StoryEditor

Protiteroristický kvetináč a lavička. Českí vedci prišli s unikátnym objavom

22.08.2017, 00:01
Česi začali ponúkať riešenia, ktoré môžu ochrániť preplnené námestia pred teroristami za volantom.

Jedným z nich je nenápadný kvetináč zo špeciálneho druhu betónu, ktorý by mal spoľahlivo zastaviť (a zničiť) kamión rozbehnutý do davu. Bežné zábrany, ktoré ľudia poznajú napríklad z vianočných trhov, totiž nemusia byť vôbec účinné.

Pri zrode projektu stáli pred niekoľkými rokmi vedci z brnenskej Univerzity obrany a ČVUT v Prahe, píšu Lidovky. Motivácia bola zrejmá: stále riziko teroristických útokov v Európe, najmä ničivé nájazdy nákladnými autami. V minulom roku zahynulo viac ako sto ľudí v Nice, Štokholme a Berlíne. Vo štvrtok večer v Barcelone bolo najmenej 13 a viac ako sto bolo zranených.

Súčasne môže objav znamenať aj úspech v biznise. Investorom výskumu je česká firma Inštitút ochranných betónových konštrukcií zo Žďáru nad Sázavou, ktorá vynálezy ponúka na trhu. O bezpečnostné kvetináče a spojenú dvojicu lavičiek - vyvinutú, aby čo najviac absorbovala výbuch a účinne kryla osoby pred streľbou - už prejavilo predbežný záujem niekoľko českých miest.

​"Ochranné prvky zo špeciálneho materiálu drátkobetónu budeme v septembri prezentovať bezpečnostnej rade mesta Ostrava. O ich predstavenie tiež prejavili záujem v Plzni. Zároveň sa výrobky snažíme ponúkať tiež na zahraničných trhoch, napríklad vo Veľkej Británii, Nemecku, Francúzsku a krajinách Blízkeho východu, "opisuje konateľ firmy Tomáš Pětroš.

Podľa jeho slov sa cena protiteroristického kvetináča vrátane inštalácie pohybuje na úrovni spodného radu stoviek tisíc korún, lavička potom v desiatkach tisíc. Nasledujúci týždeň spoločnosť predstaví tieto výrobky na ruskom veľtrhu Army 2017.

"Bežne používané zábrany útoku zabrániť nemusia. Keď nákladné auto nabehne pomaly do prekážky s hmotnosťou jeden a pol tony, odsunie ju a môže sa ďalej rozbehnúť plnou rýchlosťou, "vysvetľuje Pavel Maňas z Univerzity obrany, ktorého nápad stál pri zrode projektu. Jeho kolega z ČVUT Josef Fládr vyvinul špecifický materiál drátkobetón a spoločne si lámali hlavu nad tým, ako ho využiť v praxi. Následne Manas vymyslel prvý z bezpečnostných prvkov.

Protiteroristický kvetináč, ktorý je navrhnutý tak, aby svojím dizajnom zapadol do mestského mobiliáru, by mal odolať nájazdu nákladného vozidla. Vďaka kombinácii ukotvenia a vlastnosti drátkobetónu je podľa simulačných výpočtov vedcov schopný udržať nájazd 22-tonového vozidla, pohybujúceho sa rýchlosťou 100 kilometrov za hodinu.

"Môže absorbovať obrovské množstvo kinetickej energie. Kamión sa oňho rozbije. Drátkobetón je veľmi pevný aj pri ohýbaní, čo nie je pre betón typické, "vysvetľuje Pavel Maňas, vedúci katedry ženijných technológií na Univerzite obrany.

Zároveň pripúšťa, že praktickým problémom pre uvedenie do praxe je spomínané ukotvenie. Kvetináč je kvôli nemu úradne trvalou budovou a potrebuje stavebné povolenie. Preto Maňas vyvinul aj "soft" verziu bez potreby ukotvenia. O podrobnostiach však pred dokončením vývoja a patentovaním výrobku zatiaľ hovoriť nechce.

Takzvaným úžitkovým vzorom už je teraz chránená spomínaná bezpečnostná lavička, tiež vyrobená z drátkobetónu. Využíva sa napríklad v železničných alebo letiskových halách, kde hrozí útok výbušninou alebo strelnými zbraňami.

Spojené lavičky majú medzi sebou medzeru medzi desať až tridsať centimetrov. Použitý materiál umožňuje do značnej miery tlakovú vlnu odkloniť alebo pohltiť, takže ju výbuch nadzdvihne, ale nerozmetá. „Osoby sediace na lavičke chrbtom k výbuchu tak majú slušnou šancu explóziu prežíť,“ tvrdí Pavel Maňas.

Druhou funkciou je ochrana proti strelbe, ktorá môže po výbuchu následovať. Napríklad projektil z často používaného samopalu AK 47 prejde len operadlom prvej z laviček, v druhom sa zastaví.

01 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 02 - Modified: 2024-04-08 13:56:56 - Feat.: - Title: Šarlatán, či génius? Vedec sa pred 100 rokmi chválil vynálezom lúča smrti 03 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 04 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty 05 - Modified: 2024-04-03 17:46:38 - Feat.: - Title: Francúzsky minister obrany telefonicky hovoril s ruským náprotivkom Šojguom. Odsúdil vojnu na Ukrajine
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. apríl 2024 12:52