NsP Karviná-Ráj
StoryEditor

U pacientov po covide ma zaujali neobvyklé opuchy sietnice, hovorí očný lekár

28.05.2021, 11:46
"Spozorovali sme u pacientov, ktorí prekonali covid, nezvyčajné opuchy sietnice. U dospelých i detí. Preto sme začali výskum," hovorí primár Jiří Slepánek.

Jiří Slepánek je skúsený očný lekár. Už štvrťstoročie vedie očné oddelenie nemocnice v Karvinej Raji, ktoré sa vlani povýšilo na Moravskosliezske očné centrum aj so zameraním na deti.

Nové zariadenie patrí k najlepšie prístrojovo vybaveným v krajine. Napriek tomu jeho lekári predtým nevideli u pacientov to, čo nachádzajú u ľudí po nákaze koronavírusu.

"Spozorovali sme u pacientov, ktorí prekonali covid, nezvyčajné opuchy sietnice. U dospelých i detí. Preto sme začali výskum," hovorí primár Jiří Slepánek.

Aké problémy majú pacienti po covide, ktorí prichádzajú na očné?

K nám prichádzajú pacienti, ktorým sa zhoršil zrak. Príčiny bývajú rôzne. Jednou z nich je aj zápal sietnice. A práve to je problém pacientov po covide. Ale jeho príznaky sú iné. Nie všetci pritom vedia, že sa nakazili koronavírusom. Ak sa zapoja do nášho výskumu, my im bezplatne urobíme test protilátok.

Kedy ste si všimli, že s postcovidovými pacientmi je niečo inak?

Postupne. Začalo to na prelome roka liečbou deväťročného dievčaťa. Ešte na jeseň pri školskej prehliadke mala zrak úplne v poriadku, prečítala všetko až dole. Potom sa však sťažovala, že nemôže čítať, pretože sa jej zahmlievajú oči, a že ju bolí hlava.

Vyšetrenie inde ani u nás neukázalo nič vážne, ani zápal. Všimol som si však divných zmien na sietnici a nasadil protizápalové lieky. Pomohli. Dievča bolo do mesiaca v poriadku, ale dostalo svoje prvé okuliare. A my nad tým prípadom začali dumať.

Prečo sa vám zmeny na sietnici zdali divné, v čom sa líšili?

Pri zápalových zmenách vidíme opuch celej sietnice alebo iné zmeny, ktoré sú nevratné. Tu sme si prvýkrát všimli, že opuchla len jedna vrstva očnej sietnice. To nie je bežné.

Vedeli ste v tej chvíli, že školáčka prekonala covid?

Nevedeli. Ani jej rodičia. Keď sme sa ich na to pýtali, povedali len, že ich mladšia dcéra mala pred časom virózu a mierne prechladnutá bola aj naša pacientka.

Ako vám teda napadlo, že za zmeny na sietnici môže koronavírus?

Čítal som v odbornej zahraničnej tlači o postcovidových zmenách na očnom pozadí v Brazílii. Tamojší lekári popisovali u infekčných pacientov krvácavé ložiská. My sme síce nič také u dievčaťa nenašli, ale rozhodli som sa urobiť jej test na protilátky. A výsledok potvrdil, že prekonala covid. Potom som sa rozhodol, že vyšetríme aj našich zamestnancov, ktorí mali covid a potom sa sťažovali, že horšie vidia.

Do výskumu ste teda ako prvých zahrnul svojich kolegov z práce?

Áno. Začali sme si ich pozývať, robili im testy a očné vyšetrenie. Postupne sme zapojenie do štúdie začali navrhovať aj pacientom zvonku. Kto súhlasí, vyplní dotazník a my mu urobíme súbor vyšetrení vrátane testu na protilátky. Máme podozrenie, že koronavírus spôsobuje upchávanie očných ciev a tým aj zápalové opuchy neprekrvených vrstiev sietnice.

Je o účasť vo výskume záujem?

Postupne ľudí pribúda, ale nie všetky môžeme do štúdie zaradiť. Niektorí majú iné problémy. Niekedy ich napríklad trápia len suché oči z rúšok.

Koľko pacientov už ste do štúdie zaradili?

Zatiaľ šesťdesiat, väčšinou ženy. Dieťa máme len jedno - dievča, u ktorej sme si problém všimli prvýkrát.

Sú na tom všetci rovnako?

Nie. Niektorí sa sťažujú na problémy, ale nemajú nález. Iní sú bez subjektívnych ťažkostí, ale nález majú. A potom sú tí, ktorí majú ťažkosti aj nález. Na závery je skoro. Ale ak majú ľudia po covide akýkoľvek problém s očami, mali by ísť čo najskôr k lekárovi.

01 - Modified: 2024-04-14 07:18:07 - Feat.: - Title: Ma o vás skutočný záujem alebo vás chce len do postele? Toto všetko prezradí očný kontakt 02 - Modified: 2024-03-13 15:29:34 - Feat.: - Title: Stačí jedno dieťa a infikovaná je celá škôlka. Okrem covidu a chrípky je strašiakom aj iná infekcia 03 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 04 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 05 - Modified: 2024-02-12 11:43:51 - Feat.: - Title: Mladí a starí ľudia vidia farby odlišne. A nemôžu za to oči, ale priamo mozog
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 12:22