Reuters
StoryEditor

Široko dostupné lieky môžu znížiť riziko úmrtia na koronavírus, WHO ich odporúča

07.09.2020, 13:21
Autor:
sansan
Kortikosteroidy, lacná a široko dostupná skupina liekov, môžu podľa výsledkov štúdií zverejnených tento týždeň pomôcť ľuďom s vážnymi prípadmi COVID-19 prežiť.

Dôkladná analýza uverejnená v JAMA Network zameraná na sedem štúdií s kortikosteroidmi zistila, že keď boli pacienti na ventilátoroch liečení steroidmi, mali 30 percentnú pravdepodobnosť úmrtia v porovnaní s 38 percent pravdepodobnosťou u pacientov, ktorí neužívali steroidy.

U pacientov liečených bez ventilátorov bol prínos ešte väčší. Ľudia, ktorým boli podávané steroidy, mali 23 percentnú pravdepodobnosť úmrtia v porovnaní so 42 percentnou pravdepodobnosťou pre ľudí v kontrolnej skupine.

„To je ekvivalent asi 68 percent (najviac chorých pacientov na COVID-19), ktorí prežili po liečbe kortikosteroidmi, v porovnaní s približne 60 percentami, ktorí prežili bez kortikosteroidov,“ uviedli vedci podľa agentúry Reuters. Medzi steroidy v štúdiách patril metylprednizolón, hydrokortizón a dexametazón.

Na základe výsledkov vydala Svetová zdravotnícka organizácia „silné odporúčanie“, aby lekári dávali ťažko chorým pacientom COVID-19 dexametazón alebo hydrokortizón. Organizácia neodporúča steroidy pre ľudí, ktorí nie sú vážne chorí.

Môžu zabrániť nadmernej reakcii imunitného systému

Kortikosteroidy sú syntetické hormóny, ktoré napodobňujú kortizol, hormón, ktorý si telo produkuje prirodzene a pomáha regulovať metabolizmus, imunitné reakcie a stresovú reakciu. Lekári používajú kortikosteroidy na potlačenie nadmerne aktívneho imunitného systému a na zníženie zápalu, čo môže pomôcť pri rôznych ochoreniach.

Koronavírus môže spúšťať nadmerne aktívne imunitné reakcie, ktoré môžu byť smrteľné. Keď príliš veľa bielych krviniek zaplaví krvný obeh, niektoré okrem vírusu napadnú aj zdravé tkanivo. Steroidy môžu pomôcť potlačiť tento druh nebezpečnej imunitnej odpovede u pacientov s COVID-19.

​Vedci z Oxfordskej univerzity v júni zistili, že konkrétne dexametazón zlepšuje mieru prežitia pacientov, ale v tom čase odborníci a medzinárodné organizácie chceli viac dôkazov predtým, ako vydajú odporúčania. Teraz ich majú.

„Je zrejmé, že teraz sú steroidy štandardom starostlivosti,“ uviedol pre The New York Times lekár Howard Bauchner, šéfredaktor časopisu Journal of the American Medical Association.

Sú lacnejšie ako remdesivir 

Remdesivir je jediný ďalší liek, ktorý sa pri prísnych štúdiách ukázal ako účinný pri liečbe vážne chorých pacientov s COVID-19. V máji sa v štúdii zistilo, že remdesivir skrátil u týchto pacientov dobu zotavenia. Nedávna štúdia však tiež ukázala, že pacienti na 10-dňovom užívaní remdesiviru zomierali približne rovnako rýchlo ako ľudia, ktorí dostávali inú liečbu.

Ďalšou výhodou kortikosteroidov je, že sú v porovnaní s remdesivirom lacné. Jeho výrobca Gilead Sciences uviedol, že vládam rozvinutých krajín bude za päťdňové užívanie lieku účtovať v prepočte asi 1970 eur.

Kortikosteroidy však môžu mať určité vedľajšie účinky, najmä u starších pacientov. Tieto lieky môžu ľudí vystaviť iným infekciám a zvýšiť riziko vysokého krvného tlaku, glaukómu, prírastku na váhe a delíria.

Nezdá sa, že by boli účinné pre menej závažné prípady. V oxfordskej štúdii napríklad pacienti s miernym priebehom, ktorí užívali dexametazón, zomierali mierne vyššou mierou ako pacienti s miernym priebehom COVID-19, ktorí ho neužívali. Preto WHO neodporúča steroidy pre pacientov, ktorí nie sú ťažko chorí. Ale v prípade najviac život ohrozujúcich prípadov sa zdá, že klady prevažujú nad zápormi.

01 - Modified: 2020-09-04 13:16:32 - Feat.: 0 - Title: Následky koronavírusu? Aj mierny priebeh môže poškodiť srdce a mozog, hovorí vedec 02 - Modified: 2020-09-03 13:30:49 - Feat.: 0 - Title: Novinky o koronavíruse: Ženy sú odolnejšie, obezita môže byť problém pre vakcínu
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 14:12