StoryEditor

Odborníčka o chudnutí aj pandémii obezity: Jedzte normálne a nehladujte

19.01.2021, 23:00
„Žiadne zázračné návody na chudnutie nefungujú, práve naopak, spôsobujú jojo efekt,“ tvrdí uznávaná obezitologička Ľubomíra Fábryová.

V rozhovore pre HN magazín odborníčka niekoľkokrát zdôraznila, že obezita je ochorenie ako každé iné, a preto by sme jej liečbu mali zveriť do rúk odborníka.

Prečo kilá navyše komplikujú nielen náš pohyb, ale aj činnosť srdca, cukrovku či dokonca liečbu COVID-19? A prečo stále hľadáme tabletky, čajíky či koktaily a odmietame si priznať, že jeme jednoducho príliš veľa?

Čelí Slovensko okrem pandémie COVID-19 aj pandémii obezity?

Áno, je to smutná pravda. V tomto čase sa v pásme nadhmotnosti, vrátane obezity, nachádzajú približne dve tretiny slovenskej dospelej populácie.

Sedem z desiatich slovenských mužov vo veku 18 – 64 rokov a šesť z desiatich slovenských žien rovnakého veku má nadhmotnosť alebo obezitu.

Jeden zo štyroch mužov a jedna zo štyroch žien má obezitu, teda BMI viac ako 30 kg/m2. Tretí stupeň obezity s BMI viac 40 kg/m2 má viac ako jedno percento slovenskej dospelej populácie s prevahou žien, čo predstavuje v absolútnych číslach asi 33-tisíc osôb.

Už po jari sa hovorilo, že väčšina ľudí v dôsledku pandémie a domácej izolácie pribrala. To asi nie sú dobré správy, však?

Samozrejme, že nie. Každý kilogram navyše zvyšuje výskyt cukrovky 2. typu, vysokého krvného tlaku, porúch metabolizmu tukov.

Zvýšenie hmotnosti o desať kilogramov vedie k nárastu rizika srdcovo-cievnych ochorení o dvanásť percent, k zvýšeniu systolického krvného tlaku o 3 mmHg a diastolického krvného tlaku o 2,3 mmHg, tiež k nárastu výskytu zlyhávania srdca, rizika nepravidelnej činnosti srdca, k zvýšeniu výskytu cievnych mozgových príhod.

Zvyšuje sa aj riziko nádorových ochorení, ako aj riziko rozvoja Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. Pri obezite trpí každý jeden orgán v tele.

Čo podľa vás za to môže? Je na vine nedostatok pohybu alebo domáce vyváranie a vypekanie?

Na jednej strane najvyššia možná sociálna izolácia, samozrejme, okrem dôsledného a správneho nosenia ochranných rúšok, dôkladnej hygieny a dezinfekcie rúk a predmetov, je v čase pandémie nevyhnutným opatrením pre všetkých ľudí, a to bez ohľadu na vek.

Táto izolácia viedla k výraznému nedostatku pohybovej aktivity. Čo sa týka stravovania, na vine je najmä nedodržiavanie zdravej, kaloricky primeranej výživy s konzumáciou najmä čerstvých potravín.

Dostatok zeleniny a ovocia, strukovín, celozrnných obilnín, orechov a rastlinných semien, ktoré sú bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov, minerálnych a ďalších biologicky aktívnych látok, sú prevenciou dodatočného priberania a posilňujú imunitu.

Zo živočíšnych potravín sú vhodné predovšetkým ryby a nízkotučné mliečne výrobky. Tieto potraviny by preto mali byť prirodzenou súčasťou každodenného jedálneho lístka.

Dôležité je to zdôrazniť najmä v období obmedzeného prístupu k potravinám, hrozby ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 02 - Modified: 2024-04-26 06:30:00 - Feat.: - Title: Si tučná, schudni, povedal známy influencer. Na sociálnych sieťach je za svoje poznámky pod paľbou kritiky 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-11 15:00:00 - Feat.: - Title: Diéta, ktorá sľubuje dlhodobé účinky: Takto sa podarilo schudnúť herečke Renée Zellweger 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 19:15