StoryEditor

Ako sa vyrovnať s ruským prevracaním reality a čo môže psychiater vyčítať z Putinovho správania?

06.04.2022, 00:00
Psychiater, sexuológ a riaditeľ Psychiatrickej nemocnice Bohnice Martin Hollý o tom, ako si zachovať duševné zdravie vo vojnových časoch.

Kúsok od našich hraníc je vojna. Žiadna videohra, žiadny pritrúbnutý katastrofický film, ale naozaj tam padajú bomby a umierajú ľudia.

Čo prežívajú vojnoví utečenci a ako sa k nim správať? Ako veľmi by mal človek pomáhať, aby si sám neuškodil? Ako sa brániť dezilúzii? A absurdná otázka: Môže byť na vojne napríklad aj niečo dobré?

Na to sa Lidovky.cz šli opýtať riaditeľa bohnickej psychiatrickej nemocnice, renomovaného psychiatra a sexuológa Martina Hollého.

Mňa osobne prekvapilo, keď povedal, že ľudská psychika najhoršie zo všetkého znáša zmenu. Potom sa už vraj dokážeme prispôsobiť takmer čomukoľvek. V tom je ale tá diablova kľučka. Pretože zmena je predsa podstatou všetkého života.

Vojna je v našej tesnej blízkosti, prúdia sem státisíce utečencov. Čo to robí s ľudskou psychikou?

Vo všeobecnej rovine môžeme povedať, že ľudská psychika veľmi ťažko pracuje s mierou rizika. Je to skôr nula/jedna, teda: sme v bezpečí, alebo v riziku.

Nevieme si uvedomiť napríklad šesťdesiatpercentné riziko. Už keď vojna na Ukrajine vznikla, ale ešte k nám neprúdili utečenci, my psychiatri sme zaznamenali nárast stresom podmienených duševných porúch.

Tá blízkosť vojny priniesla veľkú nálož stresových podnetov, presiahla nejakú mieru, takže sme sa začali cítiť ohrození a zdravotný stav mnohých ľudí sa zrazu zhoršil. Čo napríklad pri konflikte v Sýrii nebolo.

Dokonca ani pri konflikte v bývalej Juhoslávii sme to nevnímali tak ohrozujúcim spôsobom, aj keď vzdialenosť vojnového konfliktu vtedy nebola veľmi iná ako dnes.

Hrá úlohu aj to, že teraz máme „naložené“ z covidu?

Nepochybne sme teraz očakávali uvoľnenie, lepšiu jar. Ale naše očakávania sa nenaplnili, namiesto toho prišla nejaká nová, vlastne neporovnateľná záťaž.

Pribúda samovrážd?

To je zatiaľ čoskoro hodnotiť. Ale registrujeme, že rozhodne pribúda ľudí, ktorí sa dožadujú pomoci. Z čoho môžeme predpokladať, že niektorí, ktorým sa pomoci nedostane alebo si o ňu ani nepovedia, môžu končiť samovražedným pokusom alebo aj dokonanou samovraždou.

Všimla som si, že v Česku bola zriadená krízová psychiatrická linka pre Ukrajincov. Je o ňu záujem?

Tú špeciálnu krízovú linku zriadil Náro...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-01-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Rozhovor s neuropsychologičkou Lenkou Krámskou: Život nemôže stáť na jedinom základe 02 - Modified: 2024-01-03 14:29:36 - Feat.: - Title: Veľká časť dospievajúcich dievčat je na hranici depresie, varuje psychologička. Chlapci sú väčšinou spokojní 03 - Modified: 2023-11-24 08:31:13 - Feat.: - Title: Muži riešia psychické problémy často alkoholom, tvrdí odborník Viliam Kuruc. Sú však stále viac otvorení terapii 04 - Modified: 2023-10-11 15:25:11 - Feat.: - Title: Máte pocit, že ste v zajatí negatívnej energie? Zistiť to môžete podľa týchto znakov 05 - Modified: 2023-10-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Tiktoker prezradil, čo mu pomáha na úzkosti. Jeho metódy komentovala psychiatrička, čo si o nich myslí?
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 10:12