StoryEditor

Už sa šíri len ako sezónna chrípka. Odborníci tvrdia, že sa v Česku podarilo skrotiť koronavírus

01.04.2020, 18:00
Autor:
mlamlachocho
Riaditeľ Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky uviedol, že v Česku sa výrazne znížila nákazlivosť vírusu.

Model českých odborníkov tvrdí, že v Česku sa výrazne spomalilo šírenie vírusu SARS-CoV-2. Podľa ich údajov klesla hodnota nákazlivosti na hodnoty porovnateľné so sezónnou chrípkou.

Česko sa s epidémiou spôsobenou koronavírusom SARS-CoV-2 rozhodlo nateraz vysporiadať "modifikáciou epidémie", teda znížením miery nákazlivosti vírusu pomocou zatiaľ predovšetkým plošných opatrení. A zdravotnícki odborníci pracujúci pre vládu uvádzajú, že podľa ich údajov sa to zatiaľ darí.

​Na tlačovej konferencii v stredu 1. apríla Ladislav Dušek, riaditeľ českého Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS), uviedol, že v Česku sa výrazne znížila nákazlivosť vírusu. Index nákazlivosti (R) zjednodušene povedané ukazuje, koľko ďalších ľudí nakazí jeden chorý v priebehu choroby.

Pôvodný, "nemodifikovaný" index nákazlivosti vírusu SARS-CoV-2 sa podľa rôznych odhadov pohybuje medzi 2,5-3. Epidemiológovia na ÚZIS dospeli k záveru, že pred začiatkom vyhlasovania opatrení predstavoval zhruba 2,64. Postupné zavádzanie obmedzení zhromažďovania, spoločenských akcií a nakoniec aj pohybu avšak R podľa údajov prezentovaných Dušekom znížilo na hodnotu okolo 1,1. Presnejšie povedané do intervalu približne 0,9 až 1,3.

Ak by hodnota bola na spodnej hranici odhadov, teda okolo 0,9, choroba by veľmi zjednodušene povedané postupne v Česku vymizla. To je však v tejto chvíli nereálny scenár, pretože je ťažké vyhnúť sa zavlečeniu ochorenia odinakiaľ.

Skôr si môžeme predstaviť, že v súčasných značne nenormálnych podmienkach sa ochorenie novým koronavírusom SARS-CoV-2 šíri zhruba rovnako ako bežná sezónna chrípka (nie chrípka pandemická) počas bežných zím. Index nákazlivosti bežnej chrípky totiž býva okolo hodnoty 1,3. (Keby boli počas každej zimy podnikané podobné kroky ako kvôli koronavírusu, R chrípky by sa znížilo takmer určite pod 1 a epidémia by sa zastavila. Keby však kvôli koronavírusu nebolo spravené nič, následky by mohli byť naozaj tragické.)

V prípade SARS-CoV-2 je hodnota R zrejme preto tak vysoká, že ide o nového "škodcu", proti ktorému sa na rozdiel od bežnej chrípky prakticky nikto nedokáže brániť, a nakazí teda na rozdiel od chrípky naozaj každého, na koho narazí.

S indexom nákazlivosti pracovali aj analytici slovenského Inštitútu zdravotníckej politiky, keď tvorili model toho, ako bude epidémia koronavírusu prebiehať na Slovensku. Najprv R nastavili na hodnotu 4, pri aktualizácii modelu už s ním pracovali na úrovni 1,65 a menej.

Blízka budúcnosť

Ak sa údaj o nákazlivosti potvrdí na ďalších dátach (teda predovšetkým na počte diagnostikovaných), mohli by byť na konci mesiaca v Českej republike rádovo pravdepodobne nízke desiatky tisíc ľudí s diagnostikovanou nákazou vírusom SARS-CoV-2. Model vytvorený na ÚZIS počíta s tým, že ľudí s preukázanou nákazou by mohlo byť v intervale medzi 7 až 30 tisícami. Ako stredná hodnota vychádza zhruba 14 tisíc nakazených.

