TASR/AP
StoryEditor

Riziková pacientka dostala v českej nemocnici ako prvá Bamlanivimab. A už je doma

26.02.2021, 10:57
Autor:
ČTKČTKpebpeb
Liek Bamlanivimab je určený pre pacientov s rizikovými faktormi, ktorí by mohli mať ťažký priebeh covidu-19 a je u nich aj riziko úmrtia.

Liek Bamlanivimab, ktorý má brániť vážnemu priebehu choroby covid-19, dostala vo štvrtok prvá pacientka v Česku. Pražská Thomayerova nemocnica ju potom bez komplikácií prepustila domov.

Na tlačovej konferencii to v piatok oznámilo vedenie nemocnice. Obdržalo 500 ampuliek lieku. Podľa potreby ho pre pacientov dostanú aj ďalšie nemocnice.

Babiš je nespokojný

Český premiér Andrej Babiš, ktorý v piatok ráno Thomayerovu nemocnicu navštívil, v tejto súvislosti kritizoval klinickú skupinu rezortu zdravotníctva za prístup k novým liekom proti covidu.

​Podľa neho sú jeho členovia voči nim príliš rezervovaní. Ich prístup označil dokonca za absurdný. Babiš plánuje rokovanie s ministrom zdravotníctva.

Liek Bamlanivimab je pre pacientov s rizikovými faktormi, ktorí by mohli mať ťažký priebeh choroby a je u nich aj riziko úmrtia. Najúčinnejší je, keď sa podá skoro po klinických prejavoch choroby, a to zhruba do týždňa. Dostávajú ho krátko po nakazení.

Slovensko ešte vyčkáva

Medikament obsahuje takzvané monoklonárne protilátky, ktoré znemožňujú vírusu vstúpiť do buniek. Napodobňujú tak činnosť imunitného systému a zmenšujú rozsah poškodenia pľúcneho tkaniva. Podľa výrobcu obmedzuje Bamlanivimab riziko hospitalizácie a úmrtia o 70 percent.

Zatiaľ nie sú známe informácie o tom, že by Slovensko spomínaný liek schválilo. Poradca slovenského ministra zdravotníctva Pavol Jarčuška však pred niekoľkými dňami uviedol, že liečba monoklonálnymi protilátkami je odborníkmi vyhodnotená ako najefektívnejší preventívny postup. 

"Je to skupina liečiv, ktoré sú veľmi nádejné a okolité krajiny ich už objednávajú. Aj my sme vstúpili do centrálneho objednávacieho procesu Európskej únie," povedal na margo monoklonálnych protilátok. Podľa jeho slov potrebujeme o týchto liekoch viac údajov, pretože sú veľmi nákladné.

Dobré výsledky v štúdiách

"Včera (vo štvrtok) dostala liek prvá pacientka. Dúfame, že jej to pomôže. V klinických štúdiách šesť zo siedmich pacientov, ktorí by sa dostali do nemocnice, sa do nej vďaka tejto preventívnej liečbe nedostanú," uviedla prednostka pneumologickej kliniky 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej a Thomayerovej nemocnice Martina Vašáková.

Podľa nej nemocnica nečaká len na lieky z cudziny, ale v spolupráci s vedcami a lekárskymi fakultami vyvíja aj vlastné lieky. Teraz sa skúšajú klinicky molekuly, ktoré by mohli byť účinné pri ťažších formách choroby, priblížila Vašáková.

Bamlanivimab sa pichá do žily. Lekári potom hodinu pacienta pozorujú, následne odchádza domov. Prvá pacientka nemala žiadne komplikácie. Podľa zástupcov Thomayerovej nemocnice sú "indikácie zatiaľ pomerne obmedzené", Bamlanivimab označili za prelom v liečbe. Česko by mohlo dostať aj liek Regeneron a ďalšie prípravky.

Pre koho je liek určený

Liek je vhodný pre rizikových pacientov s minimálnymi symptómami, ktorí by mohli následne skončiť na jednotke intenzívnej starostlivosti. Týka sa to podľa Vašákovej napríklad ľudí nad 65 rokov, diabetikov, ľudí s poruchou imunity alebo po transplantácii.

"Znížili by sme záťaž na nemocnice, nielen to, že samotného človeka by sme dostali z ochorenia bez ťažkého priebehu a ohrozenia života," povedala Vašáková. Naopak nevhodný je pre pacientov s rozvinutým ochorením covid-19. "Vírus už u nich napáchal škodu a nemožno si od tohto lieku viac sľubovať. Tam nastupujú už iné lieky," dodala.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 05:21