IPčko spustilo aj online odkazovač pre frustrovaných mladých ľudí. FOTO: IPčko
StoryEditor

IPčko spúšťa aktivity na prevenciu radikalizácie mladých. Potrebujeme, aby sa k nám pridali aj ďalší, vyzýva

25.01.2024, 14:25
Autor:
sansan
  • Stav duševného zdravia mladých ľudí nie je dobrý a systémové nastavenie pomoci nepostačuje vzhľadom na alarmujúcu situáciu.
  • Nielen tragická udalosť v Prahe, ale aj dianie na Slovensku nám opakovane ukazujú aký vážny problém je radikalizácia mladých.
  • Občianske združenie IPčko preto iniciovalo niekoľko aktivít pre prevenciu radikalizácie mladých a spustilo kampaň Nevypočutý.

Online odkazovač pre frustrovaných mladých ľudí, školenia pre pomáhajúce profesie, výjazdový intervenčný tím, či triednické hodiny pre školy a ďalšie aktivity na školách. Občianske združenie IPčko, ktoré poskytuje krízovú psychologickú pomoc, spúšťa celý súbor aktivít na prevenciu radikalizácie mladých ľudí.

image

Madro z IPečka: Zradikalizovaní tínedžeri chcú často, aby ich niekto zastavil. Toto je ich riešenie problému

Urgentné systémové zmeny

„Na hrozby radikalizácie mladých ľudí upozorňujeme už dlho,“ hovorí riaditeľ OZ IPčko Marek Madro. „Denne sa rozprávame s mladými, ktorí sa cítia neprijatí a nepochopení. V online prostredí nachádzajú komunity, ktoré ich prijímajú takých, akí sú. Niektoré z nich však šíria extrémistickú ideológiu, ktorou ich dokážu postupne zmanipulovať. Výsledkom môžu byť aj tragické udalosti, ako bola tá na Zámockej.“

IPčko vo štvrtok 25. januára zorganizovalo už tretí okrúhly stôl s odborníkmi na radikalizáciu a na prácu s mladými. Stretnutia majú za cieľ prepojiť verejné inštitúcie, mimovládne organizácie a ďalších kľúčových aktérov, ktorí môžu spoločne proti radikalizácii bojovať.

„Ak chceme zabrániť ďalším tragédiám, potrebujeme urgentné systémové zmeny. A na to jeden rezort či jedna organizácia nestačia,“ vysvetľuje Marek Madro. „Bezpečnosť škôl, pedagógov  a študentov nemôže byť založená len na mrežiach a detektoroch. Potrebuje byť založená na oveľa kvalitnejšej práci všetkých ústredných orgánov štátnej správy, na spolupráci nás všetkých a na podpore pedagógov, školských psychológov a ďalších.“

Prvé dva okrúhle stoly IPčko zorganizovalo minulý rok. Výsledkom prvého z nich bolo deväť odporúčaní expertov na boj proti radikalizácii. Odporúčania minulý rok doručili aj na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, na Úrad vlády, štátnemu tajomníkovi Ministerstva vnútra a prezidentke Zuzane Čaputovej.

Štatistiky OZ IPčko za rok 2023, ktoré súvisia s problémom radikalizácie mladých:

  • psychológovia a psychologičky IPčka v roku 2023 vykonali  184 041 pomáhajúcich a krízových komunikácií,
  • v 579 z nich bola radikalizácia primárnou témou,
  • 7172 kontaktov sa týkalo šikany a v téme „kyberšikany“ videlo IPčko cezročný nárast o 279%,
  • „nedôvera v systém“ sa v pomáhajúcich komunikáciách objavila 2646-krát,
  • v online priestore sa pracovníci a pracovníčky IPčka s mladými zhovárali o radikalizácii 1726-krát.

Chceme ich počuť

Jedným z hlavných dôvodov, ktoré mladých ľudí posielajú do náručia extrémistických ideológií, je pocit, že ich nikto nepočúva. Frustrácia, kombinovaná s problémami dospievania, však môže viesť k tragickým následkom. IPčko preto vytvorilo online projekt Nevypočutý.

