TASR/AP
StoryEditor

Účinkujú vakcíny aj na mutáciu koronavírusu? Farmaceutické giganty to testujú

22.12.2020, 09:25
Autor:
ČTKČTK
Výrobcovia veria, že ich vakcíny sú účinné aj proti šíriacej sa mutácii.

Americké farmaceutické spoločnosti Pfizer a Moderna testujú účinnosť svojich vakcín proti novej mutácii koronavírusu, ktorá sa nedávno objavila v Spojenom kráľovstve a ďalších krajinách. Informoval o tom dnes web americkej televízie CNN.

"Na základe dát, ktoré máme k dispozícii, očakávame, že imunita vyvolaná vakcínou od Moderny bude chrániť aj proti mutáciám koronavírusu, ktoré boli nedávno odhalené v Spojenom kráľovstve. V nadchádzajúcich týždňoch vykonáme ďalšie testy, aby sme naše očakávania potvrdili," informovala vo vyhlásení spoločnosť Moderna.

Firma Pfizer, ktorá vyvinula vakcínu proti covidu-19 v spolupráci so svojím nemeckým partnerom BioNTech, medzitým oznámila, že na základe vzoriek krvi očkovaných skúma účinnosť svojej vakcíny proti novej mutácii vírusu v Spojenom kráľovstve.

Vedenie BioNTechu upresnilo, že má dôveru v účinnosť očkovacej látky proti novej mutácii, a doplnilo, že je potrebné vykonať ďalšie testy.

Nové mutácie koronavírusu sa objavili už v minulosti a obe spoločnosti uviedli, že ich vakcíny proti iným variantom vírusu fungovali. V tejto chvíli podľa vedcov nič nenasvedčuje tomu, že by nová mutácia koronavírusu vedela vakcíny obísť.

Zároveň však vo svete nový variant vírusu, ktorá sa rýchlo šíri najmä na juhu Anglicka, vyvoláva značné obavy. Viac ako 40 krajín sveta, vrátane Francúzska či Slovenska, kvôli tomu obmedzilo dopravné spojenie s Britániou.

Spojené štáty tak neurobili, ale podľa zdrojov CNN zvažujú, že budú po cestujúcich z Británie požadovať negatívny výsledok testu na koronavírus. Svetová zdravotnícka organizácia v pondelok uviedla, že zatiaľ neexistujú žiadne dôkazy nasvedčujúce tomu, že by nová mutácia spôsobovala vážnejší priebeh covidu-19. Hovorí sa však o tom, že sa násobne rýchlejšie šíri.

01 - Modified: 2024-04-03 14:26:09 - Feat.: - Title: Šéfku Európskej komisie dobiehajú vakcíny proti covidu. Pfizergate môže sťažiť jej snahy o znovuzvolenie 02 - Modified: 2024-04-03 10:41:20 - Feat.: - Title: Aféra Pfizergate: Hlavný žalobca rieši Von der Leyenovú, ide o vakcíny proti covidu 03 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 04 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 05 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 11:11