Reuters
StoryEditor

Moderna dokončila testy vakcíny s účinnosťou 94 percent, oproti Pfizeru má výhodu

30.11.2020, 13:36
Autor:
ČTKČTK
Firma Moderna požiada v USA a EÚ o mimoriadne schválenie vakcíny proti koronavírusu.

Vakcína proti covidu-19 americkej biotechnologickej spoločnosti Moderna má podľa úplných výsledkov poslednej fázy testov účinnosť cez 94 percent, ťažkým prípadom choroby dokonca predišla stopercentne.

Štúdia pritom neukázala žiadne vážne vedľajšie účinky. Firma sa tak ešte dnes chystá požiadať regulačné úrady v Spojených štátoch a Európskej únii o schválenie mimoriadneho nasadenia látky.

Vakcína Moderna by tak po látke spoločnosti Pfizer mohla byť druhou, ktorá dostane povolenie amerických úradov ešte tento rok.

Pfizer podal žiadosť na americký Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) pred desiatimi dňami.

Chcú hrať zásadnú úlohu

Nezávislí poradcovia majú FDA oznámiť svoje odporúčania ohľadom vakcíny Pfizeru 10. decembra, k vakcíne Moderny zasadnú o týždeň neskôr.

"Domnievame sa, že máme vakcínu, ktorá má veľmi vysokú účinnosť. Máme teraz dáta, ktoré to dokazujú," povedal výskumný riaditeľ firmy Tal Zaks. "Očakávame, že budeme hrať zásadnú úlohu pri obracaní tejto pandémie k lepšiemu," dodal.

Moderna chce okrem FDA požiadať o mimoriadne povolenie tiež Európsku agentúru pre lieky (EMA), ktorá už začala niektoré dáta ohľadom jej vakcíny analyzovať.

Dnes notifikovaný údaj o účinnosti je o štyri desatiny percenta nižšia ako hodnota, ktorú firma uviedla v polovici novembra s odkazom na predbežné výsledky. Podľa Zaksa však ide o štatisticky nepodstatný rozdiel.

Výhoda oproti Pfizeru

Látka spoločnosti Moderna má oproti prípravku Pfizeru výhodu v tom, že nemusí byť skladovaná v extrémne nízkych teplotách, a preto bude jednoduchšie ju distribuovať až k samotným pacientom. Svoju účinnosť totiž nestráca ani pri teplotách, ktoré sú v normálnych domácich mrazničkách.

Spoločnosť testovala vakcínu na 30-tisíc ľuďoch, pričom časti z nich aplikovala iba neúčinnú látku, takzvané placebo.

Covidom-19 ochorelo za dobu testov celkom 196 osôb, 185 z nich v skupine, ktorá dostala placebo, zvyšných 11 bolo medzi naočkovanými. U 30 ľudí sa rozvinula ťažká forma covidu-19, všetci však boli zo skupiny, ktorá dostala neúčinnú látku.

Predchádza ťažkej forme

Vakcína má teda stopercentnú účinnosť pri predchádzaní ťažkej formy ochorenia, tvrdí spoločnosť, čo platí naprieč pohlaviami a vekovými a etnickými skupinami.

Ani konečné výsledky pritom nepreukázali závažné vedľajšie účinky látky. Medzi najčastejšie patrila únava, bolesť v mieste aplikácie vakcíny, či bolesti hlavy či svalov. Všetky tieto efekty sú však len krátkodobé. Niektorým ľuďom látka spôsobila symptómy podobné chrípke, nijako ich však neohrozila.

Moderna tvrdí, že by mohla mať do konca tohto roka v USA vyrobených 20 miliónov dávok, čo stačí na naočkovanie desiatich miliónov ľudí. Európska komisia minulý týždeň schválila zmluvu s Modernou na nákup až 160 miliónov dávok vakcíny.

01 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 02 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo 03 - Modified: 2024-03-04 15:50:41 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva spúšťa očkovanie novou vakcínou proti ochoreniu covid-19 04 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 05 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 01:48