Mladí ľudia môžu cez online odkazovač alebo cez hlasovú správu na WhatsAppe pomenovať svoju frustráciu a hnev, či požiadať o pomoc a radu. Psychológovia a psychologičky z IPčka budú všetky odkazy čítať a počúvať a každý štvrtok o 19:00 budú odpovedať v živom vysielaní na online platforme Twitch.

„Nemôžeme očakávať, že mladí len tak prídu za nami. Musíme sa im priblížiť a prihovárať sa im spôsobom a cez platformy, ktoré aktívne využívajú,“ hovorí riaditeľ OZ IPčko Marek Madro. Občianske združenie chce zároveň na čo najviac stredných škôl po celom Slovensku vylepiť nálepky s QR kódom, ktoré mladých privedú na stránku odkazovača.

Okrem toho spustili v spolupráci s Protiteroristickou centrálou Národnej kriminálnej agentúry P PZ po celom Slovensku sériu 3-dňových výcvikov krízovej intervencie pre pomáhajúce profesie - pre psychológov a psychologičky, sociálnych pracovníkov a pracovníčky, riaditeľov škôl, záchranné zložky a ďalších.

Hľadá ďalších partnerov

Školám ponúkajú aj služby Intervenčného výjazdového tímu či špeciálne triednické hodiny na tému radikalizácie. V prípade záujmu o tieto služby alebo pre viac informácií môžete písať na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Kampaň Nevypočutý čiastočne podporil Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis. IPčko však aktuálne hľadá ďalších partnerov, nielen pre túto preventívnu aktivitu, ale tiež firmy, samosprávy, či donorov, ktorí chcú podporiť vznik a realizáciu komplexného projektu zameraného na zvýšenie bezpečnosti na školách. 

Projekt, ktorý aktuálne zostavuje odborný tím, bude postavený na komplexnom posúdení rizík, podpore škôl a zavedení procesov a postupov, ktoré umožnia lepšie identifikovať problémy predtým, než narastú do veľkých rozmerov.

„Chceme jednoducho robiť všetko v našich silách pre to, aby sa tragédia na Zámockej už nezopakovala. Potrebujeme však, aby sa k nám pridali aj ďalší,“ uzatvára riaditeľ OZ IPčko Marek Madro.

Odporúčania z okrúhleho stola expertov zo dňa 15.8.2023 v IPčku

1. Odporúčanie: Vytvoriť alebo určiť strešného koordinátora pre prevenciu a odbornú intervenciu v téme radikalizácie mladých ľudí.

* Cieľ: Multidisciplinárny prístup v riešení témy radikalizácie mladých ľudí, zapojenie všetkých aktérov (dotknuté rezorty, mimovládny sektor, samosprávy, cirkvi,...), ktorí pracujú s deťmi a mladými ľuďmi.

2. Odporúčanie: Zabezpečiť školských psychológov/psychologičky do škôl primerane počtu žiakov/žiačok/študentov/študentiek.

* Cieľ: Dostupná anonymná a bezplatná psychologická pomoc, nízkoprahový kontakt s odborníkmi/odborníčkami na duševné zdravie v školskom prostredí (offline aj online), vytváranie pozitívnej klímy školy.

3. Odporúčanie: Vytvoriť systém podpory pre školských psychológov/psychologičky a ďalší odborný personál.

* Cieľ: Supervízie, intervízie, formálne a neformálne vzdelávanie v téme radikalizácie.

4. Odporúčanie: Vzdelávať pedagogický zbor, odborných zamestnancov/zamestnankyne a pracovníkov/pracovníčky s mládežou v téme radikalizácie mladých ľudí.

* Cieľ: Odborná pripravenosť odborníkov a odborníčok pracujúcich s mládežou.

5. Odporúčanie: Aplikovať participatívny prístup pre mladých ľudí v školskom aj mimoškolskom prostredí.

* Cieľ: Mladí ľudia majú možnosť pravidelne spolurozhodovať o bežnom živote školy, krúžkov, klubov, aktivít,...

6. Odporúčanie: Využiť potenciál spoločenskovedných predmetov a predmetov z iných vzdelávacích oblastí na sprostredkovanie informácií, ktoré sa mladí ľudia dozvedajú na vyučovacích hodinách dejepisu až vo vyšších ročníkoch a sú významné v kontexte radikalizácie, taktiež predĺžiť čas, ktorý sa týmto témam budú venovať s väčším akcentom na aktuálne témy.

