Pixabay
StoryEditor

Tajomstvom dlhého života je optimizmus. A dá sa naučiť, tvrdí aktuálna štúdia

25.09.2019, 00:01
Pohár je lepšie vidieť z polovice plný, nie z polovice prázdny. A to nielen kvôli momentálnemu rozpoloženiu. Optimistickí ľudia sa totiž dožívajú vyššieho veku, tvrdí aktuálna a veľmi rozsiahla štúdia.

Jej výsledky sú ohromujúce. Zistila, že optimizmus dáva väčšiu šancu na dosiahnutie výnimočnej dlhovekosti, k prekročeniu 85 rokov života. A že to platí ako pre ženy, tak pre mužov. Výsledok podľa serveru Xman.cz prečká aj zohľadnenie negatívnych faktorov, ako je fajčenie, pitie alkoholu, zlá životospráva, nedostatok fyzickej aktivity alebo depresie.

„Očakávať, že život prinesie dobré veci, môže byť kľúčom k dlhému životu," zhŕňa verdikt vedeckého skúmania server today.com. A pripomína, že vedci vychádzali z výskumov, ktoré pokrývali vyše 69-tisíc žien a takmer 1 500 mužov. Slečny a panie sledovali odborníci desať rokov, chlapcov a pánov tridsať.

Rozčlenili ich do troch skupín podľa hladiny ich optimistických postojov a zistili, že respondenti s najvyššou hladinou optimizmu majú o 11 až 15 percent dlhší život než ľudia s najnižšou.

Prečo to tak je? Lewina Lee, vedúca štúdie, ktorá vyšla v magazíne PNAS, priznáva, že presnú odpoveď nepozná. Naznačuje však, že optimistickí ľudia môžu mať väčšiu motiváciu udržiavať sa v lepšom zdravotnom stave, avšak nielen to. Zároveň môžu efektívnejšie regulovať stres, ktorý dokáže organizmus posúvať k srdcovým chorobám, poruchám pečene, zažívacím ťažkostiam. Predchádzajúca štúdia preukázala, že pozitívne naladenie ľudia majú nižšie riziko predčasného úmrtia kvôli rakovine, mŕtvici alebo poruchám srdca.

Optimizmus je pritom podľa Lee dedičný iba z dvadsiatich piatich percent. „Je tak veľa priestoru k úpravám,“ zdôrazňuje vedúca výskumu. Lepšia odolnosť optimistov k stresu neznamená, že by ho nezažívali alebo sa nerozčuľovali. „Stáva sa im to však menej často,“ vysvetľuje Josh Klapow z University of Alabama.

Dodáva, že nejde o to hovoriť si: Musíš byť šťastný. „Môžeme byť smutní a zároveň mať nádej. Môžeme byť skleslí a pozerať sa smerom k lepšej budúcnosti. Práve to je ochranným faktorom,“ uvádza.

Ako si ochranný skafander optimizmu vybudovať? Oplatí sa registrovať pozitívne veci, ktoré sa nám každý deň stali, a pred spaním si ich zapísať, píše server today.com, rovnako ako si poznamenať niekoľko vecí, za ktoré ste vďační. To preto, aby sme na kladné zážitky a skúsenosti nezabúdali pod návalom starostí, výziev a nezdarov. Podobne optimizmus posilňuje, keď si pravidelne doprajeme čas a celkom jasne si predstavíme seba v budúcnosti, akú by sme si priali.

„Veľa času trávime tým, že sa obzeráme po tom, čo by nám mohlo ublížiť, čo by sa mohlo pokaziť, čo nechceme, aby sa opakovalo. Keď mozog prinútime, aby sa staral aj o veci, za ktoré sme vďační, o pozitívne faktory, naučíme ho ako to, že sa je možné vyhnúť negatívnemu, tak vyhľadávať to kladné,“ objasňuje Klapow.

Aktuálna štúdia otvára dvere ďalším, ktoré by jej závery mali spresniť a overiť. Jej limitom je napríklad to, že väčšina jej respondentov a respondentiek boli belosi a belošky a len menšina z nich mala nízky socioekonomický status, ako pripomína denník The Guardian.

01 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy 02 - Modified: 2024-03-24 11:00:00 - Feat.: - Title: Toxická pozitivita nemá s optimizmom nič spoločné. Čo robí s naším duševným zdravím a ako si s ňou zdravo poradiť? 03 - Modified: 2024-02-28 13:20:05 - Feat.: - Title: Spotrebiteľom vyprchal optimizmus a vláda stratila témy 04 - Modified: 2024-01-09 18:06:14 - Feat.: - Title: Slováci sa na rok 2024 pozerajú optimistickejšie, ukázal prieskum 05 - Modified: 2024-01-08 15:46:41 - Feat.: - Title: Optimizmus sa vrátil a akciové trhy rástli, investorov potešila spomaľujúca inflácia
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 18:44