Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Revolúcia v boji proti covidu? Izrael ako prvý na svete otestuje vakcínu v tabletkách

28.07.2021, 14:50
V Izraeli ako prvej krajine na svete pravdepodobne vyskúšajú podávať ochranu proti covidu pomocou tabletky. Po obdržaní pečiatky od ministerstva sa môže spustiť klinická štúdia. Technológia by sa v prípade úspešných testov mohla následne rozšíriť aj do ďalších krajín. 

Orálnu vakcínu vyvíjala od marca izraelská farmaceutická spoločnosť Oramed Pharmaceuticals spoločne s indickou firmou Premas Biotech, informáciu o pozitívnych výsledkoch predklinickej štúdie oznámil izraelskému serveru Jerusalem Post riaditeľ firmy Nadav Kidron. Tabletky nazvané Oravax by mali verejnosti podávať nemocnice v Tel Avive.

Účinkuje aj proti delte

Predklinická fáza testov prebehla podľa izraelského denníka úspešne, vakcína údajne preukázala účinnosť aj proti novému delta variantu koronavírusu.

Látku schválila izraelská kontrolná komisia (IRB), v najbližších týždňoch by údajne malo ďalšiu fázu povoliť ministerstvo zdravotníctva. Stovky tabliet na účely klinickej štúdie firma vyrobila v Európe.

Vedenie firmy Oramed Pharmaceuticals má od novej technológie veľké očakávania. "Táto vakcína by mala byť viac účinná proti rôznym variantom covidu," uviedol šéf izraelskej spoločnosti Kidron.

Odôvodnil to tým, že vakcína sa sústredí na tri štrukturálne proteíny koronavírusu namiesto jedného, ako tomu je u látok od iných firiem. Fungovanie technológie opisuje firma na svojom webe.

Môžete si ju podať sami

Orálna vakcína má podľa riaditeľa spoločnosti Kidrona mnoho výhod. Hlavnou z nich je, že môže byť skladovaná v izbovej teplote a ľahko sa preváža.

Okrem toho je možné si ju aplikovať samostatne, bez asistencie odborníka. Preto má podľa Kidrona Oravax potenciál stať sa dostupnou a rozšírenou vakcínou, ktorá by mohla pomôcť uľahčiť proces očkovania. "Úspech by znamenal revolúciu pre celý svet," dodal Kidron.

V klinickej fáze testov sa vakcína podá 24 dobrovoľníkom, ktorí neboli očkovaní inou látkou. Pri pozitívnych výsledkoch sa bude môcť Oravax oficiálne autorizovať, začať sériovo vyrábať a prípadne rozšíriť do ďalších krajín.

Prvé dve fázy klinickej štúdie by mali trvať približne šesť týždňov. Spoločnosť chce následne získať povolenie k núdzovému použitiu v krajinách, kde je očkovanie pozadu.

Riaditeľ Kidron zmienil, že by firma mohla tabletky vyvážať napríklad do štátov v Južnej Amerike. "Myslím, že tie krajiny, ktoré majú pomalšiu očkovaciu kampaň, získajú orálnu vakcínu ako prvé," dodal šéf Oramed Pharmaceuticals Nadav Kidron pre denník Jerusalem Times.

01 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 02 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo 03 - Modified: 2024-03-04 15:50:41 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva spúšťa očkovanie novou vakcínou proti ochoreniu covid-19 04 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 05 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 03:38