* Cieľ: Mladí ľudia budú mať informácie skôr a na základe toho môžeme budovať odolnosť mladých ľudí voči extrémistickým naratívom.

7. Odporúčanie: Vytvoriť mladým ľuďom priestor/platformu (školský parlament,...), kde budú mať možnosť podeliť sa o svoje názory, čím sa vytvára priestor na identifikáciu potenciálneho rizika, implementáciu intervencií, budovanie odolnosti voči radikalizačným a extrémistickým naratívom a zvyšuje sa dôvera mladých ľudí voči inštitúciám. V oblasti prevencie je potrebné myslieť na nešpecifickú osobnú prevenciu, učenie a posilňovanie zručností, ktoré vedú k odolnosti voči ohrozeniu a rizikovému správaniu.

* Cieľ: Nastaviť a podporovať v školskom a mimoškolskom prostredí otvorenú komunikáciu a bezpečnú atmosféru na pravidelnú diskusiu o zložitých témach témach (atmosféra v skupine, šikana, riešenie konfliktov,...) a témach, ktoré zaujímajú mladých ľudí.

8. Odporúčanie: Vytvárať anonymnú a atraktívnu pomoc pre mladých ľudí v online prostredí s akcentom na sociálne siete a platformy, ktoré aktívne mladí ľudia využívajú a sú v nich vystavení riziku groomingového procesu extrémistických skupín a radikalizmu.

* Cieľ: Pôsobiť v prirodzenom prostredí mladých ľudí, kde dochádza k prvotným kontaktom s radikalizáciou a groomongovými procesmi.

9. Odporúčanie: Pravidelné sieťovanie odborníkov a výmena informácií a skúseností zo všetkých dotknutých rezortov, mimovládneho sektora, samospráv, cirkví,... a spoločné vytvorenie okamžitého intervenčného systému pre riešenie následkov udalostí v oblasti radikalizácie mladých ľudí. Oblasť radikalizácie mladých ľudí je nutné manažovať konkrétnym strešným koordinátorom pre prevenciu a odbornú intervenciu.

* Cieľ: Zabezpečiť dostupnú a komplexnú pomoc.

01 - Modified: 2024-01-19 18:22:29 - Feat.: 1 - Title: Madro z IPečka: Zradikalizovaní tínedžeri chcú často, aby ich niekto zastavil. Toto je ich riešenie problému 02 - Modified: 2024-01-05 14:59:19 - Feat.: 1 - Title: Slovensko reaguje na streľbu v Prahe: polícia zvyšuje ochranu mäkkých cieľov, školám pridelili policajtov 03 - Modified: 2024-01-03 19:49:49 - Feat.: 1 - Title: Česká polícia preveruje všetky okolnosti zásahu na univerzite, vláda chce novelizovať zákony o zbraniach 04 - Modified: 2024-01-03 13:54:57 - Feat.: 1 - Title: České školy po streľbe v Prahe aktualizujú bezpečnostné plány 05 - Modified: 2024-01-02 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Psychológ: Aj ten, kto šikanuje, má svoj príbeh a potrebuje pomoc
01 - Modified: 2024-04-25 12:58:45 - Feat.: - Title: Streľba v Prahe silne psychicky zasiahla 9000 ľudí, pomohli stovky odborníkov 02 - Modified: 2024-04-01 10:30:00 - Feat.: - Title: Vyšiel nový krátky film o Spider-Manovi. Miles Morales v ňom tentokrát bojuje s vlastnou úzkosťou 03 - Modified: 2024-03-24 11:00:00 - Feat.: - Title: Toxická pozitivita nemá s optimizmom nič spoločné. Čo robí s naším duševným zdravím a ako si s ňou zdravo poradiť? 04 - Modified: 2024-03-24 09:00:00 - Feat.: - Title: Keď si voči strachu celkom bezmocný: Panický atak ťa môže paralyzovať. Čo robiť, keď príde záchvat 05 - Modified: 2024-03-10 21:35:00 - Feat.: - Title: Deň pred maturitou je dobré naplánovať si cestu do školy a pripraviť sa
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 11:04