StoryEditor

Nobelovu cenu za medicínu udelili za objav vírusu hepatitídy C

05.10.2020, 09:40
Vyhlasovanie tohtoročných laureátov Nobelových cien sa začalo oceneniami v kategórii medicíny alebo fyziológie. Získali ju dva Američania a jeden Brit za objavenie vírusu hepatitídy C.

Švédsky Karolínsky inštitút oznámil mená troch nových laureátov Nobelovej ceny za medicínu alebo fyziológiu.

Stali sa nimi Harvey J. Alter z Národného inštitútu zdravia v Marylande, Michael Houghton z Rockefellerovej univerzity v New Yorku a Charles M. Rice, britský virológ z Univerzity v Alberte v Kanade.

Prispeli k záchrane množstva životov

Trojicu vedcov ocenili za ich "rozhodujúci prínos v boji proti krvou prenášanej hepatitíde - vážnemu zdravotnému problému, ktorý spôsobuje cirhózu a rakovinu pečene ľuďom na celom svete," uviedla porota.

Hepatitída typu A, B a C sú príčinou mnohých úmrtí v dôsledku zápalového ochorenia pečene, pripomína DPA. Alterovi, Houghtonovi a Riceovi sa podarilo izolovať vírus spôsobujúci hepatitídu typu C, čo umožnilo nájsť spôsoby liečby.

"Objavy laureátov Nobelovej ceny za medicínu za rok 2020 odhalili príčinu zvyšných prípadov chronickej hepatitídy a umožnili vykonávanie krvných testov a vyvinutie nových liekov, ktoré zachránili milióny životov" uviedol Karolínsky inštitút. 

Vlaňajšími laureátmi v kategórii medicíny a fyziológie sú Američania William Kaelin a Gregg Semenza a Brit Peter Ratcliffe za objav molekulárnych mechanizmov, prostredníctvom ktorých bunky vnímajú dostupné množstvo kyslíka a prispôsobujú sa tomu.

Dostanú o milión viac

Slávnostné odovzdávanie ocenení plánované na 10. decembra, teda výročie úmrtia zakladateľa ceny a vynálezca dynamitu Alfreda Nobela, ktorý zomrel v roku 1896, tento rok kvôli koronavírusu tiež zmení podobu.

Namiesto v štokholmskej koncertnej sieni bude vysielané v televízii zo štokholmskej radnice. Tiež laureáti by sa mali pripojiť virtuálne. Udeľovanie Nobelových cien za mier v Osle bude tiež menšie.

Nobelova nadácia však vyjadrila spokojnosť, že sa udeľovanie vôbec uskutoční. Na jar totiž podľa šéfa nadácie Larsa Heikenstena ešte panovali obavy, či tento rok bude vôbec možné vybrať víťaza.

"Najdôležitejším je, že sa oznámenie laureátov a udeľovaní cien tento rok uskutoční," uviedol. "Stojíme za vedomosťami, za vedou, za mierom. Tie sú v tejto dobe sú podľa nás obzvlášť dôležité," zdôraznil.

Ocenenie, ktoré bude tento rok dotované desiatimi miliónmi švédskych korún, čo je o milión švédskych korún viac ako doteraz, bude tento týždeň udelené tiež za fyziku, za chémiu, za literatúru, za mier a na záver budúci týždeň v pondelok tiež za ekonómiu.

01 - Modified: 2024-04-17 06:00:00 - Feat.: - Title: Zaži vedecko-hudobný festival, ktorý nemá obdobu. Laureáti Nobelovej ceny a významné osobnosti sa stretnú už onedlho v Bratislave 02 - Modified: 2024-03-28 16:36:40 - Feat.: - Title: Zomrel držiteľ Nobelovej ceny za ekonómiu Daniel Kahneman 03 - Modified: 2024-03-22 07:23:29 - Feat.: - Title: Dvadsaťsedem nobelistov žiada prepustenie politických väzňov v Bielorusku 04 - Modified: 2024-02-23 14:45:32 - Feat.: - Title: „Putin sa bojí Navaľného aj po smrti." Vydať rodine telo opozičníka žiadajú aj nositelia Nobelovej ceny 05 - Modified: 2023-12-21 12:47:30 - Feat.: - Title: Ovocné mušky získali už šesť nobeloviek. Využívajú ich aj naši vedci
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. apríl 2024 22:51