time.com
StoryEditor

"Pero", ktoré dokáže objaviť nádor do desiatich sekúnd

11.09.2017, 11:54
Autor:
sansan
Pokiaľ ide o liečbu rakoviny, lekári sa chcú zbaviť čo najväčšieho rakovinového tkaniva počas odstraňovania nádoru. Nová technológia o veľkosti pera má uľahčiť rozlíšenie medzi nádormi a zdravým tkanivom za 10 sekúnd.

MasPpec Pen je diagnostický nástroj, ktorý vytvorili výskumníci z texaskej univerzity v americkom Austine, informuje Time. V novej štúdii uverejnenej v časopise Science Translational Medicine uvádzajú, že ich ručné zariadenie používa malé kvapôčky vody na analýzu vzoriek ľudského tkaniva s 96 percentnou presnosťou.

"Je to jemný, jednoduchý chemický proces. Skutočnosť, že je nedeštruktívny, prináša nový prístup k diagnostike rakoviny," hovorí odborná lekárka a autorka štúdie Livia Schiavinato Eberlinová. 

Zbaviť sa všetkých rakovinových tkanív a súčasne zabrániť akémukoľvek poškodeniu zdravých tkanív je delikátny proces. Pri operácii žien s rakovinou prsníka, napríklad lekár potrebuje odstrániť nádor a ďalšie postihnuté tkanivá pri zachovaní zvyšku prsníka. V súčasnej dobe existujú pre chirurgov iné nástroje na diagnostiku tkaniva, ale mnohé používajú plyny alebo rozpúšťadlá, ktoré môžu byť škodlivé pre ľudské telo.

V roku 2016 vedci v Massachusetts uviedli, že vyvinuli sondu, ktorá dokáže nájsť a rozsvietiť rakovinové bunky a uľahčiť ich chirurgom. Ale iné metódy, ktoré sú v súčasnosti dostupné lekárom, sú pomalšie ako MasPpec Pen, tvrdia autori štúdie, v niektorých prípadoch o 30 alebo viac minút.

MasPpec Pen produkuje malú kvapku vody, ktorá počas operácie extrahuje molekuly z buniek človeka. Pero dokáže určiť, ktorý molekulárny odtlačok prsta je normálny a čo je rakovina, hovorí Eberlinová.

V tejto štúdii výskumníci testovali 253 vzoriek ľudských tkanív z nádorov rakoviny pľúc, vaječníkov, štítnej žľazy a prsníka a porovnali ich so vzorkami zdravých tkanív. Zariadenie malo 96 percentnú presnosť pri identifikácii rakovinových tkanív. Vedci tiež testovali MasSpec Pen na živých myšiach a zistili, že zariadenie bolo schopné identifikovať prítomnosť rakoviny bez poškodenia zdravých okolitých tkanív. Prístroj dokáže identifikovať aj rôzne podtypy rakoviny pľúc a štítnej žľazy a tím dúfa, že bude vedieť presnejšie určiť aj iné typy rakoviny.

Vedci plánujú klinické testy na ľuďoch v roku 2018. Až do tej doby nie je jasné, ako presne bude prístroj fungovať pri chirurgickom zákroku. "Je to dobrý príklad nástroja, ktorý nám umožňuje prechod na presnú medicínu, kde sa liečba dá robiť s oveľa vyššou úrovňou dôvery," hovorí profesor biomedicínskeho inžinierstva a autor štúdie Thomas Milner.

01 - Modified: 2024-04-16 07:47:28 - Feat.: - Title: Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 03 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 04 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 16:15