TASR/Radovan Stoklasa
StoryEditor

Vakcinológ: Očkovanie vás ochráni pred chorobou, ale nemusí zabrániť šíreniu vírusu

14.01.2021, 13:05
Autor:
petpet
Vakcína vás ochráni pred chorobou, ale ani očkovanie nemusí zabrániť ďalšiemu šíreniu covidu-19. "Na druhej strane ale prítomnosť vírusu na sliznici u očkovaných ešte nutne neznamená, že sa musí masívne a rýchlo šíriť ďalej na ostatných ľudí," upozornil vakcinológ Roman Chlíbek.

Profesor Chlíbek každopádne vyzýva verejnosť, aby sa nechala zaočkovať. "Bez očkovania nezískame kontrolu nad epidémiou, nevrátime sa k normálnemu životu a budú tu vo vlnách neustále nejaké obmedzujúce opatrenia. Očkujte sa preto, aby ste sa ochránili pred chorobou, ktorá si nevyberá, a nedochádzalo k preťaženiu nemocníc a zbytočným úmrtiam. Zahltené nemocnice potom nebudú môcť pomôcť ostatným s inými chorobami aj medzi mladými," uviedol pred iDNES.cz šéf Českej vakcinologickej spoločnosti.

Po očkovaní štartuje imunita za niekoľko dní

Dodal, že zatiaľ nie je dostatok údajov o tom, či očkovaný človek nemôže prijať koronavírus na svoje sliznice, ktorý tu síce nevedie k vzniku ťažkostí a príznakov choroby, ale možno ho tam nájsť.

"Prítomnosť vírusu na sliznici ešte nutne neznamená, že sa musí masívne a rýchlo šíriť ďalej na ostatných ľudí," povedal Chlíbek.

Imunita podľa neho začína štartovať prakticky v niekoľkých dňoch po aplikácii vakcíny, ale maximálny efekt sa dostaví vždy za jeden mesiac po dávke.

"V prípade dávkovej schémy sa udáva, že s plnou ochranou možno počítať za sedem dní po druhej dávke," povedal vakcinológ Chlíbek.

Očkovať by sa podľa neho mali nechať aj ľudia, ktorí už chorobu prekonali. "Je to vhodné, pretože nie je známa presná dĺžka ochrany po prekonanej chorobe a sú popisované prípady, keď jeden človek ochorel dvakrát," vysvetlil.

Na Slovensko dorazila už aj vakcína od Moderny

Na otázku, či je niektorá z vakcín bezpečnejšia, odpovedal: "Zatiaľ vieme, že Pfizer a Moderna sú bezpečné, preto boli v Európe schválené. Na schválenie AstraZeneca sa čaká. Rozdiel je v tom, že prvé dve sú genetické vakcíny, ktoré obsahujú informáciu o príslušnej bielkovine koronavírusu a až po aplikácii do svalu sa tu vytvorí z tej informácie daná bielkovina, na ktorú reaguje náš imunitný systém. U AstraZeneca je príslušná bielkovina už prítomná vo vakcíne a aplikuje sa ako hotová do svalu a opäť na ňu potom reaguje imunitný systém. "

Mnoho ľudí tiež rieši, ako je to s druhou dávkou vakcíny Comirnaty od Pfizeru, či je možné, aby ju dostali aj neskôr. "Určite je to možné v rozpätí 19 42 dní, ale maximálny interval pre druhú dávku stanovený nebol," dodal profesor Chlíbek.

Svoju vakcínu v súčasnosti uvádza na trh hneď niekoľko firiem, a to Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna či Johnson & Johnson. Na Slovensku sa zatiaľ očkuje vakcínou od Pfizeru, vakcíny od Moderny na naše územie dorazili tento týždeň.

01 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 02 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo 03 - Modified: 2024-03-04 15:50:41 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva spúšťa očkovanie novou vakcínou proti ochoreniu covid-19 04 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 05 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 01:33