DARPA
StoryEditor

Umelá inteligencia si vytvorila vlastný jazyk. Zuckerberg a Musk sa preto dostali do sporu

30.07.2017, 19:20
Umelá inteligencia opustila angličtinu a vytvorila svoj vlastný jazyk, ktorý ľuďom nedáva zmysel.

Výskumníci sociálnej siete Facebook ukončili program umelej inteligencie po tom, ako zistili, že prestal používať angličtinu a vytvoril si svoj vlastný jazyk. Pre zefektívnenie komunikácie si umelá inteligencia vyvinula systém kódových slov, píše portál Digital Journal.

Hoci bolo podobných prípadov zaznamenaných už viac, faktom zostáva, že umelá inteligencia opustila angličtinu a vytvorila svoj vlastný jazyk, ktorý ľuďom nedáva zmysel.

"Konverzácia" Boba a Alice

Pokročilý systém bol schopný komunikovať s ostatnými systémami, aby spolu dospeli k záveru, ako postupovať v rámci svojej úlohy.

V jednej „konverzácii“, ktorú Facebook zverejnil, dva programy – Bob a Alice – začali používať svoj vlastný jazyk na dokončenie rozhovoru.

Bob: ja môžem ja ja všetko ostatné

Alice: lopty majú pre mňa nulu pre mňa pre mňa pre mňa pre mňa pre mňa pre mňa

Pokračovanie konverzácie tvorili variácie týchto viet v novovytvorenej reči, aj keď bola umelá inteligencia naprogramovaná používať angličtinu.
Podľa výskumníkov sú tieto nezmyselné frázy jazykom, ktorý programy používajú, aby oznámili, koľko položiek by mal každý poskytnúť na výmenu.

Keď Bob hovorí "ja môžem ja ja všetko ostatné", zdá sa, že umelá inteligencia používa svoj nový jazyk na to, aby urobil Alice ponuku, píše web The Epoch Times.

Tím výskumníkov z Facebooku sa domnieva, že Bob pravdepodobne hovorí niečo ako: "Ja budem mať tri a ty všetko ostatné."

Náš jazyk nie je dostatočne efektívny

Aj vývojári v iných spoločnostiach zaznamenali, že programy si pre zjednodušenie komunikácie vyvinuli vlastný jazyk. V laboratóriu Elona Muska OpenAI sa podobný experiment podaril.

Spoločnosť Google pri práci na svojom prekladači zistila, že program si „potichu“ písal svoj vlastný jazyk na pomoc pri prekladaní viet.

Odborníci sa domnievajú, že umelá inteligencia si jednoducho tvorí svoj vlastný jazyk z dôvodu, že ten ľudský nie je dostatočne efektívny. Nie je dostatok dôkazov o tom, že tieto nepredvídané odchýlky umelej inteligencie sú hrozbou, ale keďže pre človeka sú nezrozumiteľné, nedokážeme odhaliť ich skutočnú povahu.

Spor osobností

Zaujímavosťou je, že sa v tejto záležitosti dostali do sporu dve výrazné osobnosti našej doby. Generálny riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg a šéf Tesly či SpaceX Elon Musk.

Kým Musk vníma to, že si umelá inteligencia dokáže vytvoriť vlastný jazyk, ako varovanie pred ňou do budúcnosti, Zuckerberg je opačného názoru.

„Umelá inteligencia je zriedkavým príkladom, keď si myslím, že by sme mali byť proaktívny v reguláciách namiesto reaktívnosti,“ tvrdí Musk. „Pretože si myslím, že v čase, keď budeme reagovať na umelú inteligenciu, už bude neskoro,“ dodal. "Umelá inteligencia v budúcnosti urobí náš život lepší a predpovedať koniec sveta nie je príliš zodpovedné," povedal na margo Muskových slov Zuckerberg.

01 - Modified: 2024-04-19 08:48:12 - Feat.: - Title: 5 praktických tipov, ako môžete použiť umelú inteligenciu vo svojom každodennom živote 02 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 03 - Modified: 2024-04-17 11:00:00 - Feat.: - Title: Kto získa virtuálnu korunku Miss AI? V prvej súťaži krásy svojho druhu sa stretnú počítačom vytvorené ženy 04 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 05 - Modified: 2024-04-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Ľuďom sa nechce pracovať už ani z domu. Vytvárajú si digitálne klony, ktoré robia takmer všetku robotu za nich
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 14:45