Krátkodobejší model na najbližších 14 dní s menším rozptylom uvádza, že v polovici apríla by potvrdených počtov nákazy bolo zhruba medzi piatimi a 12 tisíckami.

Rozptyl výpočtov by sa mal postupne zmenšovať počas niekoľkých najbližších dní. Séf ÚZIS Dušek bol dokonca mierne optimistický, že výsledok by potom mohol byť ešte lepší.

Dôvod veľmi opatrného optimizmu sa tiež skrýva v grafe: keď si ho priblížite, uvidíte, že v posledných niekoľkých dňoch počet nakazených v Česku (vyznačené žltými bodkami) stúpa pomalšie ako krivka vyznačujúca stredný výsledok modelu, ktorá smeruje smerom ku 14 tisícom nakazených. Môže ísť však o úplne náhodný výkyv, platnosť tohto trendu sa musí potvrdiť v blízkej budúcnosti, pripomenul riaditeľ ÚZIS.

ÚZIS/Ladislav Dušek

Koľkí o ňom nevedia?

Model je však z nevyhnutnosti založený aj na neistých predpokladoch. Veď napríklad o víruse, o spôsobe jeho šírenia či priebehu nákazy nevieme zďaleka všetko. Najväčšou neistotou je v tejto chvíli otázka, koľko ľudí chorobu má, ale nevie o nej, pretože v krajnom prípade nemá žiadne príznaky, prípadne veľmi ľahké.

Model z ÚZIS pracuje s predpokladom, že bez príznakov je 10 percent nakazených Čechov. "To je najčastejší údaj v publikovanej literatúre," hovorí Dušek. "V poslednej dobe sa objavujú aj niektoré údaje vyššie, v niektorých prípadoch až 40 percent. My sme sa chceli držať najlepšie doloženého údaju."

Ako sám dodáva, všetky tieto údaje sú zatiaľ skôr predbežné. Či sa model mýli, by sme podľa neho mali vedieť relatívne skoro: "O ďalších štyri až päť dní budeme mať oveľa viac informácií a ja dúfam, že jasne uvidíme, ako krivka nerastie či sa ohýba smerom nadol."

Model tiež nedáva odpoveď na otázku, ako a kedy sa budú meniť existujúce opatrenia, predovšetkým obmedzenie pohybu. Uvoľnenie opatrení by prakticky určite viedlo k rýchlemu rozjazdu ďalšej vlny nákazy. Veď zatiaľ sú nakazené v Česku zrejme rádovo tisíce ľudá, drvivá väčšina sa s ním teda ešte nestretla a vírus sa bude ďalej šíriť veľmi ľahko.

Česká stratégia vsádza na projekt "chytrej karantény", teda rýchleho zachytenia a izolácie nakazených a ľudí, ktorí s nimi prišli do styku a mohli sa nakaziť. Projekt sa však ešte len chystá, a tak nemožno v tejto chvíli predpovedať, ako účinný a spoľahlivý bude.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-04-01 19:41:17 - Feat.: 0 - Title: Pandémia koronavírusu: Počet nakazených globálne prekročil 920-tisíc. Úmrtí je viac ako 46-tisíc 02 - Modified: 2020-04-01 08:57:05 - Feat.: 0 - Title: Rusi nasadili do boja s koronavírusom chytrú karanténu: Úrady spúšťajú kontroverzný systém 03 - Modified: 2020-04-01 10:58:21 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus online: Na Slovensku pribudlo 37 nakazených, počet testovaných bol tesne pod 900 04 - Modified: 2020-04-01 11:00:10 - Feat.: 0 - Title: Nová štúdia: Koronavírus sa vo vzduchu udrží dlhšie, ako sa pôvodne predpokladalo 05 - Modified: 2020-03-31 06:58:41 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus v Číne: Odhaľujú urny pravdu o počte mŕtvych? Vychádza to najavo až teraz, tvrdí česká reportérka
01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 12:40