StoryEditor

Aj mladí môžu mať staré cievy. Ktoré choroby ohrozujú náš obehový systém?

28.11.2020, 23:00
Ako zistiť, že vašim cievam hrozí nebezpečenstvo? A ako si ich „vyčistiť“ aj bez liekov?

Sú riečiskom, cez ktoré nám do tela prúdi všetko dôležité – krv, kyslík, živiny. Napriek tomu sa k nim správame neraz macošsky. Ničíme ich stresom, zlou stravou, nedostatkom pohybu.

A ony držia. Nebolia. Až kým nie je neskoro. Ako zistiť, že vašim cievam hrozí nebezpečenstvo? A ako si ich „vyčistiť“ aj bez liekov?

​Takmer stotisíc kilometrov. Dĺžka, čo by takmer dvakrát obkrútila zemeguľu. A predsa sa sprace do niekoľkých desiatok kilogramov živej váhy, ktorú nosíme v tele.

Reč je o cievach – tepnách, žilách, vlásočniciach, jednoducho o obehovom systéme, ktorý náš organizmus udržiava v chode. Denne sa ním hore-dolu „popremáva niekoľko“ litrov krvi.

Bez nej a bez účinného komplexu tohto „minipotrubného“ systému by sme prežili sotva niekoľko minút. A predsa mu obvykle nevenujeme priveľa pozornosti.

Ony sa tie naše cievy totiž ani veľmi neohlasujú. Do poslednej chvíle sa snažia neotravovať nás. Žiaľ, keď dajú o sebe vedieť, následky môžu byť vážne. Nezriedka fatálne.

Čím ich najviac ničíme a čím nám to potom oplácajú? Ponorme sa do krvného riečišťa a rozhliadnime sa okolo.

Tepny verzus žily

Na začiatok si dajme pre lepšiu predstavu trochu anatómie. Všetky naše cievy majú tvar väčších či menších rúrok, ktorých šírka siaha od dva a pol centimetra (takou sa môže pochváliť napríklad aorta) až po mikroskopické rozmery drobných vlásočníc.

Ich steny sa skladajú z troch vrstiev. Vnútorná, takzvaná endotelová, je dokonale hladká, aby zabezpečila rýchly a bezproblémový „sklz“ pre prúd krvi.

Túto vrstvu obopína ďalšia tvorená kruhovito a špirálovito usporiadanou svalovinou – jej úlohou je pomáhať transportovať krv do srdca a z neho a zároveň rozviesť okysličenú tekutinu do všetkých častí tela.

Vonkajší väzivový obal ci...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 02 - Modified: 2024-03-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Všade vo svete evidujú extrémny nárast predčasne narodených detí. Môže za to jeden spoločný dôvod 03 - Modified: 2024-03-04 09:00:00 - Feat.: - Title: Krutá cena za evolúciu. Gén, vďaka ktorému sme stratili chvost, nám mohol priniesť množstvo vrodených chorôb 04 - Modified: 2024-02-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo nám najviac ničí obehový systém 05 - Modified: 2024-01-12 13:00:00 - Feat.: - Title: Pozrite sa na svoje ruky. tieto signály sú predzvesťou zdravotných problémov
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. apríl 2024 18:22