Presná príčina vzniku karcinómu žalúdka nie je jasná. "Niektoré rizikové faktory ale nebezpečenstvo vzniku choroby zvyšujú," uviedli v odbornom texte Českej onkologickej spoločnosti Jiří Tomášek a Igor Kiss z oddelenia klinickej onkológie Fakultnej nemocnice Brno.
Medzi tieto rizikové faktory patrí napríklad vysoký príjem soli a údenín. A naopak nedostatok ovocia a zeleniny v jedálničku. Nebezpečná je konzumácia potravín, ktoré môžu byť kontaminované plesňami. Väčšiu pravdepodobnosť, že ochorejú na karcinóm žalúdka, majú aj fajčiari.
Nebezpečná baktéria
V žalúdku sa často vyskytuje baktéria Helicobacter pylori, ktorá zvyšuje riziko zápalu a vzniku žalúdočného vredu. Infekcia touto baktériou však zvyšuje aj pravdepodobnosť vzniku rakoviny.
„Je dôležité zdôrazniť, že nádor žalúdka vzniká len pri zlomku percenta infikovaných jedincov. Presný spôsob, akým táto baktéria zvyšuje riziko vzniku rakoviny žalúdka, nie je známy,“ upozorni...
Zostáva vám 85% na dočítanie.