Ilustračné foto: Pixabay
StoryEditor

Unikátny slovensko-britský výskum: Probiotiká môžu pomôcť pri respiračných infekciách

02.04.2020, 14:27
Autor:
sansan
Dlhodobé užívanie probiotík s vitamínom C významne znižuje výskyt a celkové trvanie infekcií horných dýchacích ciest u detí predškolského veku.

Vedcom sa podarilo zvýšiť dochádzku škôlkárov vďaka pravidelnému užívaniu probiotík o 30 percent a naopak, počet návštev u detského lekára znížiť o 43 percent. O výskum Lekárskej fakulty UK v Bratislave a Pediatrického centra Juvenalia A s.r.o. z Dunajskej Stredy sa zaujímajú tiež viaceré svetové laboratóriá. Na Slovensku ho iniciovala chemická inžinierka Iveta Garaiová, ktorá žije 20 rokov v Anglicku 

Omnoho širšie využitie

Ak si ochorenie vyžaduje liečbu antibiotikami, automaticky sa pacientovi odporúča aj užívanie probiotík, pretože vedľajším a nežiadúcim účinkom antibiotík je, že okrem zlých baktérií nám v tele zabíjajú aj tie dobré - probiotické.

Štúdia s názvom ProChild, ktorá prebehla na Slovensku, vďaka Lekárskej fakulte UK v Bratislave a Pediatrickému centru JuvenaliaA s.r.o. v Dunajskej Strede dokázala, že probiotiká majú omnoho širšie využitie.

Na 57 deťoch, vo veku 3 až 6 rokov, vedci otestovali vplyv dlhodobého podávania probiotík s vitamínom C na prevenciu respiračných infekcií.

Skúmali teda, čo sa bude diať, ak budú deti predškolského veku užívať probiotiká ešte pred ochorením a nie až vtedy, keď ochorenie prebehne a liečba už bude stanovená. 

Pokles symptómov o desiatky percent

Vzorku detí rozdelili do dvoch skupín. Prvá skupina užívala denne jednu dávku obsahujúcu až 12,5 miliárd Lab4 životaschopných buniek + 50 mg vitamínu C.

Aby bola pre deti zaujímavá, ponúkli im ju v podobe žuvacej tablety, ktorá vzhľadom a chuťou pripomína skôr glukózový cukrík, než niekoľkomiliardovú dávku probiotických kultúr. Druhá skupina užívala denne takú istú žuvaciu tabletu, avšak tá obsahovala len placebo. Celé pozorovanie trvalo pol roka.

Štatistické vyhodnotenie ukázalo, že v prvej skupine detí, teda u tých, ktoré pravidelne užívali dávku probiotík s vitamínom C, sa znížil výskyt symptómov infekcií horných dýchacích ciest až o celých 33 percent. Ak sa aj u niektorých detí objavili, mali omnoho kratšiu dĺžku trvania, než u detí v druhej skupine.

Menej antibiotík a liekov proti kašľu

Predškolská dochádzka detí v prvej skupine sa zlepšila až o 30 percent a bolo zaznamenané aj významné zníženie liekov proti kašľu, ako aj znížená spotreba užívania perorálnych antibiotík.

Kým u detí v skupine s placebom bolo zaznamenané užívanie antibiotík u 21,4 percenta, v prvej skupine sa to podarilo zraziť na 14,3 percenta prípadov, kedy bolo nutné stanoviť aj antibiotickú liečbu.

Vďaka užívaniu preventívnej dávky probiotických kultúr s vitamínom C počas 6 mesiacov klesol počet návštev detí u detského lekára až o 43 percent.

Podobné prieskumy vykonal aj tím špecialistov a vedcov v Anglicku. Dnes je úplne jasné, že užívanie skupiny probiotík Lab4 s vitamínom C je účinné nielen ako podpora imunity po liečbe antibiotikami, ale aj ako prevencia pred samotným ochorením.

Zavedenie do praxe nebude jednoduché

Naučiť spoločnosť prevencii a rozpoznávať tie najživotaschopnejšie a najúčinnejšie probiotické kultúry nebude jednoduché. Prípravkov s probiotikami je na trhu veľa a kto sa nevyzná, môže odísť z lekárne so slabým kalibrom.

Niektorí výrobcovia a lekárnici zastávajú názor, že treba sledovať uvedené množstvo baktérií v prípravku a dobré sú tie, ktoré obsahujú aspoň miliardu baktérií v jednej kapsule.

Podľa iných sú zase najkvalitnejšie tie, ktoré obsahujú aspoň spomínanú miliardu živých baktérií v jednej kapsule a aspoň 3 - 4 probiotické kmene. A že veľakrát je práve ten počet rôznych kmeňov baktérií v produkte dôležitejší, než celkový počet baktérií, ktoré tableta obsahuje.

Štúdia pod vedením Lekárskej fakulty UK v Bratislave však preukázala, že chorľavosť predškolákov možno poraziť s dennou dávkou až s 12 a pól miliardami malých živých bojovníkov skupiny Lab4, ku ktorej bolo pridaných ešte aj 50 miligramov vitamínu C.

Čo je konzorcium Lab4 

Ide o mikroorganizmy, ktoré patria medzi baktérie mliečneho kvasenia a rod Bififobacterium, a boli izolované z črevnej mikroflóry zdravých ľudí. Ich vlastnosti boli testované od rezistencie na žalúdočné a žlčové kyseliny až po ich masívnu schopnosť kultivácie in vitro a komercializáciu.

Lab4 v sebe zahŕňa:

  • dva kmene lactobacillus acidophilus - CUL60 a CUL21
  • kmeň Bifidobacterium bifidum - CUL20
  • kmeň Bifidobacterium animalis subsp. lactis – CUL34

Životaschopnosť, ktorú vykazuje toto probiotické spoločenstvo je pozoruhodná. Niekoľko živých tiel možno nájsť po užití ešte aj v stolici, čo je dôkazom toho, že prežívajú spracovanie do tablety, následnú konzumáciu i funkciu v ľudskom tele.

„Probiotické konzorcium Lab4 bolo prvýkrát použité v klinickej štúdii o výskyte hnačky Clostridium difficile v spolupráci s fakultnou nemocnicou v Cambridge v roku 1999/2000. Výsledky tejto štúdie boli uverejnené v renomovanom recenzovanom časopise v roku 2004. Kým sa však konzorcium Lab4 dostalo na trh a mohlo začať pomáhať ľuďom, písal sa rok 2012. Už v tom čase dôkazy naznačovali, že suplementácia probiotikami môže zabrániť infekciám horných dýchacích ciest,“ dodáva MUDr. Zuzana Nagyová, jedna z deviatich vedcov, ktorí sa spolupodieľali na štúdií dunajskostredských detí a vďaka ktorým je dnes konzorcium probiotík Lab4 s vitamínom C zaradené do voľne dostupnej ponuky lekární po celom svete.

01 - Modified: 2018-09-13 10:51:54 - Feat.: 0 - Title: Probiotiká vôbec nemusia prospievať črevu, odhalil výskum
01 - Modified: 2024-04-22 18:38:36 - Feat.: - Title: Nová správa otvorene hovorí o mučení. Komisár zistil závažné pochybenia nielen v reedukačných centrách 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 03 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 05 - Modified: 2024-04-12 14:46:46 - Feat.: - Title: Slovensko upadlo do najhoršieho stavu za 100 rokov. Starne, pôrodnosť klesá a nevytrhli nás ani migranti
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 03:45