne. Mikróby budú často čeliť menšiemu než smrteľnému množstvo lieku a nakoniec si proti nemu vytvoria odolnosť.

Žiaľ, nemýlil sa. Podľa odhadov Európskej únie v súčasnosti zomrie v dôsledku antibiotickej rezistencie 33-tisíc Európanov ročne. A ak sa bude rezistencia rozširovať rovnakým tempom ako doteraz, v roku 2050 bude až štyridsať percent úmrtí z dôvodu infekcií. Inými slovami, stanú sa najčastejšou príčinou smrti vôbec. „Na druhom mieste budú onkologické choroby a na treťom kardiovaskulárne,“ dodáva prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška. Inými slovami, vrátime sa jednou nohou do obdobia spred deväťdesiatich rokov, kým svet ešte penicilín nezačal zachraňovať.

Dvadsaťšesť antibiotík nestačilo
Jednou vecou sú však štatistiky a predpovede, inou konkrétne osudy. Jeden z nich pomerne nedávno otriasol americkou odbornou verejnosťou, keď vďaka publikácii amerického Centra pre prevenciu chorôb vyšla najavo smrť pacientky, ktorej predtým poskytli najlepšiu možnú zdravotnú starostlivosť.

Sedemdesiatročná žena sa vrátila z Indie s bakteriálnou infekciou (konkrétne Klebsiella pneumoniae) a okamžite vzniklo podozrenie, že sa nachádza v mimoriadne vážnom stave. Presnejšie, že je napadnutá takzvanou superbaktériou, na ktorú bežné antibiotiká nezaberajú. Od začiatku teda mala špičkovú starostlivosť a lekári na nej postupne vyskúšali všetkých dvadsaťšesť antibiotík, ktoré sú v Spojených štátoch k dispozícii. Bez úspechu. Infekciu sa nepodarilo vyliečiť a žena o dva týždne neskôr zomrela na septický šok.

V čom je tento príbeh taký desivý a odlišuje sa od relatívne častých prípadov, keď pacient podľahne baktérii, ktorá odoláva antibiotikám? V tom, že u väčšiny z nich sa na odolnosť „superbaktérie“ obvykle príde neskoro, a nie je teda čas vyskúšať všetky antibiotiká vrátane takzvaných antibiotík poslednej záchrany, ktoré sú vyhradené len pre tie najťažšie prípady. U tejto ženy sa to stihlo. Napriek tomu zomrela.

Klebsiella zďaleka nie je jediný súčasný bakteriálny zabi...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2018-11-16 12:19:16 - Feat.: 0 - Title: Existujúce antibiotika strácajú svoju účinnosť 02 - Modified: 2018-11-06 10:11:57 - Feat.: 0 - Title: V Európe ročne zomierajú desaťtisíce ľudí na infekcie odolné voči antibiotikám. Nezaberajú ani tie najsilnejšie
01 - Modified: 2024-04-05 09:38:54 - Feat.: - Title: Ústav pre kontrolu liečiv naďalej eviduje výpadky pri liekoch na psychické ochorenia či antibiotikách 02 - Modified: 2024-04-03 13:28:54 - Feat.: - Title: Iný lekár či kraj, iný mrav. Aké sú rozdiely v preskripcii antibiotík? 03 - Modified: 2024-03-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Všade vo svete evidujú extrémny nárast predčasne narodených detí. Môže za to jeden spoločný dôvod 04 - Modified: 2024-03-02 23:00:00 - Feat.: - Title: Antibiotiká. Ktoré druhy sú už neúčinné a prečo majú problémy 05 - Modified: 2024-03-04 09:00:00 - Feat.: - Title: Krutá cena za evolúciu. Gén, vďaka ktorému sme stratili chvost, nám mohol priniesť množstvo vrodených chorôb
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 06:38